Archief: november 2007

BKR koppeling met Gemeentelijke Basisadministratie

Als het al mogelijk was wordt het nu verder dichtgetimmerd; Bureau Krediet Registratie (ookwel BKR te Tiel), maar ook Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS) krijgen binnenkort een koppeling met de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA).

 

Voor sommigen een extra (potentiele) inbreuk op hun privacy; voor schuldeisers een extra zekerheid dat ze daadwerkelijk zaken doen met de juiste persoon.

In ieder geval zal de Privacy-wetgeving toch moeten worden aangepast voordat dit mogelijk wordt.

Phishing naar Postbankklanten

via mijn collega van mijngeld.blog.nl.

 

Nogmaals de herinnering om NOOIT te reageren op mailtjes in slecht nederlands waarin wordt gevraagd naar Rekeninggegevens!!! Dit zijn ALTIJD foute berichten, een bank zal namelijk NOOIT per mail vragen om rekeninggegevens.

 Vergeet niet te checken of alles klopt, voordat je op internet iets met je bankzaken doet!!

 

ABNAmro in Second life; the next phase

ABNAmro was als eerste Europese bank in Second life (SL) actief; en kon volop profiteren van de media bonus.

Inhoudelijk had ik echter lange tijd een groot bezwaar tegen hun aanpak; namelijk dat ze zich als Bank wilde profileren, terwijl ik al een hekel heb om in First life naar een bank(gebouw of -site) te gaan, laat staan dat ik deze in Second life zou bezoeken [Een bank en bankproducten zijn wat mij betreft namelijk alleen maar een noodzakelijk kwaad!]

Gelukkig heeft ABNAmro me op het Enterprise 2.0 seminar overtuigd dat ze ook echt zijn overgestapt van een BANK naar een Experience-dienstverlener.  De highlights van ABNAmro in SL.

November congresmaand

November is traditioneel de congresmaand bij uitstek; ook ik heb me deze week uitgebreid laten inspireren op twee congressen. In de komende dagen zal ik proberen om de highlights hier weer te geven.

Woensdag vond het congres: ' van web 2.0 naar enterprise 2.0' plaats waar diverse partijen hun visie op 2.0 (en soms hun onbehagen over de gehypte term 2.0) konden uiten. Zeer inspirerend en vol ideeen wat bedrijven allemaal te wachten staat in deze tijd van de 'empowered' consumer en hoe je als bedrijf gebruik moet maken van de samenwerking met je klanten.

Donderdag werd ik op IT&Banking toch weer geconfronteerd met het feit dat (ondanks de innovatieve voorbeelden die er ook zeker zijn) banken (en hun medewerkers) grosso modo toch nog enorm conservatief zijn, en ik gisteren behoorlijk bang ben geworden dat Banken nog veel te lang in hun 'oude' gedachtengoed van het Grote Statige BankBolwerk zullen blijven hangen, en nog Veeeeel te weinig inspelen op de behoeftes die klanten hebben.

ING tevreden over eerste jaar in F1

Hoewel Renault dit jaar (sinds ze ING als sponsor hebben binnengehaald) geen deuk in het spreekwoordelijke pakje boter meer rijdt, geeft ING desondanks aan dat ze zeer te spreken zijn over hun eerste jaar in het grootste media-sportspektakel ter wereld.

Op f1.gpudate weet de woordvoorder van ING te melden: "Volgens eigen onderzoek hadden we de doelen die we onszelf hadden gesteld, al binnen een paar maanden bereikt, veel eerder dan we hadden verwacht." 

Tsja…. eigen onderzoek wijst al snel uit dat je je doelen hebt bereikt… ik vraag me af wat nou specifiek die doelen waren.

Sinds het vertrek van Alonso vallen de resultaten van ING-Renault toch behoorlijk tegen. Welllicht dat een eventuele terugkeer van Alonso verlichting brent?

Paypal fopt websites met Mastercardnummer

Hoewel de titel een louche business lijkt te omvatten biedt Paypal in samenwerking met Mastercard juist een nieuwe dienst aan voor veilig internetbetalen.

Emerce weet te melden dat Paypal nu ook betalingen kan verwerken bij webwinkels die normaal geen Paypal accepteren door een uniek Mastercard nummer te genereren. Zo betaal je met je bekende paypal-account, maar is het nu ook compatibel met Mastercard-winkels! (helaas voorlopig alleen voor Amerikaanse klanten

 

Kredietcrisis blijft klappen uitdelen, ook op AEX

De complete winst op de AEX van afgelopen jaar is teniet gedaan door de aanhoudende slechte berichten die met name uit de verenigde staten blijven komen; Citigroep die 5% verliest en zegt dat het nog erger gaat worden; De zakenbanken Merrill Lynch en Morgan Stanley werden lager gewaardeerd door Goldman Sachs. Zij verloren respectievelijk 4 en 3,3 procent. Swiss RE die 1 mjr afschrijft…

In totaal hebben financiële fondsen op Wall Street dit jaar 17,6 procent aan waarde verloren.

De AEX sloot op een stand van 491,09 punten, een verlies van bijna 9 punten, of 1,8 procent. Eind 2006 stond de beursgraadmeter nog op 495,34 punten.

Met name Fortis en ING kregen zware klappen gisteren…

 

Foto: Elsevier

 

Hoe het Internetfonds van Postbank maar blijft zakken.

Hoewel heel veel internetbedrijven en -fondsen na de bekende uiteenbarsting van de InternetZeepbel allang weer zijn opgekrabbeld blijft het Internetfonds van de Postbank maar zakken.

Een analyse van collega blogger Hans Netten.

Banken doen ons graag geloven dat beleggen op de lange termijn een leuk rendement oplevert. Zo publiceert de Postbank op dit moment op haar website een indrukwekkende grafiek waarin het Postbank Internetfonds de afgelopen 5 jaar een rendement van bijna 40% toont. Maar laat u niet in de maling nemen. Het Postbank Internetfonds is een van de slechtst presterende fondsen van Nederland. De afgelopen 7 jaar zakte dit fonds van 90 naar 7 Euro. Een verlies van ruim 92 procent!

 

Heb ik garantie op mijn spaargeld?

Met de Amerikaanse kredietcrisis die nog steeds haar stempel drukt op de beurs en het vertrouwen in de economie; sommigen stellen zich de vraag: kan ik mijn spaargeld ook ineens kwijtraken?

Heb ik garantie op mijn spaargeld? als ik spaar bij een (relatief onbekende buitenlandse bank)?

Mijn collega van mijngeld.blog.nl attendeerde me op het volgende overzicht over de Garantiegeldregeling.

Heb je spaargeld? dan wordt bij faillissement van je bank in ieder geval de eerste 20.000 euro gegarandeerd…

 

 

Ook NMa akkoord met overname Alex door BinckBank

Binckbank kondigde al eerder aan dat ze Alex wilde overnemen. Ook de NMa heeft nu toestemming gegeven.

De Financiele telegraaf (DFT)vat samen:

Alex is een internetbank die zich vooral richt op actieve beleggers die veel orders inleggen. Het bedrijf telt ongeveer 100.000 klanten. BinckBank heeft volgens de laatste telling bijna 70.000 klanten. Het overnamebedrag werd eerder door de website belegger.nl geschat op 400 miljoen euro.