Zijn kleine banken per definitie beter dan grote banken?

De bankencrisis maakt in de media een discussie los over de ideale omvang van banken. Hoewel het voor een ieder duidelijk zal zijn dat banken die een balanstotaal hebben dat het Bruto Nationaal product van een land overschrijdt niet gewenst is, dit is niet de discussie die gevoerd zou moeten worden. Welke dan wel?

De absolute omvang van een bank lijkt niet een bepalende factor of een bank in de problemen komt. Er zijn kleine banken, zoals NIBC of SNS, die zonder overheidsgeld grote problemen zouden hebben, terwijl grote banken als RABO of de grootste bank van de wereld HSBC, geen echte grote problemen hebben.

Het echte probleem zit naar mijn mening in de dubbelrol die met name grote banken spelen. Enerzijds zijn zij producent van producten (dit zijn de dealingrooms van de banken) die graag producten willen verkopen tegen hoge marges en, vergeet dat niet, flinke bonussen voor de “bedenkers”, anderzijds hebben de banken klanten aan wie zij producten graag willen verkopen. Hier is sprake van een spagaat, want de wet schijft voor dat de bank bij de verkoop in eerste instantie moet kijken naar belang klant en niet belang bank. Hier botst de verlies en winst rekening van de bank (en prive-belang bankmedewerker) op zorgplicht van de bank. In het verleden is de balans te vaak uitgeslagen richting bankbelang, mede onder invloed van aandeelhouderswaarde. Banken hoeven dus niet perse kleiner te worden, maar moeten een keuze gaan maken. Wordt ik producent (zeg maar Uniliver) of wordt ik distributeur (zeg maar Albert Heijn). Wordt de keuze voor distributeur gemaakt, dan kan echt invulling worden gegeven aan zaken als zorgplicht, klanteducatie enz. en dan zullen producten die de klant niet begrijpt, niet meer worden verkocht. Overigens laat een bedrijf als Albert Heijn zien dat er mengvormen mogelijk zijn, immers Albert Heijn heeft haar huismerken. Dit is echter alleen mogelijk door jarenlang zeer nauwgezet de klant serieus nemen en vertrouwen op te bouwen. Banken moeten daar nog aan gaan beginnen.

Lees ook:In-store self-service banking
Lees ook:Fortis / ABN Amro naar 3e positie geldautomaten
Lees ook:NVB voorman Staal snapt het nog steeds niet
Lees ook:Kleine banken doen het veel beter dan grote banken!
Lees ook:ING is terecht bang voor Google (column BNR 17 maart 2014)

Eén reactie op “Zijn kleine banken per definitie beter dan grote banken?

  1. Banken in Nederland

    Ze zeggen toch altijd dat de grootte niet uitmaakt maar wat je er mee doet…Sorry bedoel het als geintje, maar denk inderdaad dat het formaat niet de issue is, maar meer de kwaliteit van het beleid, medewerkers etc.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.