De boetes van de AFM zijn veel te laag, maar de AFM kan er niets aan doen

Wetgever : wordt wakker!

Na bestuurlijke boetes aan ING en DSB te hebben uitgedeeld, is nu ook O&B Finance Nederland beboet. Het bedrijf, een dochter van AFAB, een financiele dienstverlener, heeft ten aanzien van 13 klanten niet zorgvuldig gehandeld; meer specifiek heeft zij onvoldoende informatie ingewonnen met betrekking tot kennis, ervaring, doelstelling en risicobereidheid. In andere bewoordingen: O&B heeft complexe beleggingsproducten verkocht aan klanten die dit soort producten niet begrijpen. De uitgedeelde boete is 6.000 euro. De tenlastelegging is conform artikel 4:23, eerste lid van de Wet op het Financieel Toezicht. DSB is voor hetzelfde feit veroordeeld tot een boete van 24.000.
Vraag is of dit soort boetes niet veel te laag zijn?

Met betrekking tot het opleggen van boetes is de AFM is gehouden aan wat de wet voorschrijft. De betreffende wet is Besluit Boetes WfT. De wet is zeer specifiek en gedetailleerd en biedt weinig ruimte voor eigen interpretatie door AFM.

De boete kent twee componenten. In de eerste plaats wordt de overtreding ingedeeld in een tariefgroep. Er zijn er vijf die lopen van 600 euro tot 96.000 euro. Vervolgens kan de boete verhoogd worden met een vermeningvuldigsfactor, die loopt van 1 tot 5 en afhankelijk is van de draagkracht van de onderneming.

De boete van O&B valt in tariefgroep 3 (6.000), overigens net als de boete van DSB. Echter als gevolg van het draagkrachtprincipe wordt de boete van O&B met factor 1 vermenigvuldigd, terwijl DSB een factor 4 aan zijn broek krijgt. Opvallend is dat de AFM geen rekening houdt of niet mag houden, met het feit dat O&B een dochter is van AFAB. In mijn ogen zou dan een hogere vermenigvuldigingsfactor gebruikt zijn (factor 1 wordt toegepast indien aantal medewerkers < 15 is).

Al met al komt een boete van 6.000 erg laag over als gekeken wordt naar de ernst van de overtreding (AFM spreekt zelf over een ‘ernstige overtreding’). Het verkopen van complexe beleggingsproducten, waarop bijna altijd zeer hoge marges te verdienen zijn, aan mensen die ze waarschijnlijk niet begrijpen, zal vele malen meer opleveren dan 6.000 boete. Sterker nog, ik denk dat aanbieders lachend hun schouders ophalen bij 6.000 boete. Een beetje hypotheek levert als afsluitprovisie al veel meer op.

Conclusie: wetgever, pas de boetes aan! (de AFM kan er niets aan doen)

Lees ook:Niet alleen DSB liet zorgplicht soms links liggen; fin. dienstverlener AFAB is ook beboet
Lees ook:Boetes AFM voor banken een lachertje
Lees ook:Intrekken die vergunning (30 juni BNR 2014)
Lees ook:NOVA doet haar huiswerk niet inzake DSB-boete
Lees ook:Ingetrokken blog: “kop FD over bankbezoek zet ons op verkeerde been”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.