Hypotheekmarkt 2e kwartaal: ING Bank wint, ING Groep verliest

IG&H Consulting & Interim presenteren elk kwartaal, op basis van cijfers van het Kadaster, cijfers over de hypotheekmarkt in Nederland. Dit is een uitstekend initiatief. De hypotheekmarkt is voor de Nederlandse economie van groot belang en objectieve cijfers, d.w.z. niet op basis van cijfers verstrekt door de grote banken, helpen deze sector goed te doorgronden. Het is jammer dat DNB in haar Statistische Berichten ook niet regelmatig publiceren. De laatste studie van DNB dateert van juni 2008. De cijfers:

De hypotheekproductie is in de eerste zes maanden van 2009 teruggelopen van 48,9 miljard naar 30,6 miljard (eerste zes maanden van 2008). Ook een vergelijking op kwartaalbasis met 2008 laat een zeer aanzienlijke terugloop zien. Alarmerende cijfers, de daling van de rente en de toename van het ‘oversluiten’ van hypotheken (Independer constateerde in 1e kwartaal een in absolute zin gelijk aantal ‘oversluiters’) weegt niet op tegen (1) de terughoudendheid van banken, mede ingegeven door stringentere regelgeving en (2) de angst van consumenten om in deze tijd een grote verplichting aan te gaan.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009 is een lichte verbetering te constateren (van 14,2 miljard naar 16,3 miljard). IG&H wijten dit aan seizoensinvloeden, dus de eerste zwaluwen mogen nog niet worden verwelkomd.

Binnen de bankensector lijken de verhoudingen gestabiliseerd. Het verdwijnen van een aantal buitenlandse aanbieders heeft geleid tot stijging bij RABO, ING en ABN AMRO. De RABO blijft veruit de grootste aanbieder met een marktaandeel van 29%. ING heeft 23% en ABN AMRO staat op 13%. Opvallend is dat RABO heeft gemeld dat zij geen noemenswaardige problemen heeft in haar hypotheekportefeuille; IG&H meldt daarentegen dat het aantal betalingsachterstanden nu al 25% hoger is dan een jaar geleden. De markt is met name benieuwd naar de stand van zaken bij SNS (marktaandeel overigens maar 3%). De overname van Bouwfonds zou wel eens problemen kunnen geven.

De ontwikkelingen binnen de ING Groep zijn opvallend. Er wordt een hoop geschoven , maar leidt tot niets. ING Bank wint namelijk 4%, maar Postbank, Wesland Utrecht en Nationale Nederlanden verliezen 4,5%. ING Groep lijkt vooral intern bezig te zijn, wat naar mijn mening een hoop kost, maar niet oplevert (behalve dan voor de diverse reclamebureau’s).

Lees ook:Nederlandse huishoudens eind 2e kwartaal 2009 nog zeer vermogend
Lees ook:Een plek onder de zon
Lees ook:BinckBank logenstraft cynische analisten
Lees ook:Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Word financieel specialist!
Lees ook:Nederlanders blijven sparen, ondanks scherp gedaalde rentetarieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.