ING beticht van ‘oneerlijke handelspraktijk’

Het televisieprogramma ‘kassa’ (VARA) heeft zaterdag 12 september aandacht besteed aan ‘oneerlijke handelspraktijken’ van de ING bank. Het betreft het bekende verschijnsel dat banken met een hoge rente nieuwe spaarders trekken en dat vervolgens na een periode de rente in stapjes wordt verlaagd zonder dat daar veel ruchtbaarheid aan wordt gegeven. Ondertussen wordt voor nieuwe klanten een nieuwe rekening geintroduceerd met een hogere rente. Deze handelswijze van ING, eigenlijk de Postbank, is niet nieuw en bekend. Lees het boek ‘Blauw Bloed’ van van Engelen er nog maar eens op na!

In de affaire die ‘Kassa’ behandelt zou ING, na een periode van 6 maanden, waarin 4,75% werd geboden, 4% bieden voor resterende looptijd. Nergens werd aangegeven dat het een variabele rente betrof (ook niet in de bijgehorende folder en brief). ING beroept zich vervolgens op de zogenaamde ‘kleine lettertjes’ waarin staat “onder voorbehoud van wijzigingen”. Volgens een in de uitzending aanwezige advokaat kan deze zinssnede op alles slaan en had ING (via een *) moeten vermelden dat het een variabele rente betrof. Zij noemt het een ‘oneerlijke handelspraktijk’ onder de Wet Oneerlijke handelspraktijken. Met andere woorden de consument is door ING willens en wetens op verkeerde been gezet. Kassa roept iedereen op met dezelfde ervaring zich te melden ([email protected]).

Zoals gezegd, deze praktijk van de ING is niet nieuw. Van Engelen, 20 jaar werkzaam bij de Postbank, noemt dit ‘dakpan-marketing’ en uit zijn boek komt een  beeld naar voren dat deze handelswijze volledig geinstitutionaliseerd was binnen de Postbank. Van Engelen schrijft op pagina 165 ‘Maar de grens tussen marketing en gewoon je klanten belazeren, is hier wel erg dun geworden’.

Lees ook:Boek “Blauw bloed”: Verdwijnen postbank achteraf metafoor voor crisis in bankwezen
Lees ook:ING (de top-rekening) en Kassa: deel 2
Lees ook:ING (de toprekening), Kassa en AFM: deel 3
Lees ook:hier is nog een tegenstander van de Financial Transaction Tax!
Lees ook:Postbank naait klanten op alle fronten

35 reacties op “ING beticht van ‘oneerlijke handelspraktijk’

 1. Lezer

  Dit verhaal komt mij niet onbekend voor. Terwijl de Turkse banken de rente steeds bijstelden naar beneden bleef Money You eigenlijk vrij gelijk. Dat was voor mij reden het spaargeld over te hevelen. Vrij kort daarna ging daar met kleine stapjes de rente steeds naar beneden en zitten ze nu op het niveau van de rest van de banken.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Peter Verhaar

  het verschil is dat Moneyou niet voor nieuwe spaarders nieuwe rentes introduceert (dat deed de Postbank en doet ING), speculerend op luiheid van spaarders

    /   Beantwoorden  / 
 3. George

  Mijn kreupele, diabetische en zwaar dementerende overbuurvrouw en haar blind paard zien dat de ING haar klanten belazert! Maar wat wil je? Die infantiele muts die voorheen namens de Postbank met Jan Mulder de grootst mogelijke onzin verkocht, moet toch ergens van betaald worden.
  En vergeet de schandalige bonussen van de medeveroorzakers van de wereldwijde crisis niet.

    /   Beantwoorden  / 
 4. P.P. de Beijer

  Ik ben via de telefoon benaderd om over te gaan naar de Toprekening. Ik heb dit gedaan aangezien het goed gebracht werd door de heer van ING aan de telefoon. Een blijvende goede rente is toch aantrkkelijk. Ik heb geen folder of wat dan ook gezien. Helaas merk ik nu dat het een vorm van bedrog is.
  Groet Paul de Beijer.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Izaak

  Beste mensen van Kassa

  Ik heeft u programma gezien op TV en u vraagt aan de klanten van ING zich te melden voor (oplichting?).

  Nou ik heb ook een Toprekening afgesloten bij ING op 21 april-2008.

  Ik zat eerst bij Fortis maar omdat de rente zo aantrekkelijk was heb ik besloten om al mijn geld daar af te halen en op de bank van ING te zetten .

  Toen ik het eerste afschrift kreeg stond er al 4,5 % rente op mijn rekening .dat was op 1 juni-2008 .

  Tot mijn verbazing kreeg ik op 1 augustus 2008 nu 4% rente .

  Daarna op 24 febr 2009 stond er nog 3,75% rente op .

  Op 1mei 2009 kreeg ik nog maar 3,50% rente .

  Op 30juni 2009 kreeg ik 3,% rente .

  Op 23 juli 2009 kreeg ik 2,75% rente

  En tot nu toe 18 augustus 2009 hat ik nog maar 2,25% rente

  Nou leuk van de ING .

  Ik heb ze een keer gebeld maar ze geven hetzelfde antwoord als u zeg ( dat is bekent de rente zakt nog steeds 0

  Wat moet ik doen ! een andere bank zoeken

  Ik hoor ook graag van u

  ( Vriendelijke groeten

  I.Lens

  Oosterdwarsstraat 27

  2315LN Leiden

  Ps ( Als u wat afschriften wilt hebben dan kan ik u die door mailen )

    /   Beantwoorden  / 
 6. H.Brouwer

  Hieronder volgt een ingklacht van 2 rekeninghouders, dwz. mijn rekening en de rekening van mijn schoonmoeder die beide hieronder worden genoemd nav. het volgende verhaal: We zijn beide klant bij de Ing in Meppel. Dus mijn vrouw gaat met haar moeder van 86 jaar naar de bank om een aantrekkelijke top-rekening af te sluiten voor 4%.
  Nu is het verhaal van de baliemedewerkster opeens heel anders. De 4% uit de folder geldt niet meer, het is nu 3,75% geworden. Overdonderd door deze mededeling openen zij beiden een rekening voor 3,75%! Nu zijn we een jaar verder en de rente is weer lager geworden. Ik wens een verklaring van de Ing-Bank waarom wij dupe zijn geworden van de oneerlijke handelspractijk. Dit gaat over de tegoeden, die onderstaanden hebben bij de Ing-Bank:
  H.Brouwer, Commissieweg 16 te De Wijk, rek.nr.659003619 en
  Mevr. L.Dekker-Brand, Dorpsstraat 91 te De Wijk, rek.nr.680068155.
  Allebei hebben we behoorlijke bedragen op die toprekening staan en derven op deze manier een aardig bedrag aan rente, dat de Ing in eigen zak steekt.

  Met vriendelijke groet,
  H.Brouwer, De Wijk,
  tel. 0522-442357

    /   Beantwoorden  / 
 7. m.hol

  ook ik kreeg van de postbank hypotheek adviseur de raad om mijn spaargeld op een top rekening te zetten.
  na 3 maanden rente vast van 4.75% ging er elke 2 maanden een 0.25% vanaf en zit ik nu op 3% na 14 maanden.
  ook ik was verrast door de uitzending daar ik door mijn adviseur op het verkeerde been ben gezet.
  groeten martin hol kopvoorn 27 4007 nt tiel

    /   Beantwoorden  / 
 8. t.c.m.vermaas potters

  ook ik ben erin getuind door de hoge rente,maar het ergste vind ik nog dat er nooit het rente percentage boven aan je toprekening vermeld staat.ze willen graag dat je geen papier verspilt,maar als je wel een afrekening krijgt zie je wel hoe de rente erbij staat.met vr.groet

    /   Beantwoorden  / 
 9. PJC v Helvert

  De rentepercetages blijven naar beneden veranderen waarmee het verloop van de “bonusrente” mij zeer verwarrend overkomen. Op mijn afschrift van 14-03-2009 staat een begeleidende tekst,”Let op:Wanneer u langer dan drie jaar rentepunten ontvangt en nog geen aankopen heeft gedaan, kan een deel van uw Rentepunten gaan vervallen vanaf maart 2010.” Mijn peildatum is 02-06-2010. Mag de bank mijn bestedingsgedrag beinvloeden?

    /   Beantwoorden  / 
 10. p van deelen

  Ook ik heb een bonesrekening geopend bij ing
  omdat de rente heel aantrekkelijk was 4%.
  Maar tot mijn stomme verbazing zakte de rente naar 2.25% tot heden.
  Het zijn natuurlijk lokkertjes maar dan moet het duidelijk in de kleine lettertjes aangegeven zijn.
  Maar het zal wel weer aan de spader liggen zoals het met alles gaat,wij worden er weer de dupe van.
  Mevr v Deelen

    /   Beantwoorden  / 
 11. C. Droppert

  Iedereen maakt zo zijn eigen berekening aangaande een optelsom van het uitstaande bedrag en de aangeboden rente, maar nu blijkt dat dit bij de ING-bank een heel genuanceerde gedachte is, schijn van vertrouwen is dan ook voor mij ver te zoeken en ik hoop op een daadwerkelijk toekomend bedrag.

    /   Beantwoorden  / 
 12. C. Droppert

  Geachte redactie,

  OOk ik ben zeer teleurgesteld over de houdeing die de ING-bank aanneemt aan het toekomende rente bedrag. Vooralsnog wil ik wel dat deze omslag nu in mijn voordeel recht getrokken zal worden.
  In afwachting,

    /   Beantwoorden  / 
 13. aa pijnenburg maas

  ook wij hebben een toprekening geopend en de eerste stoting is gedaan op 18 maart met de afspraak per telefoon het eerste half jaar 4,75 rente vast naar aanleiding van kassa ben ik op mijn rekening gaan kijken en tot mijn verbazing heb ik ook maar 4,25 rente verder heb ik niets ontvangen van de ing bank alleen als ik een bedrag overboek naar de toprekening laatste gedaan 11 mei en nog steeds rente 4,25 en geen 4,75 zoals de afspraak was en vrij opneembaar mijn rekeningnr: 3875766 aa pijnenburg maas zuidoosterfront 124 5213 eg ‘s hertogenbosch tel. 073 6122148

    /   Beantwoorden  / 
 14. Ingrid Kanters

  Mij is hetzelfde overkomen. Was al van plan om over te gaan naar een andere bank (omdat het slecht ging met ING) en had ING laten weten naar een andere bank te gaan. Hun voorstel was toen de profijtrekening met 4,5 % rente. Er werd niet bijverteld, dat deze rente variabel was.
  Heb telefonisch deze rekening geopend en later kreeg ik pas de voorwaarden, (heb ze niet doorgeleden, dacht dat het zoals altijd wel goed geregeld was). Een tijdje later kreeg ik opeens een afschrift van een toprekening met 3,5 % rente (rente had ik toen nog niet gezien, dat zag ik deze week pas) zonder berichtgeving. Men had mijn betaalrekening gekoppeld aan profijtrekening, dit was iets nieuws volgens ING, dus heet het nu Toprekening. Men liet mij weten mij hiervan op de hoogte te hebben gesteld per post, maar ik wist van niets. Ik snapte er niets meer van. Ik dacht even dat ik misschien te suf was geweest en heb het hierbij gelaten. Na jullie uitzending ben ik ook eens in mijn papieren gaan kijken, waarop ik vervolgens inderdaad zie, dat de rente variabel is. Heb telefonischcontact opgenomen met ING om een renteoverzicht naar mij toe te sturen, vanaf de opening van profijtrekening tot nu, maar dat kon ik alleen maar telefonisch doorkrijgen. Niet per mail of per post. Ik wilde dit graag zwart op wit hebben, maar volgens ING kon dat niet. Heb besloten om bij ING weg te gaan. Heb totaal geen vertrouwen meer in deze bank. Had al eerder klachten over ING m.b.t. rentebijschrijving met het over gaan van eurospaarrekening naar profijtrekening, dit jaar, dit was niet goed berekend, na een woordenwisseling met medewerkster van ING werd door haar de verbinding verbroken. Heb toen een klacht over dit alles ingediend, maar heb tot nu toe niets meer vernomen. Dit was omstreeks maart 2009. Ook werd er een cadeautje beloofd(ik dacht een tas??) wanneer ik een profijtrekening zou openen, ik heb zelf maar een tas gekocht.
  Ik had altijd vertrouwen in een bank, maar nu weet ik dat niet meer. Ik denk dat ik maar naar de Rabobank ga, wel minder rente, maar lijkt me wel betrouwbaar.Ik ben jaren bij de ING geweest zonder klachten, maar de laatste tijd is het een ramp, sind het slecht gaat net ING. Ik krijg nu maar 2,5 % rente meer.
  Ik hoop dat jullie met mijn reactie iets kunnen. Het is moeilijk om je ervaringen op papier te zetten.
  Ik hoop dat dit alles niet ongestraft blijft. Ik ben een alleenstaande moeder van 3 kids, die hard voor haar geld moet werken en die haar geld hard nodig heeft, toch met een eigen centje, maar ben daar wel enorm zuinig op.

    /   Beantwoorden  / 
 15. linda

  ik heb ook een toprekening maar ik krijg pas in december een afschrift en via internet is de rente niet te vinden of kijk ik verkeerd?

    /   Beantwoorden  / 
 16. H Timmers

  ook wij zo door de ING bank beet genomen.met die mooie praatjes aan de ander kant van de telefoon ik vind ons mooi in de maling genomendoor de ING

    /   Beantwoorden  / 
 17. Ellie

  Ook ik heb maanden geleden een toprekening geopend. Omdat ik het allemaal via internet heb geregeld heb ik zeker niet op kleine lettertjes gelet. Ook kan ik op internet niet terugvinden hoever de rente is gedaald. Waar kan ik dat terugvinden? Voel me nu door deze berichtgeving behoorlijk beetgenomen door ING.

    /   Beantwoorden  / 
 18. Lassche

  Ook ik ben er net zoals velen eringetuind dat geldt ook voor mijn dochter van 18 met haar spaargeld
  Schofterig vind ik het van Ing van 3,75% naar
  2,25% in ong 6mnd tijd
  overweeg ook om daar weg te gaan

    /   Beantwoorden  / 
 19. Lassche

  IK BEN OP 14-7-2009 OVERGESTAPT NAAR EEN TOPREKENING VAN ING ER WERDT MIJ DE EERSTE 6MND 3,75% BELOOFD EN DAARNA 3,25%
  IK KRIJG NU BIJNA 6 MND LATER NOG MAAR 2,25%

    /   Beantwoorden  / 
 20. Johan Janssen

  ook ik heb gereageerd op de uitzending en later positief bericht ontvangen dat mijn klacht gegrond was.
  Er zou 25,– euro van mijn rekening afgeschreven worden, edoch ik heb niets meer vernomen!
  m.vr.gr Johan Janssen

    /   Beantwoorden  / 
 21. JJD

  Hetgeen hier staat komt mij bekend voor van het product SpaarComfort van SpaarBeleg (uit 2003). Aansluitend op de ING Toprekening ben ik benieuwd om te zien hoe de ING (Kinder)Groeirekening zich gaat gedragen, want per spaarperiode volgt daar een afsluitende bonusRENTE van 20% op het gespaarde in die periode. Volgend de voorwaarden zijn rentewijzigingen voorbehouden..

    /   Beantwoorden  / 
 22. ing haat

  de ing is besmet met infiltranten die de bank ten onder zullen laten gaan
  punt

    /   Beantwoorden  / 
 23. Frank

  Ik heb een eigen rekening en m’n vader ook, op de laatste sta ik bijgeschreven als mederekeninghouder. Ik open een groenrekening, maar het blijkt dat ie van mijn vaders rekening is afgehaald. Duurde 11/2 maand voor dat het weer goed was. Om het renteverlies heb ik wel 4 keer moeten zeuren. Andere keer liepen er rentecertificaten af. Twee werden er op mijn rekening gestort en 1 op die van mijn vader. Nee, het rente verlies (zo’n 2 en halve maand) kon niet verrekend worden. Daarvoor was ik spaarder bij de Postbank, nooit dat gedonder gehad. De arrogantie die zo’n bank daarmee uitstraalt, is hemeltergend. Ze moeten goed ervan doordrongen zijn, dat ze met mijn geld werken. De mensen aan de top dienen dan ook bij grove nalatigheid persoonlijk aanspraaklijk worden gesteld. Net als die Scheringa (en er zijn er nog veel meer)moeten ze veroordeeld worden voor oplichterij en de gevangenis in.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ook Frank

   Het probleem wat jij schetst heb ik ook gehad, maar dan met mijn vader van 87. Voordat het geregeld was waren we weer 2 maanden verder. Door al dat heen en weer geschuif hebben we wel de rente van 20.000 euro gemist. Dat kon niet meer geregeld worden. Ik heb er diverse malen over gebeld. Dit kon niet door de computer geregeld worden was het antwoord. Am me hoela, het kan er wel in, maar er niet uit? Maak je mij niet wijs. Het is toch wel vreemd dat dit soort systeemfoutjes altijd wel in hun voordeel uitvallen.
   Dit soort gezeik heb ik met de voormalige Postbank nooit gehad.
   -
   KLANT IS KONING, ZEGGEN ZE DAN.

     /   Beantwoorden  / 
 24. clazien

  10 februari 2009 ben ik van de kwartaalextrarekening overgestapt naar de toprekening. HET RENTEPERCENTAGE WAS TOEN 4,75 %. op 8 JULI 2009 WAS HET INEENS 3 %,EN OP 8 AGUSTUS ZELFS 2,75 %, IN SEPTEMBER DAALDE HET NAAR 2,25% EN DAT IS TOT OP HEDEN ZO GEBLEVEN.
  iNDERDAAD HEEFT MEN MIJ OOK NOOIT OP DE HOOGTE GEBRACHT VAN DIE DALENDE RENTE.
  IK MOET EERLIJK BEKENNEN DAT IK OOK NOOIT NAVRAAG HEB GEDAAN BIJ DE InG HOE EEN EN ANDER IN ELKAAR ZAT.

    /   Beantwoorden  / 
 25. Schoemacher

  Geacht kassa,

  ben ook gedupeerde van ing toprekening.
  ik wil ook in aanmerking komen voor

  eventuele schade vergoeding

  met vr groet

    /   Beantwoorden  / 
 26. MARTHA van der Vegte-de Goede

  Ook ik heb in aug.2008 een toprek. geopend.Rente 41/2%. In april 2009 was dit gedaald tot 3,75%. Heb toen een profijtrek. geopend op4.12%. Momenteel is de rente op deze rekening 2.40%.
  Ben nu voornemens naar een andere bank te gaan. Maar het is allemaal zo’n gedoe en m.i. niet nodig. Het geeft veel onrust.

    /   Beantwoorden  / 
 27. Henk D

  ik heb een toprekening vanaf 8-7-2009 werd gezegd dat wij een 4%
  rente zou krijgen, is geworden 3,75% rente en is gezakt tot 2,25%
  Wij voelen ons ook misleid door de ingbank ook werd er gezegd
  als men spaart via internetsparen men dan ook extra rente zou krijgen

    /   Beantwoorden  / 
 28. E.van Dijk

  Op 22 juni 2009 heb ik een toprekening geopend. Dit werd toen door een medewerker van ing aangeraden, omdat daar 4% rente op gegeven zou worden. (Mijn kwartaal-extra rekening had ik daarom opgezegd.)
  Ik heb nooit 4% rente gehad. De eerste rente was 3,75%, en zakte daarna tot 2,25%. Ik voel me misleid door ING! Ze gaan niet eerlijk met hun klanten om!

    /   Beantwoorden  / 
 29. arnold

  wij stapten over van Kapitaalrekening naar de Toprekening op 8-11-2008 daarna krijg je 4 afschriften vanRentebijvingen die zijn voor ons niet van belang doet de rente daarvoor omhoog Wat hebben we aan rentepunten? Van een Rentepercentage 4,75 val je terug naar 2,25 omdat ze meeDenken maar niet met de KLANT

    /   Beantwoorden  / 
 30. Ria

  Ik doe ook mee met deze aktie.Dit is in elk geval :misleiding!!

    /   Beantwoorden  / 
 31. Ria

  Dit is in elk geval: misleiding!!

    /   Beantwoorden  / 
 32. Frank Bikker

  Leve het toezicht van de Nederlandse Bank!!!!

    /   Beantwoorden  / 
 33. Syra

  Wil me graag aansluiten bij het indienen van een gezamenlijke klacht richting de ING bank. Dacht ook dat de rente hoger zou zijn, kreeg dit zelfs telefonisch van een ING medewerker bevestigd. Denk dat hun eigen personeel ook niet wist hoe de rente uiteindelijk berekend zou worden. Goed dat uw programma hier aandacht aan besteedt.

    /   Beantwoorden  / 
 34. alex

  Bij de deal van het nemen van een toprekening stond duidelijk dat de eerste tijd de rente 4, nogwat zou zijn en daarna lager. Kwestie van lezen…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.