Ex-topmannen Fortis en ABN AMRO tegen voorgenomen fusie

Zowel een ex-topman van Fortis, Beuving, als een ex-topman van ABN AMRO, Kalff, hebben zich expliciet uitgesproken tegen de voorgenomen fusie van Fortis en ABN AMRO.

Beuving, bestuursvoorzitter van Fortis van 2002 tot 2006, heeft op verzoek van de COR van Fortis onderzoek gedaan naar de voor-en nadelen van de fusie. In de NRC geeft hij aan dat niet fuseren zal leiden tot minder ontslagen en een hoger rendement voor de aandeelhouder, de Staat. Al eerder dit jaar was er overigens het ‘plan Beuving’ waarbij Fortis in stukken zou worden gehakt en waar de consumentenbank naar SNS Reaal zou gaan, de zakelijke bank naar Deutsche Bank en de private banking activiteiten naar ABN AMRO.

De COR van Fortis heeft zich blijkens bijgaande brief achter het voorstel geschaard, hoewel alle opties worden opengehouden. De huidige topman van Fortis, van Rutte, erkent dat de COR bezwaren heeft, maar wil de ‘voortrazende trein’ niet meer stoppen. Al eerder had topman Dijst gepleit voor de fusie omdat ‘grootbanken goed zijn voor Nederland’ (zie mijn  blog van 7 augustus).

Gisteren heeft Kalff zich in een interview op BNR volledig achter het voorstel van Beuving geplaatst. Hij refereerde daarbij aan de fusie van ABN en AMRO, die hoewel succesvol, zeer veel voeten in de aarde heeft gehad en erg veel management attentie kostte, tijd die volgens Kalff nu niet aanwezig is.

Niet fuseren lost ook een ander netelig probleem op. ABN AMRO zou dan ook niet de HBU verplicht hoeven te verkopen tegen een slechte prijs aan Deutsche Bank.

Dit scenario zou in de ogen van de aandeelhouder van Fortis en ABN AMRO, de Nederlandse Staat, eigenlijk fantastisch moeten zijn. Immers, minister Bos pleit al geruime tijd voor kleinere banken. Dit voorstel zou volledig tegemoet komen aan deze gerechtvaardige eis.

Lees ook:Nogmaals fusie Fortis en ABN AMRO: ik doe nog een suggestie
Lees ook:Euronext weerstond fusie met Deutsche Borse
Lees ook:ABN AMRO diep in het rood door fusie: belastingbetalers moeten zich zorgen maken
Lees ook:Staat stelt overbruggingskrediet beschikbaar voor Fortis
Lees ook:Nederlandse staat koopt heel Fortis Nederland

Eén reactie op “Ex-topmannen Fortis en ABN AMRO tegen voorgenomen fusie

  1. Peter Verhaar

    Deutsche Bank heeft aangekondigd de onderhandelingen met ABN AMRO te stoppen; het ligt voor de hand dat de fusie van Fortis en ABN AMRO nu ook van de baan is.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.