Ik denk niet dat spaarders van ASN hier blij mee zijn

In het logo van ASN Bank staat ‘voor de wereld van morgen’. Met andere woorden, ASN heeft bij het bankieren meer voor ogen dan enkel de verlies en winstrekening. Ik citeer even de ASN:  ’Wie bankiert bij de ASN Bank, helpt een duurzame samenleving te bevorderen. Want de ASN Bank investeert uw geld niet in bijvoorbeeld kinderarbeid of dierenleed. Maar wel in overheden, instellingen en ondernemingen die op een verantwoorde manier omgaan met mensnatuuren milieu‘.

Voor veel spaarders zal dat een doorslaggevende reden zijn om te kiezen voor ASN. Nog even een citaat, meer specifiek op het terrein van het spaargeld  ’Al onze spaarvormen zijn gebaseerd op hetzelfde principe: een goed rendement voor u en een wezenlijke bijdrage aan de wereld van morgen. Welke vorm u ook kiest, uw spaargeld werkt niet mee aan onder andere opwarming van de aarde of schending van mensenrechten‘.

De ASN groeit zeer snel. In 2008 namen de toevertrouwde middelen met 38% toe, in de eerste helft van 2009 met 15%. ASN heeft nu 5,7 miljard aan toevertrouwde middelen.

De ASN is geen zelfstandige bank, maar een onderdeel van SNS Reaal. Op zich is dat helemaal niet erg, de bank zou op ‘arm’s lenght’  bestuurd kunnen worden. Dit blijkt niet het geval te zijn. De ASN draagt het surplus aan spaargelden af aan moeder SNS. Een wat gaat SNS met dit duurzame spaargeld doen?

SNS gaat ‘verpakte hypotheekleningen’ terugkopen (bron FD 16 september 2009). Los van het feit dat nu juist ‘verpakte hypotheekkeningen’ de basis waren van de bankencrisis, vindt deze terugkoop niet plaats om ‘mens, natuur en milieu’ te sparen of om de ‘opwarming van de aarde terug te dringen’, nee, deze terugkoop zorgt ervoor dat er een boekwinst wordt geboekt (dit is geen exceptionele activiteit, NIBC doet dit al geruime tijd en ook RABO koopt leningen terug).

Dit kan niet de bedoeling zijn van de spaarders van ASN die bereid zijn een deel van het rendement in te leveren voor een betere wereld.

Lees ook:Echt iedereen wil meesnoepen uit de snoepdoos van minister Bos
Lees ook:Triodos moet niet ‘meehuilen met wolven in het bos’, maar gewoon bankieren
Lees ook:Geld fopt: de ASN van Halsema
Lees ook:Hommen (CEO ING) maakt einde aan koninkrijk ING Direct
Lees ook:Banken betalen niet mee aan de verhoging garantie spaargeld Icesave

17 reacties op “Ik denk niet dat spaarders van ASN hier blij mee zijn

 1. Fred Wijma

  1. “De ASN draagt het surplus aan spaargelden af aan moeder SNS”. Wat bedoelt u precies met surplus?

  2. Hoe komt u aan deze informatie?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Obelix

   Houders van een ASN Bankrening van de ASN Bank hebben een internationaal IBANrekeningnummer dat begint met NL31 SNSB, hebben die dan feitelijk een rekening bij de SNS Bank zonder dat ze het weten?

     /   Beantwoorden  / 
  2. Peter Verhaar

   1. staat gewoon in de krant (FD)
   2. dit doet de treasuty van asn bank, die moeten overschot aan spaargelden afdragen

     /   Beantwoorden  / 
  3. J.Loerakker

   DSB is niet zozeer stuk gegaan door geldproblemen maar door een daverend communicatieprobleem.ASN moet gewoon in de media uitleggen of ze al of niet los van SNS bankieren en als het antwoord bevestigend is:un welke mate en op welke wijze……hebben wij als klanten toch recht op?

     /   Beantwoorden  / 
 2. Fred Wijma

  Even terugkomend op mijn vorige reactie: ik wil graag wat meer weten, voor ik bij de ASN-bank aanklop om nadere inlichtingen. Ik ben klant van ASN geworden vanwege duurzaam bankieren en het beleggen in fondsen die ten goede komen aan o.a. milieu en kinderen. Als uw beweringen waar zijn en mijn geld mogelijkerwijs doorgesluist wordt naar SNS met totaal andere bedoelingen, dan zal daar een stevig robbertje over gevochten moeten worden, met als mogelijk gevolg dat ik op zeer korte termijn mijn financiële biezen pak.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Peter Verhaar

   tsja, in eerste instantie zal asn het geld gebruiken voor projecten, maar als er een overschot is, dan gaat het naar SNS, die er echt geheel andere dingen mee doet
   beter was als asn de overtollige middelen in staatsobligaties zou beleggen

     /   Beantwoorden  / 
 3. Obelix

  Tsja, ‘t was te voorzien. In haar jaarverslagen behandelt SNS Reaal de ASN Bank gewoon als merk van “SNS Retail”. Uit bovenstaand bericht blijkt dat de onder duurzaamheidsbelofte aangetrokken spaargelden van ASN Bank gewoon de activiteiten van SNS faciliteren.
  In de Eerlijke Bankwijzer stellen o.a. Oxfam Novib en Milieudefensie dat ASN Bank als een aparte bank beschouwt dient te worden, en men constateert vervolgens dat ASN Bank een veel duurzamere bank is dan SNS Bank. Wordt tijd dat die hun lezers ook gaan informeren dat sparen bij ASN Bank niet betekent dat hun inleg voor duurzame investeringen gebruikt wordt. Maar ja, Oxfam Novib is business partners van ASN Bank in het ASN Oxfam Novib fonds….

    /   Beantwoorden  / 
 4. Fred Wijma

  Vandaag hoorde ik op het nieuws dat SNS een kwart van de lening (die zij van de overheid heeft gehad) gaat terug betalen. Zou dat ook van de ASN-spaarcentjes zijn? Tja … je gaat nu van alles denken bij dit soort berichtjes!!

    /   Beantwoorden  / 
 5. Peter Verhaar

  waarom niet? gaat allemaal in een grote pot en vanuit die pot gaat het geld naar bestemmingen

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Wijma

   Als je daarmee o.a. bedoelt dat SNS bijspringt als ASN eens een keer tekort heeft, tja … zo had ik het nog niet bekeken.

   En toch … erg transparant kan ik het niet vinden.

     /   Beantwoorden  / 
 6. Peter Verhaar

  ik bedoel het andersom; al het surplus gaat naar de grote pot van SNS en vanuit die pot wordt het weer gebruikt, voor allerlei doelen, niet allemaal duurzaam dus

    /   Beantwoorden  / 
 7. Fred Wijma

  Op 19 september heb ik een email naar ASN gestuurd om opheldering. Vanmorgen kreeg ik een reactie. Dit stond erin:

  “Het spaargeld van de ASN Bank wordt conform de duurzaamheidscriteria van de ASN Bank uitgezet. Daarnaast kan de ASN Bank bevestigen dat het spaargeld van de ASN Bank niet gebruikt wordt om verpakte hypotheekleningen van SNS Bank terug te kopen”.

  Het lijkt mij een redelijke standaardreactie, maar desalnietemin … ??? Voorlopig houd ik mijn rekening toch nog maar eventjes aan. Tenzij … !!!

    /   Beantwoorden  / 
  1. obelix

   Fred, ASN heeft zelf in de pers (aan het FD) toegegeven dat geld wordt gebruikt voor de kapitaalpositie van SNS. SNS heeft dat zelf ook in de pers gebracht n.a.v. de halfjaarcijfers 2009 en de jaarcijfers 2008. ASN schrijft dat zelf trouwens ook op pagina 50 van haar jaarverslag 2008. Zonder dat ze hier transparant over is, want ASN wil niet zeggen hoeveel middelen precies ze bij SNS aanhoudt. In ieder geval zijn dat gelden die niet voor duurzame kredieten worden ingezet. Het zou natuurlijk ook kunnen dat ASN het aangetrokken spaargeld niet kwijt kan omdat ze te weinig goede kredietaanvragen van voldoende niveau binnenkrijgt. Afijn, op het antwoord van de klantenservice van ASN is dus wel iets af te dingen.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Peter Verhaar

   onzin antwoord van SNS; dat overtollige spaargeld gaat naar SNS en komt daar in een grote pot, waarover de treasury van SNS gaat; dat geld kan natuurlijk wel gebruikt worden voor terugkoop leningen SNS

     /   Beantwoorden  / 
 8. Fred Wijma

  Ik zie nu pas de reacties van Obelix en Peter Verhaar. Allereerst bedankt voor de moeite die jullie deden om op mijn vragen te antwoorden. Verder weet ik nog niet goed wat ik ermee moet. Voorlopig houd ik het er nog maar even op dat ASN vooral goeie dingen doet met het spaargeld van haar klanten.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Sparen adviseur

  Deze crisis heeft ervoor gezorgd dat banken genoodzaakt veel transparanter te zijn over hun zaken, zelf vind ik dat een erg goede ontwikkeling.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.