Heeft Alex Vermogensbank nog wel belang kleine belegger voor ogen?


Sinds enige maanden heeft Alex Vermogensbank de Turbo’s, dit is een product van de Royal Bank of Scotland (RBS), ooit uitgevonden door ABN AMRO, van haar zichtbare schappen verwijderd op de website voor de minder actieve belegger van Alex, www.alex.nl. Er zijn drie aanbieders van dit soort hefboomproducten. Naast de Turbo’s van RBS, zijn er Speeders van Commerzbank en Citibank (net als de turbo’s ook verwijderd) en de Sprinters van ING bank. De Sprinters hebben een zeer prominente plaats gekregen. Alex roept de verdenking op zich het eigen resultaat boven transparantie te plaatsen.

Ik citeer even Alex: “De markt voor hefboomproducten werd de laatste jaren gedomineerd door de Turbo’s van ABN AMRO. Als (bijna) monopolist waren er tot voor kort weinig prikkels om het product te verbeteren, zoals de spread (het verschil tussen de bied- en laatkoers). Daar is nu verandering in gekomen, want Alex is vorig jaar een samenwerkingsverband aangegaan met ING om een concurrerend alternatief voor Turbo’s in de markt te zetten. Als onderdeel van deze samenwerking krijgen Sprinters een prominente plaats op onze website en zijn de Turbo’s naar de achtergrond verdwenen”.

Laat ik voorop stellen dat de Turbo’s inderdaad in het verleden een monopolie hadden, wat wellicht niet heeft geleid tot het beste product. De samenwerking van Alex met ING is dan ook zeer toe te juichen. Er zijn echter wel degelijk kanttekeningen te maken.

Alex maakt graag de vergelijking met de supermarkten. Inderdaad moeten de aanbieders van producten vechten om schapruimte bij de distributeurs. Maar om de vergelijking even door te trekken, de Turbo’s en Speeders zijn bij Alex nu in het magazijn te vinden en dat is voor de doorsnee-consument een wat lastige plaats. De Sprinters worden in het ‘drop-down’ menu expliciet genoemd. Het was beter geweest als Alex de Turbo’s en Speeders bijvoorbeeld onder een subhoofdje  ’hefboomproducten’  had geplaatst. Alex is ook niet consequent. Immers op de applicatie voor de actieve (en waarschijnlijk beter geinformeerde) belegger, Alex Plus/Pro, staan de Turbo’s en Speeders nog netjes op het schap.

Hoewel dit onderwerp wellicht enigszins futiel overkomt, bij Alex neemt de handel in dit soort producten ongeveer 10% van het totale aantal transacties voor haar rekening, heeft mijn blog wel zeker een belangrijke ondertoon. Als broker dient Alex de belangen van de klant voorop te stellen. Een belangrijke vraag is of de samenwerking met ING inzake de Sprinters (zie ook halfjaarverslag BinckBank) voor de klanten volledig transparant is. Immers Alex ontvangt een vergoeding van ING  indien Sprinters worden verhandeld i.p.v. Turbo’s of Speeders. Het ontvangen van ‘kick backs’  is niet vreemd in de beleggingswereld en zeker niet verboden, alhoewel de AFM bezig is zich een oordeel te vormen over dit soort provisies (in de hypotheekmarkt is inmiddels een strenge  ’leiddraad’ opgesteld, zie mijn blog van 1 september, http://bank.blog.nl/beleggen/2009/09/01/de-afm-stelt-regels-op-voor-provisies-de-kick-back-onder-vuur). Naar mijn mening dient Alex in ieder geval op de website openheid te geven, met name omdat de prominente plaats van Sprinters nu juist op de applicatie zit waar de minder actieve en geinformeerde klanten handelen.

Het gevaar is denkbeeldig dat Alex met haar grote marktaandeel onder zelfstandig beleggende particulieren een nieuw monopolie aan het creeren zijn, waaraan dit keer ook Alex verdient. Immers, als de klanten de Turbo’s en Speeders niet meer kunnen vinden en de Sprinters het monopolie hebben, dan is het snel gedaan met de krappe spreads.

Lees ook:Van Lanschot doet eerste belangrijke stap in doorgeven ‘kickback’
Lees ook:Beleggen is een leuke hobby en dat mag wat kosten!
Lees ook:Ook NMa akkoord met overname Alex door BinckBank
Lees ook:Hoe denkt Deense broker Saxo de Nederlandse markt te veroveren?
Lees ook:Derivaten (column BNR 9 september 2013)

3 reacties op “Heeft Alex Vermogensbank nog wel belang kleine belegger voor ogen?

 1. Peter Verhaar

  Ik heb navraag gedaaan bij RBS (de turbo’s) waarom Alex WEL de uitbetaling van uitgestopte Sprinters van ING voorfinancierd (wordt later terugbetaald door ING) en dat NIET wil doen voor Turbo’s.
  RBS geeft aan dat het contract van Alex met ING dit verbiedt. RBS zou ook graag voorfinancieren en daarmee Turbo’s meer gelijkwaardig maken aan de Sprinters. Dit plaatst de voorkeur van Alex voor Sprinters tov van Turbo’s in een nog merkwaardiger kader.
  Mijn stelling is dat Alex aan haar klanten het beste product wil aanbieden, maar dat product waar Alex met een kick back het meeste verdient. Dat is voor een broker met een zeer groot marktaandeel onder particuliere beleggers, een verontrustende conclusie

    /   Beantwoorden  / 
 2. Peter Verhaar

  Nog een keer, maar nu zonder taalfouten:

  Ik heb navraag gedaan bij RBS (de turbo’s) waarom Alex WEL de uitbetaling van uitgestopte Sprinters van ING voorfinanciert (wordt later terugbetaald door ING) en dat NIET wil doen voor Turbo’s.
  RBS geeft aan dat het contract van Alex met ING dit verbiedt. RBS zou ook graag voorfinancieren en daarmee Turbo’s meer gelijkwaardig maken aan de Sprinters. Dit plaatst de voorkeur van Alex voor Sprinters tov van Turbo’s in een nog merkwaardiger kader.
  Mijn stelling is dat Alex aan haar klanten niet het beste product wil aanbieden, maar dat product waar Alex met een kick back het meeste aan verdient. Dat is voor een broker met een zeer groot marktaandeel onder particuliere beleggers, een verontrustende conclusie.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Marina

  Hetzelfde verhaal is ook als je Sprinters wilt aankopen via ABN Amro. De Sprinters worden daar niet goed weergegeven, geen stop lossniveaus, en uitsluitend te vinden als je ‘Sprint’ gebruikt als zoekwoord.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.