Toegang VS tot Europese bankgegevens niet in achterafkamertjes goedkeuren

Het onderwerp van deze blog ligt voor de meeste mensen ver van hun bed. Niettemin is het een uiterst belangrijk onderwerp als je de privacy van Europeanen hoog in het vaandel hebt staan. De VS willen in het kader van hun strijd tegen terrorisme toegang hebben tot gegevens over het betalingsverkeer, niet alleen het verkeer tussen de VS en Europa, maar ook het zogenaamde intra-Europese betalingsverkeer. Naar nu bekend geworden is mag de Europese Commissie met de VS gaan onderhandelen over de voorwaarden waaronder de VS toegang krijgen tot de betalingsverkeergegevens, die liggen opgeslagen in het SWIFT-systeem. De Europese privacy-toezichthouders hebben eerder uitgesproken dat het gebruik van deze SWIFT-gegevens door de VS in strijd was met EU-richtlijnen en hebben de VS afgesloten van toegang tot SWIFT.

Het is met name D’66 die deze zaak hoog opneemt. Europarlementarier in ‘t Veld geeft aan dat Eurocommissaris Barrot toegezegd zou hebben dat eerst het Europese Parlement geraadpleegd zou worden. Op 28 juli heeft het eerste kamerlid Engels, ook van D’66, vragen gesteld aan minister Hirsch Ballin over deze zaak. Op 22 september heeft de minister geantwoord. Het antwoord stemt niet gerust. De regering zal ter zijner tijd de goedkeuring voor het te nemen besluit aan het parlement voorleggen.  Ook in Duitsland is het besluit om met de VS te onderhandelen niet goed gevallen. Partijleider Horst Seehofer van regeringspartij CSU sprak tegen persbureau DPA van ,,een schandaal” en Eurocommissaris Barrot probeerde maandag de kritiek te temperen. Volgens hem is er geen sprake van dat de Amerikanen ,,een blanco cheque” krijgen.

Toch dienen wij op te passen. de VS hebben er een handje van om in het kader van ‘terrorisme-bestrijding ‘  allerlei maatregelen te treffen die diep kunnen ingrijpen in de privacy van mensen. Het betalingsverkeer van Europese burgers binnen de Europese Unie behoort m.i. daartoe.  Laten we hopen dat niet alleen D’66 aandacht voor deze zaak heeft, maar ook de andere politieke partijen.

Lees ook:VS mogen niet zomaar in mijn bankrekening kijken
Lees ook:De zure druiven van Barnier (column BNR 3 februari 2014)
Lees ook:De overheid wil echt alles van uw portemonnee weten
Lees ook:Welke bank zegt ‘nee’ tegen IBAN? (column BNR 20 januari 2013)
Lees ook:consumenten moeten allemaal aan de plastic kaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.