Nederlanders blijven sparen, ondanks scherp gedaalde rentetarieven

In de september-uitgave van het Statisch Bulletin van DNB staan cijfers over de spaarzin van de Nederlanders. In juli 2009 was het spaarsaldo opgelopen tot 289 miljard. In januari 2009 was het saldo 273 miljard en in juli 2008 lag het spaartegoed op 264 miljard. Met andere woorden, Nederlanders zijn meer gaan sparen, ondanks dat de rentetarieven fors omlaag zijn gekomen. Opvallend is dat sinds januari 2009 het saldo aan deposito’s is afgenomen van 96 miljard naar 76 miljard), terwijl direct opvraagbare tegoeden (inc. internet spaarrekeningen) zijn opgelopen van 177 miljard naar 213 miljard.

De laatste maanden is veel gedoe geweest over de vermeende oneerlijke concurrentie op de spaarmarkt. Het was Deckers van Van Lanschot die het startschot gaf en de banken die staatssteun ontvangen, beschuldigde van te hoge tarieven (zie blog van 12 augustus http://bank.blog.nl/abn-amro/2009/08/12/heeft-deckers-topman-van-lanschot-een-punt). Hoewel het Statistisch Bulletin geen uitsluitsel geeft over de verdeling van spaarsaldi over financiele instellingen, lijkt de koek zo hard te groeien dat banken niet te hard zouden hoeven te klagen.

In het FD van vandaag verzucht columnist Boonstra van de RABO dat onze regering een manier zou moeten verzinnen om onze spaarquote omlaag te brengen en daarmee de structurele groei te verhogen (en passant wijst Boonstra erop dat de echte reden voor de crisis ligt in de structurele onevenwichtigheid in landen met een spaartekort en landen met een spaaroverschot). En dan zijn in de cijfers over het spaargedrag van mensen nog niet eens meegenomen de bezittingen aan effecten, de reserves opgeslagen in levensverzekeringen, laat staan de ‘gedwongen’ besparingen via ons pensioensysteem.

Het lijkt tijd te worden dat Nederland dat calvinistische grondprincipe van zuinigheid een heel klein beetje laat varen en dat wij gaan consumeren. Tijd voor een grotere auto?

Lees ook:Redacteur Patrick Boonstra stelt zich voor
Lees ook:Interessante cijfers van jarig NIBUD: sparen Nederlanders wel of niet?
Lees ook:Nederlanders somber over toekomst: terecht?
Lees ook:Hans Brinker: haal die vinger uit de dijk
Lees ook:Hou op met roepen dat Nederland een schuldenland is!

Eén reactie op “Nederlanders blijven sparen, ondanks scherp gedaalde rentetarieven

  1. Karel

    Daar komt nog bij de Icesave en DSB bank perikelen. Het schrikt de nederlandse spaarder niet af.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.