Euronext: een kat in het nauw maakt rare sprongen

Gisteren was er weer de nieuwjaarsreceptie van Euronext. In vroeger tijden was deze  receptie de plaats waar beurshandelaren elkaar nog even de hand schudden, alvorens elkaar op leven en dood te beconcurreren op de beursvloer. Met het automatiseren van de beursvloer verdwenen de handelaren. De beursvloer zelf is nu de kantoorruimte van optiehandelaren.

De nieuwjaarsreceptie is gebleven en is nu een plek waar ‘prominenten’ (aldus het FD) elkaar tegenkomen. Het is ook het tijdstip waarom de beursvoorzitter, in het verleden echt een notabele-functie, de plannen voor het nieuwe jaar voor de beurs ontvouwt en aangezien de beurs in het verleden echt het centrum van ‘ondernemend Nederland’ was, werd altijd met spanning uitgezien naar de toespraak.

Helaas is dat allemaal verleden tijd. De beurs werd onderdeel van een multinational, waarbij Euronext ook nog eens een keer het alleenrecht op beurshandel verloor. Er zijn nu voor zowel institutionele beleggers als particuliere beleggers volop mogelijkheden om buiten Euronext om te handelen.

Euronext is nog wel altijd de plaats waar emissies plaatsvinden en het is altijd weer vermakelijk om te lezen welke bedrijven nu weer klaar staan voor een beursnotering. In de praktijk loopt Euronext echter leeg (Stork, ING, ABN AMRO, FORTIS, OCE) en kwam de notering van Delta Lloyd dan ook als geroepen (zie mijn blog http://bank.blog.nl/abn-amro/2009/11/30/euronext-zal-sinterklaas-nu-eindelijk-eens-langs-komen).

Wat had de beursvoorzitter, van der Does, nu voor ons in petto? Geen nieuwe bedrijven, maar het noteren van schuldpapier van niet-genoteerde bedrijven. Van der Does is wakker geworden. Obligaties (van gewoon genoteerde bedrijven) deden het meer dan fantastisch in 2009. Maar obligaties zitten bij Euronext al tijden in ‘verdomhoekje’. Voor de particuliere belegger is het handelssysteem voor bedrijfsobligaties op Euronext zo moeilijk te doorgronden dat je twee maal nadenkt voordat je een belegging doet (ook Alex kan het steeds maar lastig uitleggen).

Dus van der Does: het is weer een mooi initiatief, maar ga eerst eens wat doen aan het huidige systeem. En het zou ook helpen als Euronext real-time het effectieve rendement en de duration zou berekenen voor ons.

Lees ook:Euronext verkwanselt Amsterdamse Optiebeurs
Lees ook:Ongerijmde uitspraken van PVDA over beurs en ‘kleine’ belegger
Lees ook:Rechtszaak TOM – Euronext (ook Euronext heeft een punt)
Lees ook:Dood aan het Damrak
Lees ook:Het is geen toeval dat beursexploitant Euronext Cryo-Save een notering geeft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.