“De Pers” heeft een artikel over de heer Staal, voorzitter NVB, geschreven

Enige tijd geleden schreef ik een blog over de heer Staal, met de titel ‘Archie, de man van een hele boel staal, spreekt weer. Dagblad de Pers heeft een achtergrondverhaal geschreven, dat ik graag integraal overneem.

Door: Mathijs Rotteveel
Gepubliceerd: gisteren 22:46
Update: vandaag 06:35

Boele Staal, dé woordvoerder van de Nederlandse banken, schuift alle verantwoordelijkheid van zich af. Wanneer krijgt hij een uitnodiging van de commissie-De Wit?

Voor wie het vergeten was, herhaalde Boele Staal het kortgeleden in het Financieele Dagblad (FD): ‘Het merendeel van de Nederlandse banken hoeft geen excuses te maken. De fouten zijn begaan in Amerika.’ Sinds de oud-commissaris van de koningin twee jaar geleden voorzitter werd van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) lijkt hij één doel voor ogen te hebben: al het onrecht dat ze wordt aangedaan door pers en politiek zo snel mogelijk de wereld uithelpen.

Dat hij daarbij af en toe de realiteit uit het oog verliest, is bijzaak. Verschillende grote Nederlandse banken zaten namelijk tot over hun oren in de risicovolle Amerikaanse hypotheken. In de eerste maanden van 2008 schreven Fortis en ING er respectievelijk 6,8 miljard dollar en 6,1 miljard dollar op af.

Ook ingrijpende verbeteringen van het financiële systeem – zoals het limiteren van de grootte van banken – veegt Staal zonder pardon van tafel. ‘Dat praten over kleinere banken is maar kabouterpraat’, zei hij in het FD. Alex-oprichter Peter Verhaar windt zich weer op. ‘Uit zo’n opmerking spreekt zoveel dedain voor de kleine banken’, zegt Verhaar. ‘Toen wij bij Alex dit soort hypotheken kregen aangeboden, hebben we weloverwogen ‘nee’ gezegd, omdat we het te gevaarlijk vonden. Ook Binck en Van Lanschot zaten er niet in. Een bank als ING heeft weloverwogen ‘ja’ gezegd, omdat het een hoog rendement opleverde. Ga dan niet zeggen dat ING er niets aan kon doen, maar trek het boetekleed aan.’

Hitserigheid

Maar ook dat is niet Staals stijl. Liever legt hij in het FD de schuld ergens anders neer. ‘Dit soort discussies wordt beïnvloed door de hitserigheid bij politiek en media.’ Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, vindt dat het ontwijkende gedrag van Staal inmiddels wel lang genoeg heeft geduurd. ‘Hij vindt dat consumenten zich beter moeten informeren over de producten die banken aanbieden. Ik vraag me dan of op welke planeet hij heeft gezeten. Die producten zijn zó ingewikkeld dat de kennisachterstand voor consumenten nooit is in te halen. Tot nu toe lijkt het er echter niet op dat ze daar echt iets aan willen veranderen.’

Actie dus. Wellicht kan Staal de commissie-De Wit vertellen wat de Nederlandse banken gaan doen om hun reputatie te verbeteren. Donderdag horen we wie zich daar moeten melden. Mag Staal op die lijst?

Lees ook:Boele Staal (NVB): de nieuwe messias
Lees ook:NVB voorman Staal snapt het nog steeds niet
Lees ook:Ik heb geen medelijden met ING Direct
Lees ook:Dollar in de uitverkoop
Lees ook:@geen_stijl en ABN AMRO: bronnen controleren is een eerste vereiste

Eén reactie op ““De Pers” heeft een artikel over de heer Staal, voorzitter NVB, geschreven

  1. arno

    om giftig van te worden idd. Hij vertegenwoordigt toch *alle* banken en niet alleen de grote. Staal is gewoon een raslobbyist en politicus en deze arrogantie zal de grootbanken flink opbreken. “if you’re too big to fail, you’re just too big”. Ik verplaats alles naar ‘goede’ banken. Klanten, stem met je voeten!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.