Zijn pensioenfondsen goedkoper dan zelf voor je pensioen sparen?

Ed Groot schrijft vandaag in het FD dat een ‘verplicht pensioen een prima idee is’, maar dat ‘voor wat meer vrijheid goede argumenten zijn’. Ik ben het daarmee eens. Iedereen die zich verdiept in het Amerikaanse pensioensysteem (alles zelf doen), weet dat dit geen optie is. Wat dat betreft is ons collectieve pensioensysteem een zegen. Het is ook gemakkelijk, zeker in de uitkeringsfase. Immers een pensioenfonds betaalt het pensioen uit tot het overlijden en als je het allemaal zelf moet doen, dan zul je goed moeten rekenen of het overlijdingsrisico gaan verzekeren.

Maar het collectieve kan wel een tandje minder, zeker voor mensen die een hoog inkomen hebben. Gelukkig zie je steeds meer pensioenfondsen die overgaan tot het ‘beschikbare premiestelsel’ en de consument een keuze geven.

Want er bestaan ook veel fabeltjes, ingefluisterd door pensioenbestuurders die hun eigen baan proberen te verdedigen. Ook Ed Groot noemt er twee.

In de eerste plaats de kennis over beleggen bij de pensioenfondsen. Net zoals het geval is bij beleggingsadviseurs, er zijn goede en slechte, maar hoe weet je dat? Het valt mij wel altijd op dat pensioenfondsen hun aandelen gaan verkopen als de beurs er slecht bij ligt (want dan dalen de dekkingsgraden). Grappig is dat die beleggingsattitude alstijd aan particulieren wordt toegedicht.

Het tweede punt is dat pensioenfondsen goedkoper zouden kunnen beleggen. Ik waag dat te betwijfelen. De pensioenfondsen hebben voor het beleggen een apparaat nodig dat geld kost en sommige pensioenfondsen kiezen voor een actief beleggingsbeleid, terwijl het alom bekend is dat veel handelen ten koste gaat van het rendement.

Zelf beleggen is goedkoop, heel goedkoop. Laten we het maar even op een rijtje zetten:

Een rekening openen kost niets. Het storten van geld op de rekening kost niets. Het geld 15 jaar blokkeren (zodat je er niet aan kan komen) kost niets. Transacties, hoe klein dan ook, kunnen worden gedaan voor 0,5% en voor het beheer wordt 0,6% tot 1% per jaar gerekend. Dat is niet veel.

Maar het zou nog veel goedkoper kunnen. Transacties hoeven niet meer dan 0,1% te kosten en als consumenten bereid zijn zelf te beleggen (simpel hoor: koop trackers en je doet precies hetzelfde als als een pensioenfonds; zorg ervoor dat je richting uitkeringsdatum switch van aandelen naar obligaties) dan is een jaarlijkse beheervergoeding ook niet nodig.

Het is wellicht provocerend, maar wel waar. Het wachten is op aanbieders van het product.

Lees ook:Ook pensioenfonds van DNB heeft een brief van DNB ontvangen
Lees ook:Dit doen uw pensioenbestuurders!
Lees ook:Pensioenfonds Zorg&Welzijn: wij van WC-eend adviseren………
Lees ook:26 januari 2012: de “pensioenbattle tussen PPI’s en Pensioenverzekeraars”
Lees ook:Opstand in de polder: de pensioen-vrijgemaakten, art. 4.2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.