Hoogervorst (AFM) pleit opnieuw voor een hoger eigen vermogen banken

Je kan veel van Hoogervorst zeggen, maar niet dat hij niet consequent is of dat hij laf is. Recent heeft hij weer benadrukt dat de enige manier om een volgende bankencrisis te voorkomen, het vergroten van het eigen vermogen is. Hij gaat daarmee in tegen de mening van veel bankiers die vinden dat een solvabiliteit van 4% of 5% wel voldoende is. Ik ben het weer met hem eens, de solvabiliteit dient veel hoger te zijn. Dat daarmee een rem wordt gezegd op de kredietverlening zullen we (helaas) op de koop toe moeten nemen. Je kunt het ook omdraaien, is groei in onverantwoorde hypotheken nu de groei in kredietverlening waar we op zitten te wachten; dacht het niet. Hoogervorst is ook duidelijk over de vraag dat een hoger eigen vermogen de winsten van banken zal aantasten: volgens Hoogervorst waren die altijd al te hoog en mogen lager (he, he, het werd tijd dat dit eens werd gezegd).

Tijdens dezelfde lezing (zie hier), bij de afscheidsrede bij het vertrek van Schilder (DNB) als hoogleraar, is Hoogervorst helder over steun aan de banken. Zo vind hij dat banken die staatssteun nodig hebben, geen bestaansrecht in de private sector meer hebben en dus genationaliseerd zouden moeten worden. Nu is dit bij ABN AMRO wat betreft de aandelen ook gebeurd. Ik neem aan dat Hoogervorst hier dan ook over de obligatiehouders praat. Ik heb dit argument vaker gehoord als fervent obligatiebelegger. Echter obligatiehouders hebben ook moeten bloeden voor de problemen bij ABN AMRO en ING. De koersen zijn ver teruggezakt, soms tot 30% van de nominale waarde. Beleggers die toen verkochten of moesten verkopen zitten wel degelijk op de blaren. Ikzelf heb overigens goed verdiend aan de ING obligaties (ben nog altijd belegger in ING Verzekeringen obligaties, die zelfs nu nog ruim onder pari noteren met een vaste coupon van 6,375% voor komende 6 jaar) en kan mij daarom de frustatie van de aandeelhouders wel voorstellen. Ik vind om die reden de recente noviteit van RABO erg interessant (de senior contingent notes).  Daalt het eigen vermogen van RABO onder de 7%, dan worden 75% van de obligaties aandelen; jammer dat particuliere beleggers deze obligaties niet kunnen kopen.

Volledige nationalisatie is een harde maatregel en de vraag rijst dan natuurlijk ‘hoe krijgen we de banken dan weer terug in de private sector’ (ik neem aan dat de VVD’er Hoogervorst geen voorstander is van een permanente staatsbank). Dan moet toch weer worden aangeklopt bij die aandeel-en obligatiehouders  die eerder al hun geld zijn kwijtgeraakt. Het kan (bij ABN AMRO zal het zelfs moeten), maar het zal niet gemakkelijk zijn.

De beste route lijkt toch te streven naar een voldoende groot eigen vermogen, transparantie in de waardering van de activa EN een gediversificeerde bankensector, waar ook nieuwkomers een kans krijgen.

Lees ook:Hoogervorst pleit opnieuw voor kleinere banken en splitsing activiteiten
Lees ook:ABN AMRO vindt 3 miljard extra eigen vermogen (maar niet heus)
Lees ook:Commissie de Wit (verslag dag 14): Hoogervorst
Lees ook:En toen was er nog maar maar 1 bank over
Lees ook:Update over waarde ABN AMRO en mogelijke verkoop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.