De Pers: Verzekeraars maken overstap moeilijk, zo niet onmogelijk

Gisteren schreef ik over de concurrentieslag die verzekeraars nu ook in de media uitvechten. Ik schreef dat dat ook noodzakelijk is om te overleven. Vandaag staat in De Pers (Matthijs Rotteveel) een illustratief artikel hoe lastig de gevestigde macht het heeft jegens nieuwkomers als BND (maar ik zou nu wel eens willen weten HOE succesvol BND nu precies is, want ze schermen wel veel met overstappers, maar bewijzen zijn er niet).

Hier is het artikel (hier link):

Nederlandse verzekeraars hebben het nog steeds niet zo op prijsconcurrentie. Een nieuwkomer die de aanval inzet, wordt op alle mogelijk manieren dwarsgezeten.

Je zou denken dat de verzekeraars na de woekerpolisaffaire hun lesje wel geleerd hebben: van nu af aan lage kosten en luisteren naar de klant. Helaas ondervinden mensen die van hun woekerpolis af willen nog regelmatig het tegendeel. De grote verzekeraars proberen het overstappen naar goedkopere concurrenten namelijk zo moeilijk mogelijk te maken. Bij prijsvechter Brand New Day zien ze het dagelijks. ‘Ze vertragen de boel, maken overstappen heel duur of melden gewoon dat het overboeken van de polis onmogelijk is’, zegt BND-directeur Bas van Beusekom.

Volgens Van Beusekom komen de vertragingstechnieken niet altijd voort uit onwil. ‘Ze hebben dus nog nooit meegemaakt dat zoveel mensen uit kostenoverwegingen hun polis willen overboeken. Er zijn geen procedures voor en zonder een vaste procedure gebeurt er niet veel.’

BND is het bedrijf van Thierry Schaap en Kalo Bagijn, die in 2000 met Binck een prijzenslag voor internetbeleggen ontketenden. Nu vallen zij de verzekeraars aan met goedkope aanvullende pensioenen. Dat de verzekeraars dwarsliggen verbaast Van Beusekom niets. ‘Dat deden de banken ook toen wij met Binck beleggers weghaalden. Maar wij zitten er bovenop en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kijkt met ons mee.’

Volgens Van Beusekom hebben de verzekeraars geen enkele juridische grond om overstappen te verbieden. Toch gebeurt dat bij Centraal Beheer. De voorwaarden van een Centraal Beheer lijfrentepolis in bezit van De Pers zijn duidelijk: ‘Waardeoverdracht naar een andere verzekeraar is niet mogelijk’. Ook hoge kosten die ING in rekening brengt, zijn volgens Van Beusekom niet te verkopen. ‘Je moet je afvragen of je 10 procent van het verzekerde bedrag mag vragen voor een handeling van misschien een half uurtje. Lijkt mij niet.’

Daar is de ING-woordvoerder het mee oneens. ‘Bij het aangaan van deze polissen rekenden we erop dat mensen de looptijd zouden volmaken. Daar zijn onze processen op ingericht. Eerder overdragen kost ons geld. Vandaar de 10 procent kosten.’ Bij Achmea (moeder van Centraal Beheer) zijn ze zich in eerste instantie van geen kwaad bewust. De woordvoerder noemt het ‘onzin’ wat BND beweert. ‘Polissen kunnen zonder probleem overgedragen worden.’ Geconfronteerd met de polisvoorwaarden wordt het stil in Apeldoorn.

Lees ook:Goede ingezonden brief van Brand New Day in FD
Lees ook:AEGON zegt sorry
Lees ook:Kantekeningen bij een slecht AFM rapport (column BNR 3 maart 2014)
Lees ook:Goede column van Wiegel over pensioenen in De Pers
Lees ook:Banken en verzekeraars moeten leren luisteren (column BNR 21 juni 2014)

Eén reactie op “De Pers: Verzekeraars maken overstap moeilijk, zo niet onmogelijk

 1. Maarten Koster

  Dat er geen procedures zijn voor ‘overboeken’, wil er bij mij niet zo in. Het enige juiste van de term ‘overboeken’ is overigens dat er daadwerkelijk geld wordt overgeboekt van de verzekeraar naar Brand New Day (geen verzekeraar). Het is van belang dat dit niet via de ‘eigenaar’ van het geld gaat, omdat fiscale rechten dan vervallen en fiscale boetes op de loer liggen. Let wel, geen boete van de verzekeraar, maar van de Belastingdienst. Er wordt geen ‘polis’ overgeboekt, de polis wordt afgekocht, met een fiscale vrijwaring van Brand New Day, zodat geen opgaaf aan de Belastingdienst hoeft te worden gedaan. Daar zijn gewoon procedures voor. Dat het tot nu toe niet veel voorkwam (en nu misschien nog niet), dat is wel waar.

  De bepaling van Centraal Beheer, dat waardeoverdracht naar een andere verzekeraar niet mogelijk zou zijn, zou ik wel eens voor een rechter willen zien. Enerzijds is het natuurlijk een contractuele bepaling die ook de klant is aangegaan, maar deze bepaling zou nog wel eens als onredelijk bezwarend kunnen worden beoordeeld. Getuige de opmerkingen bij Centraal Beheer (‘Polissen kunnen zonder probleem overgedragen worden.’), geloven ze er zelf ook niet zo in.

  Toch moeten polishouders erg oppassen. In de meeste gevallen gaat het om lijfrentekapitaal. Door overstappen naar banksparen (want dat is het bij Brand New Day)*, kunnen oude fiscale rechten, zoals opname van het kapitaal voor de pensioendatum, verloren gaan. Bij oude kapitaalverzekeringen verspeel je de extra vrijstelling in box 3 van de Inkomstenbelasting. En overboeken van echt pensioenkapitaal gaat niet naar Brand New Day.

  Brand New Day kan een prima alternatief zijn, vooral voor nieuw kapitaal. Bestaande polishouders moeten zich goed laten adviseren, alvorens de beslissing tot overstappen te nemen.

  ______
  * eigenlijk een beleggingsrecht volgens mij, vreemd dat daar de term ‘sparen’ nog voor gebruikt mag worden…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.