Overheid verpolitiekt de pensioenproblematiek

De pensioenproblematiek lijkt te verschuiven van een financieel-economische kwestie naar een politieke discussie. Dit heeft alles te maken met de rol die minister Donner speelt. Maar de media, die de problematiek naar mijn mening belichten vanuit een verkeerde invalshoek, dragen hier aan bij. Nu is er echt wel wat aan de hand met het pensioen (zie hiervoor: http://bank.blog.nl/pensioenfondsen/2010/08/19/nederlands-pensioensysteem-kraakt-nu-echt-in-zijn-voegen).

Maar onvoldoende wordt duidelijk gemaakt dat de huidige pensioenproblematiek gaat over wat Pijler 2 heet en dat is niet het collectieve pensioen dat wij met z’n allen via het belastingsysteem opbrengen. Dat is nl. de AOW en daar mag minister Donner natuurlijk voor opkomen.

Pijler 2 is echter een private afspraak tussen de werknemer en de werkgever. De overheid heeft er niets mee te maken, behalve dan dat de pensioenpremie aftrekbaar is en dat de overheid dient op te treden als een toezichthouder. Bovendien is Pijler 2 een spaarpot en die spaarpot is van de werkgevers en werknemers.

En even voor de duidelijkheid. Dat pijler 2 pensioen is er niet voor iedereen.Er zijn veel mensen die helemaal geen aanvullend pensioen hebben of het via zelf sparen (of via een verzekeringsmaatschappij) moeten opbrengen. Donner, maar ook de media, doen het voorkomen dat heel Nederland getroffen wordt door de pensioenproblematiek. Om die reden hoor je soms dat “de overheid”  zou moeten ingrijpen (net als bij de banken).

Grote onzin. De eigenaren van de pensioenfondsen, werkgevers en werknemers (vaak overigens de vakbonden) moeten het oplossen. Binnen de pensioenfondsbesturen zal besloten moeten worden wie de lasten gaat dragen. Dat kunnen de werkenden zijn, maar ook de gepensioneerden (dat laatste ligt zeer voor de hand, want er is door de huidige gepensioneerden, maar ook de werkenden die nu tussen de 50 en 65 jaar jaar, gewoon te weinig afgedragen.

Maar de overheid moet zich niet teveel bemoeien met dit aanvullende pensioen. Mij bekruipt soms de angst dat de overheid hebberig zit te kijken naar de goed gevulde pensioenpotten. Er zit nu eenmaal meer geld dan ooit in kas (bijna 800 miljard). Als er 18 miljard bespaard moet worden, dan is 800 miljard wel heel erg veel.

Het private pensioen moet privaat blijven.

Lees ook:26 januari 2012: de “pensioenbattle tussen PPI’s en Pensioenverzekeraars”
Lees ook:Werknemers: let op uw pensioengeld
Lees ook:Donner wil pensioeninformatie verbeteren: een goede zaak
Lees ook:Donner neemt in pensioenvraagstuk een rigide standpunt in (en zeker niet in belang van pensioengerechtigde)
Lees ook:ingezonden brief FD 17 mei 2013: fiscale beperking pensioen zal leiden tot meer premiestorting

Eén reactie op “Overheid verpolitiekt de pensioenproblematiek

 1. Kees

  Er is blijkbaar een lobby gaande van babyboomers (gepensioneerden of bijna gepensioneerden) om de ingangsdatum van de pensioenen op 67 te krijgen.
  Hierdoor krijgen de pensoenfondsen lucht (dekkingsgraad gaat om hoog)en lopen de gepensioneerden minder kans om gekort te worden.
  De nu jongere zijn de dupe, zij moeten betalen en de meeste zijn voor hun 65ste al lang ontslagen.
  Straks hebben 65+ers gewoon een WW uitkering of andere uitkering (als alternatieve VUT) en vindt er gewoon een verschuiving van premiebetaling op.
  Dus waarom z’on haast op de pensioenleeftijd op 65 jaar te krijgen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.