Boetes AFM voor banken een lachertje

Met Staatssecretaris Teeven heeft de regering een ‘hardliner‘ in zijn midden, die van zijn hart geen moordkuil maakt. Zo vindt Teeven dat een persoon die driemaal hetzelfde vergrijp pleegt, bijv. een rolletje pepermunt,  vier jaar de cel in moet (“three strikes and you’ re out”). Ook gedoogpartij PVV is duidelijk over straffen. Het gaat in deze column over geld en dit wil de boekhouder van de PVV : ” het financieel plukken van criminelen, dient (behoudens uitzonderingen) een
wettelijke verplichting voor de politie en het OM te zijn. De vrijblijvendheid moet er af”.

Zo klare taal, nu de realiteit. Deze week kreeg ABN AMRO een boete van de AFM van 30.000 euro; “DE bank” had bij het verstrekken van overlijdingsrisicoverzekeringen bij hypotheken onvoldoende gekeken naar de financiele situatie van de klant. Zo, zo, 30.000 euro. Zalm zal er wakker van hebben gelegen. Op de agenda van de raad van bestuur vergadering opgenomen onder het hoofdje ‘w.v.t.k’.  Zalm zal schaterlachend hebben geroepen ‘kom heren, allemaal even de portefeuille trekken’ (het vaste salaris van RvB is opgeteld 4,4 miljoen).

Tsja, geef hem eens ongelijk. Deze maand moet zijn bank van de rechter nog 23 miljoen aan bonussen betalen aan 8 ontslagen medewerkers en diende de curator van Madoff een claim in van  $230 miljoen. Die claim zal Zalm meer zweetdruppeltjes kosten dan de klanten met een veel te dure hypotheekverzekering. En dan moet het voedsel kerstpakket (35 x 27.000 = 945.000 euro) met dank aan Unilever, Jamie & de belastingbetaler, ook nog betaald worden.

ABN AMRO had bij 8 van de door de AFM onderzochte 16 klanten de wet overtreden. Het is niet de eerste bank die beboet wordt omdat de klant niet centraal werd gesteld. DSB (24.000), SNS (30.000) en RABO (30.000) gingen haar voor.

Waarom zijn die boetes van de AFM zo laag? Geloof het of niet, maar de AFM heeft niets te zeggen over de hoogte van de boete. De formule ligt vast in de wet en dus kan alleen de Tweede Kamer hier iets aan doen. De overtreding valt in een categorie. Type 1 koste 600 (echt waar)  euro boete; bij type 5 hang je in de touwen voor 96.000 euro. Daarna moet AFM baas Hoogervorst de rekenmachine pakken en de boete vermenigvuldigen met een ‘draagkracht’ factor 1 t/m 5. ABN AMRO kreeg een type 3 boete van 6.000 euro x factor 5 (balanstotaal meer dan 50 miljard, dat zijn tien nullen).

De hoogte van de boete lijkt eerder een stimuleringspremie om verder te gaan met deze praktijken dan een ‘three stikes and you’ re out’  sanctie. ABN AMRO had ook nog een reactie: ‘we staan nog steeds achter gegeven adviezen’. Ga zo door!

Kom op Parlement, dat kan beter. Geef ABN AMRO een boete ‘anno nu‘. Ik heb een ideetje, noem het een proefballonnetje. De PVV wil af van de ‘kwantumkorting‘ , zij wil dus iedere straf afzonderlijk berechten. Kijk dat telt aan: 8 x 30.000= 240.000 euro. Heren, dames financiele specialisten, aan het werk. Ik kijk dinsdag bij het ‘Vragenuurtje’.

update: kijk de FSA (Britse AFM) weet hoe het moet; gisteren kreeg Aegon UK (‘ honest about the future’) een boete van 3,3 miljoen euro voor het benadelen van klanten; now we’re talking!

Eerder verschenen op www.geenstijl.nl (18/12/2010)

Naschrift

Per 1 augustus 2009 zijn bij wet de maximum boetes aanmerkelijk verhoogd (tot max. 8 mio) en bij recidive kan het echt pijn gaan doen. De Toezichthouder heeft ook meer discretionaire bevoegdheden gekregen bij vaststellen van de boetes. De boetes van ABN AMRO vielen nog onder oude regiem. Ik heb nog geen vonnissen gezien onder nieuwe regiem, dus we zullen moeten afwachten hoe hoog de boetes daadwerkelijk zullen uitvallen (met dank aan een reageerder op dit blog).

Lees ook:De boetes van de AFM zijn veel te laag, maar de AFM kan er niets aan doen
Lees ook:Niet alleen DSB liet zorgplicht soms links liggen; fin. dienstverlener AFAB is ook beboet
Lees ook:Intrekken die vergunning (30 juni BNR 2014)
Lees ook:AEX-index is een duiventil (column BNR 15 juli)
Lees ook:Voor Bos is de ene anonieme bron niet de andere anonieme bron

4 reacties op “Boetes AFM voor banken een lachertje

 1. Fred

  Mooi stuk, maar mijn vraag die ik al vaker op andere plekken heb gesteld en nimmer is beantwoord is, wij hebben DNB die de staatskas, lees papiergeld wordt omgezet in goud, beheerd. De goudprijs is waanzig omhoog gegaan, hoeveel rijker is de Staatskas der Nederlanden wel niet geworden, ergo hoe kan het in Hemelsnaam financieel slecht gaan met de Nederlandse Staatskas? Nederland moet toch stinkend rijk zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 2. peter verhaar

  DNB heeft al jaren geleden haar goudvoorraad verkocht en volkomen terecht

    /   Beantwoorden  / 
 3. Peter Verhaar

  Per 1 augustus 2009 is het boeteregiem veranderd. De maximumbotes zijn aanmerkelijk verhoogd en bij recidive kan het nog hoger worden. Ook heeft de toezichthouder een grotere mate van discretionaire bevoegheid.

  Dat gold inderdaad nog niet voor de ABN AMRO boetes. Ik heb nog geen boetes onder nieuwe regiem gezien (is lastig te vinden), dus moet nog maar even zien of er echt harder wordt opgetreden.

  Als er een vonnis wordt gewezen zal ik er zeker aandacht aan geven.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.