Rood staan bij de bank: Weekers moet zijn huiswerk gaan doen (RADAR ook)

Het ongefundeerd  ’banken-bashen’ gaat nog even door. Vandaag pakt staatssecretaris Weekers van EZ weer uit. In het FD zegt hij naar aanleiding van een RADAR uitzending over de kosten die banken rekenen bij ‘rood staan’ het volgende: ” Sommige banken, waaronder staatsbank ABN AMRO, zouden nu rond de 20% rente in rekening brengen voor rood staan. Voeg daarbij nog eens de kosten voor het hebben van een rekening en je komt op 25%”.

Weekers: ga eerst eens netjes je huiswerk doen, voordat je onzin in de krant gaat zetten.

Wat is de realiteit. Ik neem daarbij ABN AMRO als voorbeeld (doet de staatssecretaris ook). Ik ben hierbij geholpen door de productmanager Betalen van de ASN bank, Maarten Engbersen.

In Europa is een nieuwe Europese wet voor consumentenkrediet aangenomen: de Consumer Credit Directive (CCD). Doel van deze wet is dat je de aanbiedingen van alle Europese banken makkelijker met elkaar kunt vergelijken. Om dit te realiseren moeten alle kosten die een relatie hebben met de roodstandfaciliteit worden uitgedrukt als jaarlijks percentage van de kredietlimiet.  Zo is een betaalrekening met een effectieve rente van 4% en kosten betaalrekening € 50,- per maand, beter te vergelijken met een betaalrekening met een effectieve rente van 15% en kosten betaalrekening € 1,95. Dit totale percentage wordt genoemd de JPK.

De JPK is dus duidelijk NIET het leenpercentage en RADAR en ook Weekers maken hier een vervelende denkfout. Hoewel de CCD juist transparantie nastreeft, geeft zij m.i. juist reden tot verwarring. Ik vraag mij af welke bureaucraat in Brussel dit nu weer bedacht heeft.

Consumenten hebben EERST een betaalrekening. Die gebruik je om je boodschappen te doen, om je huur te betalen, om te pinnen. Het kan voorkomen dat je een overstand op de rekening krijgt. Dat is een gevolg van het hebben van een rekening, niet de oorzaak. Als je zeer specifiek een bepaalde uitgave wilt financieren, kun je ook een persoonlijke lening nemen. Het is mij dan ook een raadsel waarom de kosten  van een betaalrekening (bijv. het hebben van een pinpas) meegerekend moeten worden bij de kosten van het lenen. Omdat die kosten vast staan en echt helemaal geen relatie hebben met het lenen, zullen deze kosten veel zwaarder drukken op een lage debetstand en veel minder op een hoge debetstand (duidelijk hoor!).

Goed, dan nu de maar eens even de werkelijke leenkosten en JPK van rood staan op een betaalrekening bij ABN AMRO.Het maximale leenpercentage is 14,1%. Vreemd genoeg dalen de leenkosten als je meer leent. Daar had RADAR veel beter aandacht aan kunnen geven! Overigens zijn deze kosten zeer gemakkelijk terug te vinden op de site. De claim van RADAR dat het allemaal verstopt is, heeft geen enkele onderbouwing. Klik op ‘lenen’ en ‘rood staan’ je ziet bovenstaande tabel.

Dan nu het JPK.  Om deze kosten terug te vinden, moeten we nog een keer klikken (ja, ja, 1 keer!!).De JPK is bij een overstand van 1.000 euro inderdaad 20,3%, maar bij een overstand van 10.000 euro ‘slechts’ 10,9%.

Conclusie:

1. RADAR heeft een tendentieus onderzoek gedaan en alleen die percentages gepakt die lekker klinken.

2. Weekers moet zijn huiswerk overdoen. Hij heeft nl. die ‘opslag’ van circa 6% die RADAR optelde bij de 14,1%, weer opgeteld bij die 20,3%. Tsja, zo wordt het wel heel bar en boos.

3. De JPK schiet zijn doel voorbij; banken moeten heel duidelijk maken wat de leenkosten zijn en wat de kosten van de betaalrekening zijn.

4. De leenkosten zijn hoog, maar mogen de banken dat aub zelf bepalen?

Lees ook:RADAR ontdekt nu ook dat ‘woekerpolis’ nog niet voorbij is
Lees ook:Ruud’s KNAB
Lees ook:Per 1 november wijziging Algemene Voorwaarden banken: belangrijk?
Lees ook:RADAR leest niet de brochure van de Opmaathypotheek niet goed
Lees ook:Ook ABN AMRO weet wat misleiden is (tegenover commissie de Wit)

13 reacties op “Rood staan bij de bank: Weekers moet zijn huiswerk gaan doen (RADAR ook)

 1. Simone

  Bedankt voor de uitleg!

    /   Beantwoorden  / 
 2. henk

  Natuurlijk mogen banken zelf bepalen wat ze voor hun producten vragen, maar als prijzen van telecom aanbieders voor bellen in het buitenland te hoog zijn wordt daar ook actie op ondernomen. Bij de banken mag dat dan toch ook?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Peter Verhaar

   kan de wetgever niet verbieden, maar ik zelf vind het een vreemd inbreuk in het vrije ondernemersschap

     /   Beantwoorden  / 
   1. Matthijs

    Als het een vrije markt is, moeten we ons er niet mee bemoeien. Het is echter nu wel zo dat er signalen zijn dat er prijsafspraken worden gemaakt tussen banken, dus is toezicht op de prijzen wel terecht.
    .
    Je zag bijv. bij DSB dat zij veel betere rentetarieven konden rekenen voor persoonlijke leningen met vast rentepercentage. Dit was een luis in de pels voor de grote banken. Deze concurrent is nu weg en je ziet de rente weer omhoog vliegen bij de grote banken.

      /   Beantwoorden  / 
 3. Rien

  “Vreemd genoeg dalen de leenkosten als je meer leent.”

  De kosten gaan natuurlijk omhoog, maar procentueel gezien worden ze kleiner.

    /   Beantwoorden  / 
 4. patrick

  @Rien
  Hoe hoger het geld bedrag dat je leent, des te lager wordt het effectieve rendement dat je moet betalen en des te lager worden de JKP.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rien

   Precies, dat is wat ik schreef :-)
   Maar het is natuurlijk onzin om meer geld te lenen om zo je effectieve rendement te verhogen, want aan het eind betaal je wel meer kosten.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rien

    Dat moest natuurlijk zijn “je effectieve rendement te verlagen,” :-(

      /   Beantwoorden  / 
 5. patrick

  Tja… Ik vind het niet vreemd. Als voorbeeld iets heel simpels…. Een bakker betaald voor een kilo deeg 5 euro. Maar als hij 10 kilo besteld betaald hij nog maar EUR 4,50 per kilo en bij 100 kilo betaald de bakker EUR 3,- per kilo. Zo iets is hier ook het geval. De totale kosten worden niet lager, maar de kosten per eenheid wel!

    /   Beantwoorden  / 
 6. ronald van den hoff

  maar voorlopig is de ABN wel een staatsbank, dus die ‘leenrente’ kan best omlaag…

    /   Beantwoorden  / 
 7. jan kuiper

  Het gaat niet om wat je opneemt, maar wat je maximaal kunt lenen. Ik dus 35.000 tegen een rentepercentage van 3,3 %. Handig als je even snel veel geld nodig hebt en geen andelen wilt verkopen. De bedoeling is niet om je leencapaciteit op te maken, maar om hem als buffer te gebruiken. Wat je niet kunt betalen moet je namelijk niet kopen, tenzij je het voor meer kunt verkopen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.