Copy Paste van www.ftm.nl: ruzie tussen Wellink en Van Wijnbergen

Een vermakelijke ruzie tussen DNB-president Nout Wellink en de immer kritische UvA-hoogleraar Sweder van Wijnbergen heeft zich ontsponnen in Het Parool. De moeite waard om even bij stil te staan (hier de link: http://www.ftm.nl/copypaste/ruzie.aspx)

Aanleiding was een interview dat Van Wijnbergen zaterdag aan de Amsterdamse stadskrant gaf. Daarin stelde hij dat Wellink ‘in paniek’ geraakt is door de crisis. “Als je hem hoort praten, moet je concluderen dat hij te veel onder de indruk is geraakt van de stormen op de financiële markten. De rust en kalmte, die hem ooit zo eigen waren, straalt hij al lang niet meer uit.” Niet alleen Wellink, maar de hele directie van DNB zou moeten opstappen.

Wellink reageert in een brief, die hij ook aan de krant stuurde, rustig en kalm. “Beste Sweder, ik heb je verhaal in Het Parool gelezen. Bijna elke alinea bevat feitelijke onjuistheden. Je frustraties zijn het geleidelijk gaan winnen van je intellect. Daarom moeten ze wel groot zijn. Met vriendelijke groet, Nout.”

Op zijn beurt repliceert Van Wijnbergen, voormalig secretairs-generaal op het ministerie van Economische Zaken, daarop weer dat Wellink, zoals altijd, niet op de inhoud van zijn kritiek in gaat. “Nooit laat DNB blijken dat kritiek serieus bekeken wordt.”

Heus, ook old boys kunnen knokken als schooljongens tijdens een potje voetbal in de pauze.

Mijn visie:

het zal niemand verbazen dat ik deze ‘fittie’ de kant van van Wijnbergen kies, Wellink is zwak en heeft voortdurend zijn eigen carriere (hij wil graag een belangrijke internationale rol spelen) in de gaten gehouden. Overname ABN AMRO door Fortis is OK, als toezicht maar bij DNB blijft. Haar controleurs liepen aan het handje van de interne controle van de banken (als ze maar wel lekker naar buitenlandse vestigingen mochten). DSB: lees mijn blogs, DNB heeft hier een hele nare foute rol gespeeld, met name omdat Scheringa niet de zonnekoning wilde aanbidden. En wat betreft de pensioenfondsen en mevrouw Kellerman: Wijnbergen heeft helemaal gelijk. Het is dempen van de put als het kalf is verdronken en dan vervolgens precies de foute beslissing nemen.

Lees ook:Nederlandse banken solide genoeg om crisis te doorstaan
Lees ook:Wellink is beter op zijn plaats bij de ECB
Lees ook:Kredietcrisis deelt klappen uit op Europese Beurzen
Lees ook:Commissie de Wit: Agenda voor volgende week
Lees ook:Das Boot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.