‘buitenbeurshandel’ is al lang geen handel meer buiten de beurs om!

In 2007 is de Richtlijn MIFID in Europa geintroduceerd met het doel om concurrentie tussen beurzen te stimuleren. Doel is de kosten voor beleggers te verlagen en de beste prijs in de uitvoering van een order te garanderen . Het heeft enige tijd geduurd, maar de monopoliepositie van Euronext lijkt nu echt doorbroken te worden. En dat is een goede zaak.

Recent cijfermateriaal toont aan dat de handel op nieuwe beurzen als Chi-X, Bats, Turquoise  en TOM Exchange zou zijn opgelopen tot boven de 40%. Het FD berichtte dat de handel in AEX-aandelen buiten Euronext om  inmiddels de 50% nadert. Hoewel er veel onduidelijkheid bestaat over het cijfermateriaal en de gehanteerde definities, is de opkomst van de nieuwe beurzen onmiskenbaar. Niets voor niets heeft Euronext aangekondigd geinteresseerd te zijn in een overname van Chi-X.

In de media hangt om de  ’buitenbeurshandel’ altijd een schimmige sfeer. Niet voor niets worden dit soort beurzen vaak ‘dark pools’ genoemd. Ten onrechte, de nieuwe beurzen zijn niet meer en niet minder dan volledig geautomatiseerde platforms waar koper en verkopers elkaar anoniem vinden. Euronext doet echt niet anders. Het wordt dan ook de hoogste tijd om te stoppen met te praten over ‘buitenbeurshandel’. Het wekt de indruk dat Euronext een preferente positie heeft. En dat is nu precies wat MIFID wil voorkomen. Ook de handel op Chi-X is beurshandel.

De positie van Euronext als de enige echte optiebeurs in Nederlandse opties is het volgende heilige huisje wat aangepakt gaat worden. En het unieke is dat de aanval geopend wordt door een vertegenwoordiger van de (particuliere) eindbelegger. TOM Smart Execution, een JV van Binckbank, Optiver en ABN AMRO, is een ‘smart order router’, die als broker namens de klant (geheel volgens MIFID-regels) de beste prijs zoekt op verschillende beurzen. Zij is al lid van Eurex (Duitsland) en van, let op, TOM MTF (een beurs met dezelfde aandeelhouders als TOM Smart Execution!),  een echte concurrent van Euronext.

En wat blijkt? Euronext traineert het lidmaatschap van TOM broker al 2 jaar. Reden? Euronext wil beleggers een veilige markt garanderen. Natuurlijk, maar doet Euronext dit bij elk nieuw lid? En heeft Euronext het ook gedaan bij ex-lid Lehmann? Dit lijkt mij de verantwoordelijkheid van de AFM.

Gevolg is dat TOM Broker niet voor haar klanten kan onderzoeken of Euronext een betere optieprijs biedt dan Eurex of TOM Exchange. Dat kan niet de bedoeling zijn!

De werkelijke reden is prozaïscher. Het businessmodel van Euronext is simpel. Bij opties krijgt zij een vast bedrag per optie (circa 0,75 cent). En mijn inschatting is dan Alex en Binck alleen al 25 tot 30 miljoen contracten doen. Daarom zijn die vele (kleine) optietransacties zo lucratief voor Euronext. En ik verwacht dat TOM Exchange het wel eens voor de helft van de prijs gaat doen.

Ik maak mij geen zorgen over de liquiditeit. De grote partijen als Optiver en IMC zullen op alle beurzen actief zijn, arbitrage doet verder haar werk. Voor de particuliere belegger is het wel cruciaal dat TOM Broker lid wordt. Het ligt in de geest van MIFID dat een deel van de lagere kosten zal worden doorgegeven aan de klant.

Eerder verschenen op www.fd.nl (01/02/2011)

Lees ook:TOM gaat (eindelijk) in de aanval tegen Euronext
Lees ook:Joint venture TOM (BinckBank/Optiver) gaat nu echt de concurrentie met Euronext aan
Lees ook:KetelBINCKie heeft naast Alex een nieuwe vriend: TOM
Lees ook:Ingezonden brief FD van mij (25-2-2011): Beursfusie niet goed voor beleggers
Lees ook:Nieuwe topman Euronext is zich blijkbaar rot geschrokken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.