Het is tijd voor de Algemene Volksbank Nederland

De  PVDA neemt in rap tempo afstand van het gedachtegoed van Wouter Bos. Nu weer ABN AMRO. Bos vond dat De bank zo snel mogelijk weer in private handen moest komen. Volgens De Jager zou de beursgang in 2013 kunnen plaatsvinden. Ed Groot, financieel specialist van de PVDA, en dat is niet de financieel woordvoerder, vindt dat helemaal niet nodig. Haastige spoed is zelden goed. Daarmee heeft de oppositie een meerderheid en haalt Irrgang (SP) toch nog zijn gelijk.

Ed Groot heeft een punt. Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. De grote haast van Bos en Wellink (their finest hour) heeft de Staat 29,37 miljard gekost (zie hier: let op de voetnoot van 3,1 miljard). Eind 2009 werd het het pakket nog gewaardeerd op 9,1 miljard, maar de Jager heeft als een echte financiele illusionist het belang in 2010 op de staatsbalans  ’zomaar’ opgehoogd tot 27,9 miljard. Dit noemen we creatief boekhouden. Nu weer in grote haast verkopen levert ons gegarandeerd een verlies op van zeker 10 miljard (rekensommetje!) en dat willen PVV stemmers Henk & Ingrid niet.

Wachten is verstandig. Laat die Raad van Bestuur die nauwelijks bankervaring heeft zich eerst maar eens echt bewijzen. In het eerste kwartaal van 2011 is voor het eerst winst gemaakt en dat was in een zeer aantrekkelijk bankklimaat. Kan de bank ook geld verdienen in guur weer? De heren en de ene dame zullen nog even in de plastic pakken van Jort Kelder moeten blijven lopen; gezien de torenhoge wolprijs liggen de maatpakken toch nog even buiten budget.

Het is wel lachen hoor, die politici die bang zijn voor een buitenlandse overname van ABN AMRO. De huidige ABN AMRO is geen schim meer van de grote, internationale prestigieuze bank van Hazelhoff en Nelissen. Zij is niet meer dan de  nr 3 op de markt; een lokale ‘middle-of-the -road’ bank met een redelijk grote private bank. Misschien moeten we zelfs wel blij zijn als BNP of Deutsche bank hun Nederlandse bankbedrijf wat willen versterken via een overname.

De Jager heeft in het debat met de 2e Kamer eieren voor zijn geld gekozen. 2013 wordt 2014, maar het kan ook later worden. Hij wil nog niet verkopen en weet nog niet wanneer de beursgang zal plaatsvinden. En de Jager maakt ook nog eens echt elementaire beleggingsfouten. Welke belegger koopt straks ABN AMRO op de beurs als de Staat 5% wil houden (mag een ‘golden share’ nog wel van Brussel?) en dus een overname kan blokkeren. Opnieuw een werkelijke onzinnige concessie aan de PVV, want de prijs zal er niet door stijgen en de PVV heeft geeist dat de belastingbetaler alles terugkrijgt . Het lijkt erop dat de Staat nog wel een tijdje ABN AMRO in portefeuille zal hebben.

Ed Groot vergelijkt ABN AMRO met de Postbank. De Staat heeft de Postbank in 1989 verkocht. Het was tot dat moment een lekkere uitdager van het bankenkartel. Een lage spaarrente, dat wel, maar ook veel zekerheid, en geen bonussen, dat is toch wat we willen?

Ik heb een advies: politiek, neem het onvermijdelijke verlies en verkoop ABN AMRO niet. Geef het Volk de oude Postbank weer terug, die ING heeft verkwanseld.  ’15 miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde’ willen dat graag. Geen poespas en dure woorden; geen ‘preferred banking’, maar de ‘gewone mensen bankieren’ bank. Kun je en passant ook  het deposito-garantiesysteem opheffen. De private bank breng je voor veel geld naar de beurs. En net als in de jaren ’70 kan deze staatsbank de kredietverlening aan het Nederlandse MKB aanzwengelen. Mooie naam ook:  de AVN, de Algemene Volksbank Nederland.

CDA-man de Jager kan de privatisering van partijgenoot Ruding terugdraaien. Terug naar vroeger, het is helemaal de tijdsgeest.

Lees ook:ING heeft niemand anders meer nodig
Lees ook:Postbank blijft doorgaan met promo- Financial gaming
Lees ook:Groenink zegt dat 20 miljard voor ABN AMRO het maximaal haalbare is! Ik zeg: dat wordt minder
Lees ook:Boek “Blauw bloed”: Verdwijnen postbank achteraf metafoor voor crisis in bankwezen
Lees ook:Postbank Ijsjes

2 reacties op “Het is tijd voor de Algemene Volksbank Nederland

 1. Peter Verhaar

  http://digikrant.fd.nl/20110615/public/

  De Jager verkoopt illusies met een beursgang van ABN Amro

  Geschreven door: Ed Groot

  De kans dat ABN Amro deze kabinetsperiode naar de beurs gaat, is klein. Zoveel is duidelijk na het debat vorige week waarin een Kamermeerderheid van PvdA, SP, GroenLinks en PVV zich zeer kritisch toonde over de brief van minister Jan Kees de Jager over het �exitbeleid� voor de staatsdeelnemingen in de financi�le sector. De Jager stelt daarin dat als het meezit in 2013 concrete stappen kunnen worden gezet naar een beursgang van ABN Amro.

  Vooral de opstelling van de PvdA wekte verbazing, want eerder had minister Bos van Financi�n gezegd dat de overname van ABN Amro tijdelijk zou zijn.

  Ik heb nooit gezegd of willen zeggen dat ABN Amro tot in de eeuwigheid een 100%-staatsbank moet blijven. Ik heb wel gezegd dat aan de voorwaarden die De Jager zelf stelt aan de verkoop, in de verste verte niet wordt voldaan. Ik heb daaraan toegevoegd dat het ook helemaal geen ramp is als ABN Amro nog lang in handen blijft van de Staat en dat ik voorlopig meer voordelen dan nadelen zie in blijvende betrokkenheid van de overheid bij ABN Amro.

  De Jager stelt vier voorwaarden aan een beursgang: – de financi�le sector moet stabiel zijn; – er moet in de markt veel vraag naar bankaandelen zijn; – het bestuur van ABN Amro moet een goed trackrecord hebben opgebouwd; – en ten slotte moet de totale investering plus rentekosten zo veel mogelijk worden terugverdiend.

  Aan geen enkele voorwaarde wordt voldaan. We weten dat de financi�le sector verre van stabiel is en dat de banken nog veel kapitaal moeten ophalen om te voldoen aan de strengere solvabiliteitseisen.

  Dat maakt dat de markt niet zit te wachten op een mega-emissie van een herintredende systeembank.

  ABN Amro zit bovendien nog volop in een reorganisatie en het bestuur zit nog maar kort. En ten slotte de opbrengst. Bankaandelen gaan momenteel over de toonbank tegen een koers-winstverhouding van ongeveer 8. Bij een onderliggende winst van �1 mrd is ABN Amro momenteel dus ongeveer �8mrd waard. Er moet dus heel wat gebeuren om ook maar in de buurt te komen van een opbrengst van �25 mrd plus rentekosten.

  Natuurlijk kent De Jager die rekensommen ook. Des te merkwaardiger is het dat hij in zijn brief beursgang of onderhandse verkoop als enige optie wil zien. De enige verklaring is dat De Jager het personeel van ABN Amro een uitdagend perspectief heeft willen bieden. Het past bij zijn bestuursstijl om peptalk te verkopen waarvan hij zelf weet dat het niet klopt.

  We zagen dat eerder bij de steun aan Griekenland, waar Nederland volgens De Jager bakken geld aan zou verdienen.

  Maar net zoals die mooie verhalen uiteindelijk alleen maar het vertrouwen van de burger in de politiek ondermijnen, zo is ook het personeel van ABN Amro meer gediend met een realistisch verhaal.

  Een realistisch scenario is dat de overheid nog lang eigenaar van ABN Amro blijft.

  Is dat een ramp? Ik denk het niet. Bij alle onrust is het voor klanten een geruststellend idee dat er een systeembank is met de overheid als stabiele aandeelhouder.

  Ook prettig is het dat de klanten weten dat ABN Amro niet voorop zal lopen in het uitkeren van idioot hoge bonussen zolang de bank in publieke handen is.

  Een mogelijk nadeel is dat staatsbedrijven de naam hebben log en niet klantgericht te zijn. De ervaring leert echter dat staatsbanken kunnen zorgen voor een frisse wind in ons gezellige bankenkartel.

  De Postgiro werd vorige eeuw opgericht omdat de deftige banken de gewone arbeider niet wilden hebben als rekeninghouder.

  Toen later retailbanking een goudmijn bleek en de ambtenaren van giroblauw en de Postbankleeuw een ijzersterk merk maakten, begonnen de banken te klagen over concurrentievervalsing door de Staat. Het was ook de Postbank die de stoot gaf tot de invoering van de pinbetalingen; andere banken volgden deze dure investeringen met tegenzin.

  Ook bedrijven als Hoogovens, DSM en KLM hebben hun wortels in de overheid. Het is dus niet per se zo dat ambtenaren in zakelijk opzicht sufferds zijn, en wat dat betreft denk ik ook niet dat Gerrit Zalm of Joop Wijn minder competente bestuurders zijn dan hun veel beter betaalde voorgangers.

  Hoe verder? Er is hoop. In het debat vorige week toverde De Jager onder druk van de Kamer nieuwe opties te voorschijn, zoals behoud van een minderheidsbelang in ABN Amro. Dat zou al helpen. Het zal beleggers afschrikken die hopen dat ABN Amro weer een overnameprooi wordt. Des te beter.

  Wordt ABN Amro daardoor minder waard? Dat valt nog te bezien.

  In het boek De prooi van Jeroen Smit wordt beschreven hoe ABN Amro vanuit een misplaatste arrogantie de relaties met de overheid schandelijk verwaarloosde. Dat heeft uiteindelijk bijgedragen aan de grootste vernietiging van aandeelhouderswaarde in de Nederlandse geschiedenis. Een flink staatsbelang in ABN Amro en desnoods een meerderheidsbelang garanderen dat dit niet nog eens gebeurt. Dat kan voor beleggers die waarde zoeken op lange termijn reden zijn om juist in te stappen.

  Ed Groot is lid van de Tweede Kamer voor de PvdA.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Banken in Nederland

  Lijkt me een goed idee een Algemene Volksbank en hoop dat die dan net als de Rabo door de stresstest komt….en de bonussen goed door de overheid in controle worden gehouden

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.