Foutje, Bedankt

(2e column over problemen bij SNS Reaal)

SNS Reaal schuift langzaam richting de afgrond. Met de komst van ex-CEO van Keulen, een derivaten-man die afkomstig was van Fortis, is een richting ingeslagen die haaks stond op het saaie profiel van zowel de SNS Bank als de verzekeringstak Reaal. Tot 2002 was SNS Reaal een sobere maatschappij die zich 100% richtte op de consumentenmarkt. Zij kwam voort uit het nutsbankieren van de ouderwetse spaarbanken en Reaal was ooit de verzekeringsmaatschappij van de FNV.

Maar SNS wilde er graag bij horen. Niet alleen van Keulen, maar ook de huidige CEO Latenstein van Voorst wilde graag bij  de ‘grote jongens’ horen. En dus ging het roer om. In 2006 ging SNS naar de beurs en met het opgehaalde geld werd voor 840 miljoen Bouwfonds Property Finance van ABN AMRO gekocht.

Een onbegrijpelijke aankoop. Toen al, want SNS had geen enkele ervaring met vastgoedfinanciering. In laatste jaarverslag voor de verkoop van Bouwfonds (2005) werd nog fijntjes gewezen op de synergie tussen de verschillende activiteiten. Maar van Keulen besloot alleen het onderdeel “vastgoedfinanciering” te kopen. Niet handig voor een bank waarbij de funding van de bank bestaat uit spaargeld. Daar bleef het niet bij. De agressieve bestuurders kochten achtereenvolgens AXA NL voor 1,75 miljard en Zwitserleven voor 1,54 miljard. En er is een hoop ‘goodwill’ betaald. En door bancaire en verzekeringsactiviteiten te mengen, mocht met minder eigen vermogen nog scherper aan de wind worden gezeild.

En als goodwill niet rendeert, dan moet er op worden afgeschreven en dat gaat ten laste van het eigen vermogen. Ultimo 2011 staat er voor 553 miljoen aan goodwill op de balans. En hoewel SNS geen DSB-liquiditeitsprobleem kent (met dank aan depositogarantiesysteem), is er wél een solvabiliteitsprobleem. Zo erg dat het bijna uitgesloten is dat SNS de staatssteun (groot 565 miljoen) voor 2014 kan terugbetalen (laat staan de 50% boete). Inmiddels voldoet SNS niet meer aan de Europese kapitaalseis van 9%.

Verkoop van de verzekeraars is lastig (op Zwitserleven is al 107 miljoen aan goodwill afgeschreven. Op Reaal rust een ‘woekerpolis-claim’); de markt zit tegen (kijk naar het massa-ontslag bij NN). En Property Finance is een eindeloos diepe bouwput. Inmiddels is er voor bijna 2 miljard verlies genomen. Er staat echter nog 5,5 miljard uit (en zijn die projecten reëel gewaardeerd? een analyse van DNB doet het ergste vrezen).

Hoeveel eigen vermogen heeft SNS echt? Het huidige eigen vermogen per aandeel is circa 19 euro; SNS ging naar de beurs op een koers van 17 euro. De beurs moet er hard om lachen. De koers staat op circa 1 euro, het laagste punt ooit.

Wie is hiervan de dupe? Natuurlijk de overheid (dat bent u). Komt die staatsschuld ooit terug, ik zou er niet op rekenen? Maar er is nóg een gedupeerde, namelijk de Stichting Beheer SNS Reaal. Dit soort stichtingen, Aegon en Achmea hebben er een en ook de Friesland bank doet mee, zijn een echt Nederlands polder-fenomeen. Zij komen voort uit de voorlopers van Aegon en SNS Reaal, de onderlinge waarborgmaatschappijen.

De Stichting Beheer SNS Reaal bezit 50,00000921% van de aandelen SNS en heeft 2 doelstellingen: de belangen SNS Reaal dienen en goede doelen. Van het ondersteunen van die goede doelen zal voorlopig niet veel terecht komen. Naast de dramatische waardedaling van het aandelenbezit, heeft de Stichting in 2008 ook nog eens 500 miljoen kapitaalssteun gegeven aan SNS.

Wie ontsnappen de dans? De ‘usual suspects’: de bazen (ja ook Latenstein) en de obligatiehouders (uitstaand bedrag circa 19 miljard, waarvan 1,8 miljard achtergesteld).  Reden: geen idee. Maar, dames en heren politici, nu nooit meer emmeren over ‘moral hazard’ a.u.b.

 

 

 

 

Lees ook:Kapitaalinjectie voor SNS Reaal van Stichting en Staat
Lees ook:ING Lijdt (kwartaal)verlies van 478 miljoen euro
Lees ook:SNS wordt Reaalistisch
Lees ook:ING maakt €500 miljoen verlies en duikelt op de beurs
Lees ook:de verdampte bonussen van Van Keulen

Eén reactie op “Foutje, Bedankt

  1. Dingoe

    Is het dan nog wel verstandig bij SNS je ontslagvergoeding via banksparen onder te brengen?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.