Dubbele moraal (BNR column 19 november 2012)

gesproken column

Geen financieel onderwerp is zo beladen als de belastingen. Dat bleek weer eens toen kabinet Rutte 2, versie 1, haar zorgplannen wereldkundig maakte. Het waren verkapte belastingen en iedereen wist het. Ik sta elke week langs de lijn naar de voetbalwedstrijd van mijn zoon te kijken, samen met een groepje vaste voetbalvaders. Zelden werd er zo weinig over het getoonde spel en de scheidsrechter gesproken. Het was duidelijk, de middenklasse van Nederland voelde zich ‘gepakt’. Ik denk dat het probleem niet eens zozeer de absolute hoogte van de belastingen waren, maar wel het ‘rucksichlose’ nivelleren om het nivelleren. Met name de uitspraak van PVDA-voorzitter Spekman dat “nivelleren een feest is” zette kwaad bloed.

Natuurlijk, niemand betaalt graag belasting. En zeker, in Nederland wordt soms wel eens té gemakkelijk gesproken over de ‘sterkste schouders’ die het allemaal wel kunnen dragen. Maar ik denk dat weinigen echt zullen willen kiezen voor het Amerikaanse systeem. Want ook bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen speelden de belastingen een hoofdrol. Waar het in Nederland vooral een heerlijk onderwerp is om over te ‘klagen’, langs de lijn of in het cafe, is het in de VS een écht ideologisch debat.

De republikeinen zien belasting betalen als geld overmaken aan de duivel en we hebben gezien waar dat toe leidt: bruggen en wegen in verval, een vrijwel onbeschermde kustlijn, nauwelijks elementaire zorg. Maar ook de Democraten gruwen van onze tarieven. De in Nederland mateloos populaire Obama is al tevreden als biljonairs 30% belasting gaan betalen.

Ik zie het betalen van belasting als een vorm van beschaving. We willen allemaal een Nederland waarbij mensen een dak boven hun hoofd hebben en niet eten in gaarkeukens.  Maar we moeten niet roomser dan de paus worden.

Daar waar er een belastingdienst is, is er een belastingadviseur. En tussen die twee is een wapenwedloop aan de gang. Ik heb daar geen problemen mee, zolang belastingontwijking maar geen belastingontduiking wordt.

Daarom vind ik de ophef over de belastingconstructies van Apple, Starbucks, en zelfs de presidentskandidaat Romney, enigszins overdreven. Het speelt zich allemaal af binnen de grenzen van de wet. En ook nog eens binnen de grenzen van de Nederlandse wet. Er worden keurig afspraken gemaakt met de fiscus. Als we dat niet willen, en ik kan mij er iets bij voorstellen, verander dan de wet.  Zoals destijds de Jager deed met het Zwitserse zwarte geld.

Dat geklaag vind ik getuigen van een dubbele moraal. Want over het maximaal benutten van de hypotheekaftrek hoor je niemand. Het zal toch niet te maken hebben met het feit dat er altijd zonnige eilanden als de Bahama’s bij betrokken zijn?

Lees ook:Technocratische arrogantie (column BNR van 25 maart 2013)
Lees ook:Tegenreactie: Mobiel bankieren WEL populair
Lees ook:Ik betaal graag belasting
Lees ook:Geleide bankloonpolitiek
Lees ook:harde cijfers over mogelijke garanties onder deposito-garantiesysteem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.