EU-geld moet banen creëren (column BNR 3 december 2012)

gesproken column

Twee dagen geleden was ik een paar dagen in de Bourgogne. Daar is het platteland gelukkig nog niet herverkaveld zoals in Noord Frankrijk. Iedereen die wel eens met de auto naar Parijs is gereden kent de uitgestrekte, eindeloze, akkerbouwpercelen. Ik moest aan mijn Bourgogne-trip denken toen in de tweede kamer de discussie plaatsvond over de meerjarenbegroting van de EU. Want er gaat maar liefst 40% van het EU-budget naar de landbouw, een kleine 50 miljard euro, en een flink deel daarvan komt in Frankrijk terecht. Opvallend genoeg gaan het merendeel van die subsidies niet naar de kleine boeren uit de Bourgogne, maar juist naar grote industriële groepen, waaronder kippenproducent Doux die rond  de 60 miljoen euro krijgt.

Het is één van de vele misverstanden en mythes die rond de EU begroting hangen. Voor een deel heeft de EU dat aan zichzelf te wijten, want nog altijd wordt geen volledige openheid gegeven wie nu precies wat krijgt. En dus weten we niet of het EU-geld simpel inkomenssteun is voor de boeren of dat het geld is dat banen creëert. Want dáár zit Europa op te wachten.

In het debat in de tweede kamer werden wel een paar andere mythes in stand gehouden. Zo werd de indruk gewekt dat Europa een veelvraat is die steeds meer nationaal geld opslokt. Het EU-budget is 140 miljard, klein vergeleken met de som van alle nationale budgeten, groot 6.300 miljard. En over de afgelopen 10 jaar groeide de nationale budgetten allemaal harder dan het EU-budget, met uitzondering van Duitsland. Dat valt dus allemaal nog wel mee.

Wat géén mythe is en wat mij wel verbaast, is dat Nederland relatief gezien de grootste betaler is aan de EU. En niet z’n klein beetje ook. In relatie tot de Bruto Nationaal Product betaalt Nederland netto 0,6%; de meeste landen, zoals Frankrijk, Duitsland en Verenigd Koninkrijk zitten op circa 0,3%.

Logisch dat de hele Tweede Kamer wil dat in ieder geval de huidige korting van 1 miljard in stand blijft. Eigenlijk zou die korting opgehoogd moeten worden naar 2 miljard. En zo niet, dan mag Nederland wel wat harder op de trommel gaan roffelen bij de besteding van het geld.

We zouden eens kunnen beginnen met het afschaffen van het maandelijkse verhuiscircus tussen Straatsburg en Brussel. Ik kies dan voor Straatsburg: symbolisch gelegen op de grens tussen Frankrijk en Duitsland. En het Europese Parlement moet er voor zorgen dat het serieus genomen gaat worden. Kort de parlementariërs die nooit komen opdagen, op hun salaris.

Dat geld kan dan gebruikt worden voor betere controles. Want daar kan nog het nodige aan verbeterd worden.

 

 

 

Lees ook:Vriendschap en Vijandschap (BNR column van 28 januari 2013)
Lees ook:De jager speelt het slim
Lees ook:Geen dure Franse champagne in 2013 (column BNR van 24 december 2012)
Lees ook:harde cijfers over mogelijke garanties onder deposito-garantiesysteem
Lees ook:Banken betalen niet mee aan de verhoging garantie spaargeld Icesave

5 reacties op “EU-geld moet banen creëren (column BNR 3 december 2012)

 1. Ruud

  Helaas…… weer de zoveelste vaststelling dat het Europese geld totaal, maar dan ook totaal verkeerd besteed wordt! Lees: cadeau gedaan wordt aan de landbouw! Elke prikkel ontbreekt toch op deze manier om de landbouw effectiever te laten produceren. Dat is onderhand wel gebleken bij andere grote subsidie-ontvangers!
  Wat gaan “wij” daar nou eindelijk eens iets aan doen?
  En dan praat ik nog maar niet over de NL-bijdrage aan de EU! Daar wordt ook al jarenlang op gehamerd en wat is er nou concreet gebeurd? NIETS!

    /   Beantwoorden  / 
 2. A. Kampman

  Banen creëren lukt alleen als ondernemers het land besturen i.c.m. directe democratie en secessie naar gemeentelijk niveau.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank

   Niet overdrijven! Als dat gebeurt wat u beweert, hebben we 19eeuwse toestanden en ik neem aan dat u dat ook niet wilt.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Berend

  Het wrange is dat Doux net, ondanks tientallen jaren subsidie, failliet is gegaan. Juist door de subsidie hebben ze hun bedrijven nooit gemoderniseerd en zijn ze achterover leunend recht op de afgrond afgegaan.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank

   Ik hou niet van kip en misschien velen met mij.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.