De levensloopregeling en opheffen van het ABP (BNR column van 7 januari 2013)

gesproken column

 

De fiscus had op 1 januari een leuk presentje voor mij. Ik mag het saldo van mijn levensloopregeling eerder opnemen en krijg dan een belastingkorting van 20%. De belastingdienst maakt het niet alleen gemakkelijker, maar nu ook leuker. Met dank aan de politici Dijkgraaf van de SGP, Neppérus van de VVD en Groot van de PVDA.

De levensloopregeling is nooit een echt groot succes geworden. Er zijn circa 250.000 rekeningen geopend in plaats van de verwachte 2,5 miljoen. Er is ongeveer 5,5 miljard gespaard, peanuts als je weet dat er in Nederland bijna 375 miljard op de spaarrekening staat.

Het kan snel gaan. Toen de levensloopregeling in 2006 werd geïntroduceerd was het idee dat het spaargeld gebruikt zou kunnen worden als mensen in de spitsuur van hun leven zitten en even tijdelijk de arbeidsmarkt zouden willen verlaten. Dat was de theorie, de praktijk was weerbarstiger. Onze arbeidsmarkt bleek niet zo flexibel, mensen bleven werken, zorgden voor goede kinderomvang en accepteerden het hectische leven.

De regeling werd uiteindelijk vooral gebruikt om met pre-pensioen te gaan. Tsja, en dat is in deze tijd bijna een taboe geworden. We moeten niet korter gaan werken, maar langer. Fiscale regelingen om korter werken te faciliteren kunnen dan écht niet meer.

Is het wel een cadeautje? Ik vind van wel, ook al moet ik vanaf nu 1,2% vermogensrendementsheffing gaan betalen over het netto spaarbedrag. De overheid hoopt natuurlijk dat we het geld gaan verbrassen om de economie te stimuleren. Vergeet het maar. De ING bank zegt dat 40% van de ook ter ziele gegane spaarloonrekeningen nog onaangeroerd staan. Dat is bijna 1 miljard.

Voor de Staat is het pas echt interessant. De levensloopregeling maakt gebruik van wat men noemt de ‘omkeerregel’. De storting is onbelast, over de uitkering betaal je inkomstenbelasting. En ondanks het feit dat de levenslooprekening in 2012 is gestopt, loopt de overheid de kans dat zij nog heel lang moeten wachten op háár deel. Het naar voren halen van belastinggeld is van groot belang, zeker met het huidige begrotingstekort dan boven de beruchte 3% komt te liggen.

En vergeet niet, je kan je levenslooptegoed via beleggen ook kwijt raken en dan vangt overheid helemaal niets. Liever 1 vogel in de hand, dan 10 in de lucht.

Ik zie een wenkend perspectief. De Staat heeft een toekomstige claim van ongeveer 110 miljard op haar eigen ambtenarenpensioenfonds.  Hef het ABP op en reken af met de deelnemers. De staatsschuld is meteen uit de gevarenzone en de overheid kan in een moeite door een ruimer stimuleringsbeleid voeren.

Never waste a good crisis, zou ik zeggen.

Lees ook:Geen ‘Zwitserlevengevoel’ voor mij, wel voor Zwitserleven
Lees ook:Nederland oppotland
Lees ook:De staat moet nog een keer bijstorten bij ABN AMRO: extra 4,4 miljard
Lees ook:Overheid verpolitiekt de pensioenproblematiek
Lees ook:Overheid werkt crowdfunding tegen (column 14 juli 2014)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.