geduld van de burger met de banken is op (BNR column van 11 februari 2013)

gesproken column

 

Het volksoproer over de bonussen van ex-topman van Keulen en het hoge salaris van de nieuwe topman van SNS, maakt duidelijk dat bij de burger het geduld met de banken op is. Maar ook bij de politici is de maat vol. Het kan snel gaan. Tot voor kort had de bankenwereld een bijna directe ingang tot de politiek. Voor functies in de top van de banken en verzekeraars kon altijd wel iemand uit de politiek gerekruteerd worden. Denk aan Gerrit Zalm en Joop Wijn bij ABN AMRO en Wim Kok bij de ING. De huidige bestuurders van DNB en AFM, Knot en Gerritse zijn afkomstig uit “Den Haag”. En de ex-topmannen van RABO, Wijffels en Koopmans hebben er nooit een geheim van gemaakt prominente CDA-mannen te zijn.

De invloed van de Nederlandse Vereniging van Banken op de politiek was opvallend groot. Zij heeft zich wel eens laten ontvallen dat belangrijke passages in wetsvoorstellen eigenlijk door de NVB waren geschreven. Die tijd is voorbij. De Tweede Kamer is gelukkig geïnteresseerd geraakt in de gevolgen van wetgeving en heeft meer eigen expertise opgebouwd. De tanende invloed van de bankenlobby heeft echter ook alles te maken met haar voorman Boele Staal. Deze ex-politieman en Commissaris van de Koningin doet vreemde uitspraken op zeer ongelukkige momenten. Zo zei hij 20 oktober 2010 dat ‘banken helemaal niet ongezond waren’ en twee weken geleden liet hij optekenen dat ’de tijd voor sorry-zeggen voorbij is’.

De banken en toezichthouders hebben in 2007 ook een eigen praatclub opgericht, het Holland Financial  Centre. Doel? Nederland als financieel centrum op de wereldkaart zetten. De hele  financiële elite schoof aan. Het moet een walhalla voor headhunters zijn geweest.

Deze week werd bekend dat het Ministerie van Financiën haar bijdrage aan Holland Financial Centre heeft teruggetrokken. Eindelijk breekt het besef door dat toezichthouders en de onder toezicht staande partijen niet te innig met elkaar door het leven moeten gaan.

Toch is het heel nuttig dat er een platform is, waar nagedacht wordt over de toekomst van het bank- en verzekeringsbedrijf. Het Sustainable Finance Lab springt in dit gat. De oprichters zijn Wijffels en Blom van de Triodos bank. Het is voor de banken een kritisch forum, maar dat lijkt mij juist een pré. Vorig jaar heeft zij een paar succesvolle en interessante bijeenkomsten georganiseerd. En, niet onbelangrijk, ook voor de gewone financieel geïnteresseerde gratis te volgen. Dat lag bij het Holland Financial Centre wel even iets anders.

Toch, attentie is geboden. Ik was aanwezig op een bijeenkomst van het  Sustainable Finance Lab over de toekomst van de banken. ING was de gastheer. De hapjes en drankjes waren heerlijk. Banken weten dat je op meerdere paarden moet wedden.

Lees ook:Een zoutloos compromis (column BNR 8 juli)
Lees ook:Niet zaaien, maar rooien (column BNR 29 april)
Lees ook:Waartoe zijt gij op aarde, de wereld van de banken volgens Wijffels
Lees ook:Ik heb een bancaire doodzonde begaan (column BNR 31 maart 2014)
Lees ook:Brr…. Beleggersnationalisme: stel dat de Fransen alleen in Frankrijk beleggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.