AEX-index is een duiventil (column BNR 15 juli)

Beursindices spelen een belangrijke rol op de financiele markten. De bekendste beursindex is zonder enige twijfel de Dow Jones. Als er ergens op de wereld paniek uitbreekt als gevolg van bijvoorbeeld een aanslag, dan wordt in de media direct gekeken naar het verloop van deze index. En als de Dow na een ernstige koersval de volgende dag weer herstelt, dan is dat blijkbaar een teken dat de zaak onder controle lijkt te zijn. En er is ook een positieve kant. Toen de Dow recent de magische grens van de 15.000 punten doorbrak, was dat een ‘bewijs’ dat de Amerikaanse economie de weg omhoog had gevonden.

De wijze waarop de indices bepaald worden is dus van groot belang. Niet alleen omdat ‘het grote publiek’ ernaar kijkt en het dus een grote rol speelt in het consumentenvertrouwen, maar ook omdat er veel financiele producten op gebaseerd worden. Daarom was de fraude rondom LIBOR ook zo desastreus. Bijna alle renteproducten, waaronder uw spaarrente of hypotheekrente, zijn gebaseerd op LIBOR. Het is dan ook terecht dat er forse boetes uitgedeeld worden. RBS kreeg 500 miljoen pond boete, onze eigen RABO waarschijnlijk 440 miljoen euro. En het is een goede zaak dat de berekening van LIBOR voortaan door beursorganisatie NYSE Euronext gedaan zal worden in plaats van banken die belang hebben bij de index.

De indices vertegenwoordigen ook een forse waarde. Beurzen halen een steeds groter deel van hun inkomsten uit het verkopen van licenties op indices. Logisch dus dat NYSE Euronext een rechtszaak aanspande tegen beursbedrijf TOM en BinckBank om het gebruik van de naam AEX-index. De rechtbank gaf Euronext gelijk en het gevolg is dat TOM haar een eigen symbolen zal gaan gebruiken, bijvoorbeeld “tommies”. 

Het is alleen te hopen dat Euronext nu de kans aangrijpt om haar eigen AEX-index, die dit jaar 30 jaar bestaat, nieuw elan in te blazen. De Dow is onder andere populair omdat haar samenstelling zeer traag verandert en een echte Amerikaanse index is. De ‘waan van de dag’ gaat voorbij aan de Dow. Helaas is de AEX-index een echte duiventil. Dit komt omdat het handelsvolume bepalend is voor toetreding. Gevolg is dat fondsen als KPN Quest, UPC en Getronics opgenomen werden. En op dit moment staat een speculatief fonds als Pharming met een koers 2 eurocent in de Midkap-index.

En wat heeft Accelor Mittal te zoeken in een Nederlandse graadmeter?  Een oer-Hollands fonds als baggerbedrijf Boskalis mag er niet in, omdat er niet voldoende in wordt gehandeld. Stop met dat rare criterium. Kijk liever naar beurswaarde en maak vervolgens van de AEX-index een echte Nederlandse index.

Lees ook:Niet meer, maar minder spreiding in effectenportefeuilles (column BNR 24 maart)
Lees ook:Euronext weerstond fusie met Deutsche Borse
Lees ook:De teloorgang van 2 Amerikaanse iconen: Citigroup en GM uit de DOW
Lees ook:Is voor ‘geldwolf’ Murdoch dan niets heilig?
Lees ook:Euronext laat kans liggen bij particuliere belegger

Eén reactie op “AEX-index is een duiventil (column BNR 15 juli)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.