Goed voorbeeld doet goed volgen column BNR 23 september 2013

SNS Reaal heeft weer een primeur. De bank schaft de boete af die betaald moet worden als de hypotheek versneld wordt afgelost. Het is overigens een primeurtje, want kwijtschelding van de boete geldt alleen als de aflossing plaatsvindt uit een schenking en kent een maximum van 100.000 euro. Daarmee haakt de bank in op een initiatief van het kabinet  dat ontvangers van schenkingen tot 100.000 euro geen schenkbelasting hoeven te betalen als het geld wordt gebruikt voor het aflossen op de eigen woning.

Een uitstekend initiatief van de bank die koortsachtig aan de weg timmert om haar bestaansrecht aan de Europese Commissie te bewijzen. Eerder maakte SNS bekend de hypotheektarieven fors te gaan verlagen. Zo zie je maar wat concurrentie teweeg kan brengen!

Daarmee is ook meteen de vraag van PVDA Tweede Kamerlid Henk Nijboer beantwoord die zich afvraagt “als de ene bank boetrente afschaft, waarom de andere dan niet”. Nou, omdat afschaffen van de boeterente namelijk direct ten koste van de winst van de bank gaat. Daarom was ik zeer verbaasd over zijn andere opmerking dat de PVDA het niet wettelijk wil verplichten. Dat moet er nog even bijkomen, zeg!

Ik krijg de indruk dat Nijboer, maar ook Krol van 50-Plus geen idee hebben waarom er een boeterente is en dat is kwalijk. Een cursus bankieren 1.0 is daarom op z’n plaats.

Banken zijn niet geintereseerd in absolute hoogte van de rente, maar in de rentemarge. Als een hypotheek met vaste rente wordt afgesloten, dan zal de bank haar fundingkosten, bijvoorbeeld via spaargeld, ook direct vastzetten en daarmee toekomstig risico verminderen. Dat hoort bij het nutsbankieren. Eerder aflossen van de hypotheek omdat de marktrente is gedaald zonder dat ook de financiering kan worden aangepast, stelt de bank voor de vraag wat moeten we met dat geld doen? Het kan dan namelijk alleen tegen de lagere rente worden herbelegd. Stel dat de bank eenzijdig ook uw 5-jarige vaste spaardeposito zou opzeggen omdat de rente is gedaald; de wereld zou te klein zijn.

Nee, kamerlid Henk Nijboer, het afschaffen van de boete past niet bij dienstbaar bankieren, zoals u denkt, maar is onderdeel van de marktwerking. Niet elke bank zal dit zich kunnen veroorloven, om maar eens te beginnen bij de bank waarvoor u graag 15 miljard wil vangen. Minister Dijsselbloem “hoopt en verwacht” dat meer banken het SNS voorbeeld volgen. Ik zou zeggen: begin bij u zelf, want als het Agentschap bij het Rijk wil lenen, dan rekent u 2% boeterente. Goed voorbeeld doet goed volgen, toch?

naschrift:

Florius heeft de “echte” primeur. Al sinds 1 jaar mag je daar boetevrij aflossen! Florius is onderdeel van de ABN AMRO hypotheken groep

 

Lees ook:Actie tegen woekerpolissen
Lees ook:NOVA doet haar huiswerk niet inzake DSB-boete
Lees ook:De boetes van de AFM zijn veel te laag, maar de AFM kan er niets aan doen
Lees ook:Zichtbare bankiers (column BNR 10 februari 2014)
Lees ook:Polonaise Hollandaise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.