Hommage aan Hommen (column BNR 30 september 2013)

De afgelopen weken hebben veel media aandacht geschonken aan de val van Lehman en zich de vraag gesteld of de bankencrisis na 5 jaar voorbij is én of er lessen zijn getrokken. Vorige week was ik op uitnodiging van de jongerenorganisatie van D66 Utrecht met de tweede kamerleden Koolmees en Nijboer in debat over 5 jaar Lehman. Het publiek had zich voor de gelegenheid uitgedost met vrolijke puntmuntjes en overal hingen slingers. Is dit dansen op de vulkaan of is er echt reden om optimistisch te zijn?

Ik denk het laatste. Het kan geen toeval zijn dat juist dit jaar Jan Hommen bij de ING vertrekt. Ik kijk even terug. In 2009 neemt Hommen de bestuurshamer over van de Belg Tilmant die, ik citeer, ‘in het licht van de uitzonderlijke gebeurtenissen in de voorbije maanden’ terugtreedt. Uitzonderlijk? zeker, maar dan vooral op het terrein van mismanagement en megalomaan denken. De grootste financiele instelling van Nederland wankelde eind 2008 en alleen een kapitaalsinjectie van 10 miljard euro en overname door de Staat van 28 miljard dollar aan Amerikaanse hypotheekleningen hield de bank overeind. De prestatie die Hommen heeft geleverd is niet te bagatelliseren. De groep is aanzienlijk afgeslankt, heeft meer focus en is beter bestand tegen schokken. Bijna alle schuld is met forse rente terugbetaald. Je moet er echt niet aan denken als de Staat de ING uiteindelijk net als ABN AMRO had moeten overnemen. ING was echt “too big to fail”.

De afscheidsspeech van Hommen vorige week laat zien dat deze bankbestuurder wél de tijdsgeest aanvoelt. Het is sobere, realistische speech zonder rancune, dat er overigens wel had kunnen zijn, want door diplomatiek gestuntel zijn de Nederlandse banken door de Europese Commissie veel harder geraakt dan banken in andere landen. Hij waarschuwt ons de banken nu niet “too small to succeed” te maken.

Het is een toespraak waarin doorklinkt dat bankiers grote fouten hebben gemaakt en soms zijn los gezongen van de werkelijkheid, maar óók dat er geen karikatuur gemaakt moet worden van de banken en dat deze sector alléén maar bestaat uit graaiende bankiers. Hommen zegt dat bankiers moeten leren van hun fouten. Hij deed het zelf in 2011 toen hij zijn overigens contractueel terechte bonus introk omdat hij, ik citeer, ‘onvoldoende heeft ingeschat welk signaal van de beloning uitgaat naar de Nederlandse samenleving’.

Ik weet het, het is in dit vlakke polderlandje ongebruikelijk om een topman op het schild te eisen, maar ik doe het tóch: driewerf hoera voor Jan Hommen!

Lees ook:Floris Deckers (Van Lanschot) en Jan Hommen (ING) moeten even met elkaar praten
Lees ook:Raadspensionaris Hommen
Lees ook:Aandacht voor bankbonussen is symboolpolitiek
Lees ook:Kerviel verloor 4,9 miljard maar speelde met ruim 50 miljard
Lees ook:Technocratische arrogantie (column BNR van 25 maart 2013)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.