Deze stresstest wordt ook een succes (BNR column 28 oktober 2013)

In 2011 werd met veel bombarie de resultaten van de eerste Europese banken stresstest gepubliceerd. Door een nieuw Europese instantie, the European Banking Authority, werden 91 banken onderzocht en slechts 9 banken faalden voor hun examen. Zij kwamen, niemand had het verwacht, uit Griekenland en Spanje. En, o ja een bankje uit Oostenrijk en een onbekende bank uit Duitsland. Europa was gered, kraaide de Europese Commissie.

De beurs reageerde direct vol ongeloof en de bankaandelen daalden naar nieuwe dieptepunten. En terecht, want drie maanden ging Dexia, dat  notabene nummer 11 stond op de ranglijst, failliet. Men had niet goed gekeken naar het soort eigen vermogen en al helemaal niet naar de kaspositie. In Nederland was er ook helemaal niets aan de hand met SNS Reaal. DNB stond erbij en keek erna en was tevreden. We weten nu beter.

In 2014 gaan we het nog een keer overdoen, nu onder leiding van de ECB. Er worden 130 banken onderzocht en dit keer gaan we het echt streng doen. De banken moeten minstens 8% echt eigen vermogen hebben in relatie tot hun activa die gecorrigeerd worden voor het risico. En dan zijn niet de modellen van de banken bepalend, maar iedereen moet werken met dezelfde rekenregels.

Moeten we net als in 2011 weer achterdochtig zijn? Ja en nee.

Ik geloof niet in volledige transparantie bij banken. Zij functioneren bij gratie van vertrouwen en 100% eerlijkheid over de mogelijke problemen bij banken zal oncontroleerbare paniek teweeg kunnen brengen. Daarom hebben we juist in de bankensector een toezichthouder met zeer veel bevoegdheden in het leven geroepen, die achter de schermen namens ons scherp toezicht moet houden. In 2011 stond het bankwezen met de rug tegen de muur. De waarheid vertellen zou zijn uitgelopen op een drama en dus moest iedereen slagen. Die 9 probleembanken, die werden geofferd.

En daarom zal deze test opnieuw succesvol zijn maar nu wel veel beter gefundeerd. De banken hebben de afgelopen drie jaar de tijd gehad om winst in te houden door de goedkoop geld politiek van de ECB. En zij hebben hun balansen verkleind, door verkoop van onderdelen en zeer terughoudend kredietbeleid. En we horen Rutte al roepen dat er geen bankentest mag zijn zonder dat er vooraf nationale vangnetten zijn voor banken die zakken. Met andere woorden, zwakke banken moeten op voorhand al gered zijn.

Maar de stresstest is nodig. Als Europa weer wil groeien dan is een gezond bankwezen binnen een bankenunie cruciaal. Je mag dan niet van bankiers houden, je hebt ze wel nodig.

 

Lees ook:Een haircut voor banken
Lees ook:Schandalige opmerking Dijsselbloem (column BNR 25 november 2013)
Lees ook:Minister Bos moet in de 2e kamer niet meegaan met anonieme bronnen
Lees ook:Een relaxte Europese top (column BNR van 17 december 2012)
Lees ook:CPB: huidige recessie toch niet de ‘grote recessie’ ?

Eén reactie op “Deze stresstest wordt ook een succes (BNR column 28 oktober 2013)

 1. sirik

  Naast de nucleaire sector is de financiële sector een van de meest aan regels gebonden sector. Er zijn, om het simpel te houden, interne en externe accountants, raad van bestuur, aandeelhoudersvergaderingen, maar nog meerdere (inter)nationale toezichthouders, authoriteiten.
  Om een begin tot oplossing te komen is een nuchtere analyse een noodzakelijke voorwaarde.
  Geen enkele uit de ruime collectie van controlerende instanties heeft de “krediet” crisis weten te voorkomen.
  Zelf de centrale speler in deze onfrisse aangelegenheid, DNB of de centrale bank in het algemeen, heeft niet behoorlijk gepresteerd.
  En wat is de conclusie van de ‘bovenonsgestelden’, policor ?
  MEER overheidsbemoeienis, MEER instanties.

  Kortom, de problemen zijn kennelijk niet groot genoeg en dus verergeren we de ellende, ditmaal met behulp van een nieuwe centrale bank, de bankenunie. We staan aan de rand van ons graf en weet je wat, laten we erin springen.
  Geweldig !

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.