SEPA kan ramp worden voor Goede Doelen (column BNR 18 november 2013)

Wellicht heeft u de afgelopen dagen het tenenkrommende radiospotje over SEPA gehoord. Het gaat ongeveer zo: “hallo, ik ben Kees, SEPA klaar is Kees, maar ik heet Daphe, SEPA klaar is Daphe”. Ja, daar is lang over nagedacht, dat zal collega-columnist Eugène Roorda wel met mij eens zijn. Maar wat is SEPA en wat hebben wij eraan?

SEPA staat voor Single Euro Payments Area en is een nieuwe stap in het verankeren van de euro als betaalmiddel binnen de EU. De invoering is op 1 februari 2014, dus Wilders moet haast maken.

SEPA heeft tot doel om alle eurobetalingen in Europa te standaardiseren zodat er over enkele jaren geen verschil meer is tussen een binnenlandse betaling en een buitenlandse overboeking. Met een beetje fantasie zou je het kunnen vergelijken met het opheffen van de fysieke grenzen in Europa. Je moet wel wat voor Europa overhebben, want de meeste mensen doen alleen binnenlandse betalingen en dan is SEPA alleen maar lastig.

Het vertrouwde 9 cijferige rekeningnummer gaat verdwijnen en wordt vervangen door een uit 18 cijfers en letters bestaand IBAN nummer. En ja, ook de oude Postbanknummers zullen er aan moeten geloven.

Bedrijven zullen op hun correspondentie het nieuwe IBAN nummer moeten gaan vermelden, want na conversie wordt het oude rekeningnummer niet meer herkend. En voor bedrijven die veel incasso’s doen, zoals energiebedrijven, is er door Europese regelgeving een extra probleem. Als er een keer niets geïncasseerd kan worden, dan vervalt het incassomandaat en moet de klant met de bank contact opnemen om dit op te lossen.

Voor consumenten is er nóg een reden waardoor het nog knap lastig kan worden. De banken stoppen namelijk na 1 februari 2014 met het automatisch converteren van het oude  rekeningnummer. Er komt wel een soort pop-up die verwijst naar een IBAN-converter, maar daarna moet je het lange nummer zelf invoeren. Niet handig van de banken en erg ongebruiksvriendelijk.

Het wordt echter een ramp voor de goede doelen. Vanavond is de landelijke actie voor de Filipijnen. Nu kan nog het ultrakorte nummer 555 worden getoond, per 1 februari is dat, schrijft u even mee?: NL08 INGB0000000555. Ja, dát wordt lekker geld ophalen. Het is algemeen bekend dat mensen alleen maar geven als ze het direct doen en het echt gemakkelijk is.

Het is te hopen dat de banken voor de goede doelen met een verkort gironummer een passende oplossing zullen vinden.

Lees ook:Welke bank zegt ‘nee’ tegen IBAN? (column BNR 20 januari 2013)
Lees ook:Sepa zorgt voor Rekeningnummer van 18 cijfers
Lees ook:De zure druiven van Barnier (column BNR 3 februari 2014)
Lees ook:Nummerportabiliteit is helemaal niet nodig
Lees ook:Wat is het IBAN of BIC nummer?

2 reacties op “SEPA kan ramp worden voor Goede Doelen (column BNR 18 november 2013)

  1. Martin Loover

    Mocht u als bedrijf, MKB’er of multinational, nog niet zijn overgestapt naar SEPA, houdt dan rekening met de gevolgen. Dit kan lijden tot grote verliezen. Kijk een op de website van uw softwareleverancier wat precies de veranderingen zijn voor u als ondernemer of kijk op http://www.buckaroo.nl/

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.