De zure druiven van Barnier (column BNR 3 februari 2014)

In mijn column van twee weken geleden over het veel te lange IBAN-rekeningnummer vroeg ik welke bank de handschoen gaat opnemen en haar klanten blijft  helpen met de IBAN-conversie. Sneller dan verwacht heb ik antwoord gekregen, nou ja, een begin van een antwoord. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft laten weten dat hij een ontheffing gaat aanvragen bij de Europese Commissie, zodat banken zonder wettelijke problemen de automatische nummerconversie naar IBAN voor consumenten kunnen verlengen tot 1 februari 2016. Mooi, dat is dan binnen. Het is ook goed nieuws voor de Goede Doelen, die hun korte nummer nog even op televisie kunnen blijven gebruiken. We zijn er nog niet, want de banken moeten ook willen meewerken, dus mijn oproep blijft nog even staan.

Maar we moeten nu niet twee jaar gaan stilzitten. Ruttenberg, werkzaam bij de ECB, gaf enkele weken al een mooie voorzet. Hij sprak over IBAN 2.0. Het zou in de volgende fase allemaal wel wat eenvoudiger kunnen. Nou, die tijd krijgen de banken nu. Aan het werk, zou ik zeggen.

Voor eurocommissaris Barnier zijn de druiven zuur. Niet alleen zijn SEPA-project loopt averij op, ook het langverwachte rapport over de structuur van het Europese bankwezen is een heel slap kopje koffie geworden. Het rapport van de commissie Liikamen is grondig door de witwasser gegaan en alleen het verbod op de handel voor eigen rekening door banken is overeind gebleven. Een mogelijke scheiding van de nutsfunctie en de zakenbankactiviteiten met aparte juridische entiteiten en buffers wordt bij de toezichthouders gelegd. In Nederland weten wij sinds vorige week wat dat betekent. De reden is korte termijn en platvloers. De broze economie mag niet in gevaar worden gebracht. Denkt Barnier dat het straks in goede tijden wel gaat lukken?

Opvallend is dat het verbod op de handel voor eigen rekening alleen gaat gelden voor die 30 banken in Europa die ‘too big to fail’ zijn. Daartoe behoort ING, maar niet RABO en ABN AMRO. Alsof deze twee banken failliet mogen gaan. Ik wil best geloven dat de handel voor eigen rekening riskant is, maar echt eurocommissaris Barnier, de risico’s van de laatste jaren lagen in het hypotheek- en onroerendbedrijf van de banken en met name in het uitzetten van klantdeposito’s in hoogrenderende staatsobligaties van Zuid-Europese landen.

Ach, waar maak ik mij eigenlijk druk om. Door de Europese verkiezingen wordt het voorstel toch niet meer dit jaar door Europese Parlement behandeld. Wie dan leeft, wie dan zorgt.

Lees ook:Medewerkers Barnier mogen niet naar de film (column BNR 13 januari)
Lees ook:Ook ABN AMRO weet wat misleiden is (tegenover commissie de Wit)
Lees ook:Waarom faciliteert de Jager ‘shortselling’ in Nederlandse staatsleningen?
Lees ook:Handel in FTI (futures op AEX) per 1 juli tot 22.00 uur
Lees ook:Vanaf vandaag: handel in FTI tot 22.00 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.