Commissie de Wit (verslag dag 14): Hoogervorst

Gisteren was er maar 1 gast die mocht optreden voor de Commissie de Wit en wat voor een gast! Hoogervorst staat garant voor pittige uitspraken en hij heeft ons niet teleurgesteld: “banken zijn uitgemergeld”; “het was een orgie van krediet”.

Mijn probleem met Hoogervorst is dat niet duidelijk is of hij praat met de kennis achteraf. Bij mij wekt hij wel een beetje die indruk. Terecht merkt het FD op dat Hoogervorst minister was in 2002, dus midden in de kredietorgie, en toen niets heeft gezegd. En ik voeg nog even toe dat Hoogervorst niet tegen heeft gestemd toen Griekenland werd toegelaten tot de Euro.

Hoogervorst was uitgenodigd als baas van de AFM en had eigenlijk niet veel te melden in die positie. Immers, in Nederland hebben we het ‘twin peaks’ toezichtsmodel: DNB doet de balansen en gezondheid van banken, de AFM kijkt of beleggers en spaarders op een juiste manier wordt voorgelicht.

Hoogervorst wist op een slimme manier de ondervraging naar het ‘hier en nu’ te sturen. Hij is nu baas van de IASB en in die functie mag hij zich wel uitspreken over de wijze waarop banken hun bezittingen waarderen. De commissie gaf Hoogervorst overigens alle ruimte om over de huidige crisis te praten. Vreemd, want dit was de eerste keer dat de Commissie dit deed (waarom niet bij Knot ook? en straks bij Hommen?).

Hoogervorst herhaalde zijn mantra. Banken hadden nooit z’n leverage mogen krijgen (impliciet werd hier DNB en zijn oude vijand Wellink aangepakt: ze hebben zitten slapen); banken hadden nooit hun leningen mogen waarderen tegen nominale waarde (moet zijn de marktwaarde) en toezichthouders houden nooit mogen toestaan dat tegenover ALLE staatsleningen geen eigen vermogen hoeft te worden aangehouden.

Vanuit zijn AFM functie heeft Hoogervorst al in 2007 de banken per brief verzocht open en transparant te zijn op de wijze waarop de bezittingen zijn gewaardeerd (meer kon en  mocht de AFM niet). Hoogervorst was vooral kritisch op Fortis (deze hebben zelfs een boete gekregen!); over ING en de ALT-A was hij veel milder (is hier de politicus aan het woord?). Hoogervorst is een echte VVD-marktadept. Hij gelooft heilig in de markt en de kracht van de markt op schuldtitels goed te waarderen. Maar bij de Alt-A leningen was Hoogervorst niet zeker of de markt die titels wel goed waardeerde; wellicht was de markt doorgeslagen (?).

Hoogervorst had ook een mening over de mogelijke reddingsoperatie van Fortis door ING. Iedereen (!) kon zien dat de banken uitgemergeld waren en deze last niet zouden kunnen dragen. De markt zag dat ook en de koers van ING daalde fors toen de markt het ING-avontuur doorkreeg.

Hoogervorst was ook zeer kritisch over de personen die voortdurend Lehman de schuld geven (banken en toezichthouders). Hij had het allemaal al veel eerder gezien; de commissie vroeg helaas niet door.

Zeer opvallend was de uitspraak van Hoogervorst dat er in het verleden, maar ook nu in zijn huidige functie, door de politiek druk is geweest om de regels te versoepelen. Het is storend en jammer dat de Commissie niet doorvroeg op dit heikele punt (wie waren/zijn dit? wat betrof het ? ik neem aan dat het ging om de wijze waarop bezittingen van banken gewaardeerd mochten worden).

Tot slot een merkwaardige blunder van Hoogervorst. Als ‘beschermer’ van de belegger (alle beleggers zijn gelijk en moeten gelijke informatie krijgen) vond hij het eerst heel normaal dat DNB aan een (1) belegger (APG) voorinformatie gaf over de mogelijke aankoop door ING van Fortis. Volstrekt onbegrijpelijk. De commissie kwam er later op terug en toen was Hoogervorst heel bedeesd: die vraag moest maar aan de AFM worden gesteld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook:Is Hoogervorst (AFM) een betere boekhouder dan Bos (Ministerie van Financien)?
Lees ook:Programma commissie de Wit voor volgende week: veel toppers
Lees ook:Hoogervorst pleit opnieuw voor kleinere banken en splitsing activiteiten
Lees ook:Commissie de Wit (verslag dag 5): Harryvan, Gast, van ‘t Geloof
Lees ook:Commissie de Wit (verslag dag 16): Brouwer, Hommen, Ter haar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.