Nederlandse beleggers doen het liever zelf

Regelmatig wordt onderzocht wat het beleggingsgedrag van de Nederlandse particuliere belegger is in vergelijking met het buitenland. De conclusies zijn al jaren hetzelfde. Het gros van de Nederlandse beleggers luistert niet of nauwelijks naar beleggingsadviseurs. Dat heeft blijkbaar niet zoveel te maken met de vermeende belangenverstrengeling van de bankadviseur, want volgens recent onderzoek van FTI Consulting (in opdracht van vermogensbeheerder Schroders) worden echte onafhankelijke beleggingsexperts ook nauwelijks geraadpleegd (slechts 26% van de ondervraagden, in Engeland ligt het percentage op 42).

De conclusie van Schoders is dat de bankadviseurs maar beter moeten gaan communiceren met de klanten. Dat is mij even te snel door de bocht!  Het onderzoek is gehouden onder beleggers met minimaal 40.000 euro vrij belegbaar vermogen. Dat is voor Nederland vrij hoog. Het Nederlandse vermogen zit natuurlijk in spaargeld (25% van totaal, 350 miljard), maar vooral in gedwongen vermogen (68% van totaal, 974 miljard). Het echte vrije vermogen in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen is slechts 7% (102 miljard). De Nederlandse belegger heeft dus over een belangrijk deel van haar vermogen niets te zeggen over de ‘asset-mix’ (die wordt voor hem/haar bepaald door onbekende beleggingsadviseurs). Ik vind het dan geen vreemde zaak dat de belegger over (een deel van) het vrije stukje graag zelf de regie heeft. Op deze wijze heeft de belegger ook een soort ‘benchmark’ om de adviseur kwalitatief te kunnen beoordelen.

Daarnaast is het maar de vraag wat dat ‘advies’ nu precies inhoudt. Een vrij vermogen van 40.000 is te weinig om een zinvol gesprek te hebben over de asset-mix. Banken en vermogensbeheerders staan niet te trappelen om voor zulke relatief kleine vermogens een arbeidsintensief en in potentie zeer claimgevoelig product aan te bieden. Zo biedt ABN AMRO pas echt individueel beleggingsadvies aan vanaf 100.000 vrij vermogen en RABO heeft als ondergrens 80.000 euro.

Kleine beleggers komen op basis van een profiel in een gestandaardiseerde portefeuille met beleggingsfondsen. Het meest populaire product onder Nederlandse particuliere beleggers, opties, wordt door de banken in hun ‘model-portefeuilles’ gemeden. En Nederlandse banken zijn nog zeer terughoudend bij het aanbieden van trackers (zie hier). Ik snap dus wel waarom Nederlandse beleggers het ‘zelf willen doen’. Dat vindt Schroders niet verstandig. Tsja, maar die coach met die ‘spiegel’ waar Schroders over rept is voor de meeste Nederlandse beleggers niet beschikbaar. Dus wat voor een advies krijgen die beleggers eigenlijk en is dat advies eigenlijk niet een beetje te duur?

En er zijn gelukkig in Nederland veel alternatieven. Nederland heeft veel ervaring met online brokerage. Nederlandse beleggers willen wellicht alles zelf doen, maar kunnen dit ook heel goed (technisch gesproken dan). Partijen als Alex, Binck, Today’s brokers gaan daarbij verder dan alleen maar het uitvoeren van orders. Zij bieden ook geavanceerde hulpmiddelen aan om de portefeuilles door te lichten en te beschermen. En het financiële rijbewijs dat de Jager wil invoeren, heeft Alex al jaren. En Alex Vermogensbeheer is volgens BinckBank zeer succesvol met echt individueel advies voor kleinere vermogens.

Portefeuille-advies, met name een risico-analyse,  zou voor iedereen beschikbaar moeten komen, want onderzoek wijst ook uit dat ‘zelf beleggen’ veel discipline eist. De computer zal hier een belangrijke rol spelen, want menselijk contact zal in het businessmodel van de banken voorbehouden zijn aan de echt grote vermogens.

Lees ook:BinckBank logenstraft cynische analisten
Lees ook:Hoe denkt Deense broker Saxo de Nederlandse markt te veroveren?
Lees ook:Bankverzekeren is goed voor de klant
Lees ook:Ook NMa akkoord met overname Alex door BinckBank
Lees ook:Beleggen is een leuke hobby en dat mag wat kosten!

Eén reactie op “Nederlandse beleggers doen het liever zelf

  1. Banken in Nederland

    Banken zijn een soort verkoopkanaal voor beleggen. Ze geven vaak advies dat je moet beleggen in obligaties of aandelen, maar diepgaand info hebben ze vaak niet. Hiervoor is het altijd verstandig om zelf op onderzoek te gaan en misschien banken als verkoopkanaal te gebruiken. Klakloos adviezen overnemen van banken is nooit goed….

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.