Minister de Jager: de Nederlandse Robin Hood

Onze minister van Financien, Jan Kees de Jager, heeft een hoge aaibaarheidsfactor. Glimmend van trots liet hij zich filmen (vanaf minuut 9 mag zo in het plakboek) met het ‘ derde dinsdag in september’ koffertje. Snoeiharde bezuinigingen klinken uit zijn mond veel minder erg dan destijds zijn CDA-partijgenoot  Onno-tante Truus-Ruding. Met zijn activiteiten op twitter en zijn website is hij benaderbaar. Hij laat zich ook lekker ongedwongen interviewen door niet-journalisten’ (zie hier). Kan geen toeval zijn dat hij een ICT-ondernemer was  die de politiek is ingerold en geen politicus-van-beroep.

Als staatsecretaris van Financien heeft hij faam gemaakt door als  Robin Hood veel rijke Nederlanders met buitenlandse bankrekeningen de stuipen op het lijf te jagen met zijn kruistocht op ‘zwart geld’, waarbij hij niet terugdeinsde om onconventionele wapens in te zetten. Dat schept een band. Maar De jager steelt niet alleen van de superrijken, maar ook van gewone Nederlanders die als appeltje voor de dorst spaargeld op hun zilvervlootrekening hebben gestort. We hebben het over de vermogensrendementsheffing, die beter weer vermogensrendementsheffing genoemd kan worden, want veel rendement kan er de laatste jaren toch niet gemaakt zijn met sparen of beleggen.

Deze belasting is destijds door PVDA staatssecretaris Vermeend bedacht. Op zich was het een grote stap vooruit. In plaats van talloze regeltjes en aftrekposten werd heel simpel door de overheid vastgesteld dat u altijd 4% rendement maakt (eh. pensioencrisis?). Wat u echt verdient, is niet relevant. Dat zou een eitje moeten zijn, riep beursexpert Vermeend. Zijn toenmalige baas, Zalm, riep zelfs  ”Elke sukkel haalde meer dan vier procent rendement; ‘wie dat niet lukt, kan bij mij staatsobligaties krijgen, met een procent of zes rendement”. En passant kon ” rooie Willem”  die exhibionistische camping-hausse beleggingswinsten ook flink afromen, want de belasting, 30% van 4% (1,2%), wordt berekend over uw hele spaarpotje (met vrijstellingvan 21.661 euro, dat dan weer wel).

Maar met een spaarrente van 1,7% (bij de bank van ons allemaal)  is het uit met de pret. Netto houdt je als spaarder niet meer over dan 0,5%. Dat betekent dus een belastingtarief van 70%. U spaart voor de overheid en de kat z’n viool. Vermeend, die na het afscheid van het pluche in 2002 politiek gezien flink is opgeschoven naar rechterkant van PVDA en een vlijtig baasje is geworden (zie hierdaar en hier en nou ja hier leest u het allemaal, behalve dan dat Vermeend in 2009 plotseling vertrok bij DSB look-alike AFAB), vindt het nu ook allemaal niet meer eerlijk (zie video hier).

Maar je zal maar zo stom zijn om als hardwerkende Nederlander je geld aan Jan Kees uit te lenen. Recent leende de minister van Financiën tegen een rente van 0,86% (3 jarige lening). De vermogensrendementheffing zorgt ervoor dat u als belegger van elke 1000 euro geen cent overhoudt en zelfs 3,40 euro inlevert. Betalen om te mogen beleggen: SP-voorman Roemer moet denken dat Marx op aarde is teruggekeerd.

De oplossing is eenvoudig en de Jager kan het nu invoeren. Laat het tarief van de vermogensrendementsheffing meebewegen met de gemiddelde rente op een mandje staatsleningen. Jan Kees wordt nog aaibaarder, de economie krijgt een impuls en de Jager hoeft niet met de hoed in de hand naar het buitenland om zijn staatsleningen te slijten.

Eerder verschenen op www.geenstijl.nl (25/09/2010)

Lees ook:Minister de Jager: red de spaarder en belegger!
Lees ook:Rutte kán geschiedenis schrijven
Lees ook:ING Direct USA meedogenloos voor huiseigenaren
Lees ook:Boele Staal (NVB): de nieuwe messias
Lees ook:Ook Flip de Kam (NRC) vindt dat vermogensrendementsheffing op de schop moet

4 reacties op “Minister de Jager: de Nederlandse Robin Hood

  1. peter verhaar

   en? dacht je dat lezers van GeenStijl Pluspost lezen?Maar zal jullie aanbevelen bij GeenStijl om de column over te nemen

     /   Beantwoorden  / 
  2. Peter Verhaar

   overigens gaat mijn column in GeenStijl over de vermogensrendementsheffing en niet over pensioenfondsen, maar dit terzijde

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.