Polonaise Hollandaise

We zijn allemaal schatplichting aan de PVDA. Als één man ons duidelijk heeft gemaakt hoe de crisis te bestrijden, dan is het Job Cohen:  ”wij vieren feest, dus weg met de malaise, want nu is het tijd voor de Polonaise Hollandaise, van hier tot Oeteldonk, bij Hoevelaken linksaf ” en dan met 130 km per uur richting Maastricht.  Vind je het gek dat hij dan staat te  hakkelen in het debat met PVV’er de Graaf over de bezuiningen in het onderwijs. Hij moest van zijn spindokters zijn riedeltje afdraaien, maar in gedachte was hij bij zijn oude universiteitsvrienden uit Maastricht, die  bankiers pre-crisis salarissen verdienen.

Zou Cohen weten dat de Polonaise Hollandaise de Nederlandse variant is van ‘dansen op de vulkaan’?  De inhakers zijn de feestgangers met een aflossingsvrije hypotheek. Nederland is al wereldkampioen hypotheken en maar liefst 50% wordt niet afgelost. Waarom? Helaas vaak gedwongen om toch nog het Vinexhuis te kunnen kopen, maar vooral omdat de Nederlandse belastingbetaler zo vriendelijk is om via de Hypotheekrenteaftrek (HRA) haar steentje bij te dragen. En natuurlijk ook omdat de banken lekker konden verdienen.  Gevolg: een mogelijke restschuld bij (gedwongen verkoop door scheidingtje!) als de huizenprijzen zijn gedaald en er niet gespaard is.

Dat ligt niet lekker ter linkerzijde. In het campagnespotje van de PVDA is de ‘villa-subsidie’ weer opgedoken. PVDA, SP, GL en CU gaan een initiatiefwetsontwerp indienen. Het bedrag – nu 1 miljoen- waarboven 2,35%  (i.p.v. 0,55%) huizenbelasting moet worden betaald, mag niet worden aangepast voor inflatie.  De Jager heeft er geen zin in, is bang dat het een  ’portiek-belasting’ wordt. Symboolpolitiek, het zal de rijken nauwelijks deren. Arme Ed Groot, van gevierd FD-columnist naar 2e financieel woordvoerder.

Financieel woordvoerder Nr UNO van de PVDA, de bioloog Plasterk heeft ook een plannetje. Bij  RADAR ‘leende’  hij het plan van D’66 en CU om alleen nog HRA bij nieuwe leningen te geven als er in 30 jaar wordt afgelost. En de overdrachtsbelasting (na de erftax de meest gehate belasting) gaat er ook aan. Maarre, is dat niet de overbekende annuiteitenlening of liniaire hypotheek? Eh, ja dus. Terug naar de hypotheek van de babyboomers. Logisch dat 50+ Jan Nagel het idee claimt.

Er is wel wat voor te zeggen. De HRA blijft overeind, maar wordt langzaam minder. Voor starters een goede zaak, in de beginjaren als het inkomen laag is, krijgen zij de volle aftrek; als door carriere het inkomen toeneemt, compenseert dat de mindere HRA. En er is zelfs sprake van enige nivellering. En er wordt bezit opgebouwd, wat na 30 jaar weer gebruikt kan worden, bijv. voor pensioen.

De banken vinden 100% aflossen overdreven, zij gaan voor minimaal 50%. Maar het is een eerste stap. We zijn er nog niet. Er zijn nog veel ‘open eindjes’ . En als de PVDA zich kan inhouden om nu ook weer direct aan het tarief van HRA te gaan sleutelen, dan krijgen consumenten meer zekerheid en dat is goed voor de bouw.

En ja, niet iedereen kan zich meer onbeperkt in de schulden steken. Moeten we ook niet willen. Anders dwingen de bankiers u de ‘Wall Street shuffle‘ te dansen.

Eerder verschenen op www.geenstijl.nl (5/3/2011)

Lees ook:Cijfers Van Lanschot: altijd weer verrassende analyse Deckers over spaarmarkt
Lees ook:ING Direct USA meedogenloos voor huiseigenaren
Lees ook:Wie kaatst moet de bal verwachten
Lees ook:Gij zult (verplicht) oppotten (BNR column 7 oktober 2013)
Lees ook:Het is tijd voor de Algemene Volksbank Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.