bankiers hebben er nu genoeg van

Voor een paar bankiers was deze week de maat vol. Blijkbaar was het moment gekomen om de watjes in Europa, eurocraten, werknemers, politici,  maar eens de les te lezen. Het moet maar eens afgelopen zijn met halfzachte uitspraken en compromissen sluiten; het is tijd om te stoppen met het sparen van de kool en de geit.

De aftrap werd gedaan door de baas van de ING Nederland, Nick Jue. Bankmedewerkers moeten weer gewoon hard gaan werken, geen 9-tot- 5 mentaliteit meer, en net als Jue ‘avonds doorwerken en niet ‘met je dikke kont’ voor de TV hangen. Bankmedewerkers moeten zich realiseren dat ‘life-time employment’ niet meer bestaat. Ontslag is een keuze. Zij moeten zich daarom bijscholen en permanent voorbereiden op een loopbaan buiten de bank. Topman Jue was geschrokken dat zijn medewerkers niet geschikt waren voor de arbeidsmarkt. Hij wil dat medewerkers ‘wakker’ worden. Je vraagt je af op welke planeet Jue woont. Sla eens wat rapporten van de AFM op of kijk op ‘uitzending gemist’ naar wat Kassa of RADAR uitzendingen. Je bent meteen wakker. Maar Jue zal zelf zelden in een bankkantoor komen, dat is bankbazen eigen. Dat de banken in ruil voor een goed pensioen een weinig kritische houding bij het personeel hebben gestimuleerd, zal wel niet in het opleidingshandboek staan.

Afgelopen woensdag was de leider van de UK Independence Party en ex-City bankier (o.a Drexel Burnham, Credit Lyonnais, Refco en Nataxis) Nick Farage te gast in de Balie om te debatteren met hoogleraar Sweder van Wijnbergen en D66 europarlementslid Sophie in ‘t Veld. De bankier uit de ‘City’ , daar maakte hij geen geheim van, heeft geen hoge pet op van de Europese technocraten en eurofiele politici. Onder luid applaus van groupies van de Libertijnse partij zei Farage dat hij niet een eurosceptical is, maar een euro-nihilist. Het was van ‘dik hout zaagt men planken’. Hij vergeleek het huidige Europa met vroegere totalitaire regimes. Geheel in lijn met de Londense City traditie zei hij dat landen weer vrij met elkaar handel moeten kunnen drijven, waarmee bedoeld wordt dat de Londense banken vrij spel krijgen om Europa kapot te speculeren. Zo vond hij het maar een schande dat Ierland haar rol als belastingparadijs niet meer mocht vervullen van de eurocraten. Farage citeerde Churchill niet, maar het had gekund: “we would rather see London in ruins and ashes, than that it would be tamely and abjectly enslaved”. Dat hij zitting heeft genomen in het door het volk gekozen Europese Parlement benoemde hij maar liever niet.

Farage richtte in zijn speech zijn in zuur gedoopte pijlen op van Rompuy (ik kan mij er iets bij voorstellen) en Merkel (over wie Farage ronduit beledigend was). Hij moet dus wel blij zijn geweest met de persconferentie gisteren van ECB-topman Draghi, zoals bekend een oud Goldman Sachs bankier. Draghi heeft de Europese politici de duimschroeven aangedraaid. Hij wil wel Spaanse en Italiaanse staatsobligaties kopen, maar alleen als deze landen zich nu echt gaan houden aan het begrotingspact. En het IMF, schrikbeeld van politici, gaat toezicht houden. Met de maatregelen van donderdag is dan eindelijk de bazooka uit de kast gehaald, waarop gehoopt werd. Slecht voor speculatieve marktpartijen, maar goed voor de banken, want de ECB gaat optreden als ‘lender of last resort’ voor overheden. Bovendien zal de ECB bij een faillissement niet meer meer vooraan staan. En passant lijkt de Angelsaksische bankmentaliteit ook het pleit binnen de ECB gewonnen te hebben. Alleen de Bundesbank was tegen. De ‘City’ zal tevreden zijn.

 

Lees ook:Raad van Bestuur BinckBank wil alleen positieve kritiek
Lees ook:Het F-woord is gevallen in Europa
Lees ook:Technocratische arrogantie (column BNR van 25 maart 2013)
Lees ook:De Financial Transaction Tax slaat nergens op
Lees ook:Intrekken die vergunning (30 juni BNR 2014)

Eén reactie op “bankiers hebben er nu genoeg van

  1. jaap

    Van mij mogen ze hun grote mond houden, aasgieren zijn het. stuk voor stuk.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.