pensioen perikelen

Sombere tijden voor de publieke omroep. In 2015 moet er 200 miljoen ingeleverd worden. Daar blijft het niet bij. Vanaf 2015 gaat het budget met 50 miljoen omlaag en in 2017 nog eens 100 miljoen. Crisis dus. Dat wordt ontslag en demotie, want ook dat taboe wordt nu in rap tempo geslecht. Hoewel niet voor iedereen, want bij de gedetailleerde lijst met functies bij de (semi) overheid die méér dan de ‘balkenende-norm’ verdienen, staan ook wat grootverdieners uit de omroepwereld.

En de rampspoed houdt niet op, want ook het Pensioenfonds voor de Media (PNO media) gaat in februari 2013 wat vervelende brieven versturen. Gelukkig worden de drie VARA-corifeeën die op de grootverdienerslijst staan, daar niet door getroffen. Zij zitten blijkbaar niet in het pensioenfonds. Want als je het slim speelt in omroepland, dan ben je met je eigen BV in dienst.

Is het erg gesteld met het Pensioenfonds voor de Media? Ja en het is illustratief voor een flink deel van pensioensector. De dekkingsgraad van PNO Media was eind oktober 2012 93,7%. Dat wordt afstempelen inleveren. Per 1 april 2013 met 5,9% en als eind 2013 niet de vereiste 104,5% is behaald, dan gaat het pensioen verder omlaag.

Dat weerhoudt de directeur van het pensioenfonds, Leo Witkamp,  niet een flink deel van zijn tijd te steken in lobbywerk voor die pensioensector. Zijn belangrijkste boodschap: “het gaat nu even wat minder, maar vertrouw ons nu maar, het komt allemaal weer goed”. Datzelfde piept X.den Uyl, vicevoorzitter ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland (2,8 miljoen deelnemers).

Volgens PNO Media is de slechte performance te wijten van de crisis. Zal best, maar de pensioenfondsen hebben via de introductie van een fantasie wetenschappelijk vastgestelde nieuwe rekenrente hun dekkingsgraad netjes weten op te poetsen. PNO Media met maar liefst 3,5%. Het werkelijke probleem is dat mensen veel langer leven en dat daarvoor veel te weinig betaald is. Sterker nog, in de jaren ’90 zijn de fondsen door vakbonden en werkgevers vakkundig geplunderd (polderen he!).

Niet alleen bij PNO Media en ABP  zijn de problemen groot. Het Financieele Dagblad plaatste in de krant van 28 december een lijst met de 60 grootste probleemfondsen en de bijbehorende korting op de pensioenen. Ik had er ook graag de stijging van de aangekondigde pensioenpremies bij gezien, want dat is ook niet mis. Het ABP, het grootste fonds van Nederland met 2,8 miljoen deelnemers, verhoogt de premie van 24,1% naar 25,4% (de premie was in 2012 al met 3,2% verhoogd).

Ook zou een deelnemer die gedwongen zijn salaris deponeert in de vergaarbak van het pensioenfonds eens moeten vragen naar de reële dekkingsgraad (d.w.z in koopkracht gerekend). Ik heb het maar even gedaan voor mijn eigen pensioenfonds. Het RABO pensioenfonds is een fonds dat niet in de gevarenzone zit; de nominale dekkingsgraad was eind 2011 (geen recenter cijfer helaas) maar liefst 115,7%. De reële dekkingsgraad was slechts 64,4%   M.a.w zelfs dit sterke fonds heeft nu niet genoeg geld in kas om mijn pensioen op peil te houden als onze overheid de inflatie aanjaagt om haar problemen op te lossen. Hoe denkt u dat de ‘onderwater-pensioenfondsen’ er dan voor staan?

Ondertussen timmeren de ‘eigenaren’ van het Pensioenfonds voor de Media aan de weg met allerlei programma’s over het pensioen. Kijk hier naar Knevel met de vijfde dag , waarin een woordvoerder van de partij 50+, net als hun voorman in Pauw &Witteman, het ABP na-papagaait en alle problemen bagatelliseert om verder korten te voorkomen.

 

Lees ook:pensioenfondsbestuurders slapen slecht
Lees ook:Dit doen uw pensioenbestuurders!
Lees ook:Ook pensioenfonds van DNB heeft een brief van DNB ontvangen
Lees ook:De lange tenen van de pensioenfondsen
Lees ook:Bye Bye Pensioen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.