Geen ruggengraat

Deze week gaf ik een speech op de European Equity Options Conference. Aanwezigen waren bankiers en (high frequency) handelaren. Met een beetje mazzel zaten hier de mensen die elke week anoniem het blog van Luyendijk op the Guardian vullen. Ik riep van de kansel dat het bankwezen getroffen is door negen Egyptische financiële plagen. Ik had geen zin om de dames en heren en dames naar de mond te praten en ben heilige huisjes als Libor, bonussen, belastingparadijzen, flitstrading, handel voor eigen rekening met spaargeld en onbegrijpelijke producten niet uit de weg gegaan. Ik hield het gehoor voor dat de financiële wereld net als de Pharao na elke nieuwe plaag dacht dat dit de laatste was en dat het weer ‘business as usual’ zou worden zonder echt van de fouten te leren. Ik hield de keurige bankiers voor dat de hackers-aanvallen wel eens plaag nr 9 zou kunnen zijn. Ze vonden het een ‘jolly good speech’.

Een van de plagen die het bankwezen heeft getroffen is het onderling gekrakeel, mismanagement, wantrouwen en zelfs onderlinge concurrentie van de toezichthouders. En daar zagen wij deze week weer een mooi voorbeeld van. De prudentiële toezichthouders (ECB/DNB) zetten de banken het mes op de keel om de balansen per direct op orde te krijgen (en dat betekent in gewoon Nederlands: minder risicovolle kredieten verstrekken, vergroten van winstmarge om eigen vermogen op te bouwen) en de Europese Commissie verbiedt banken om te concurreren (ABN AMRO, ING en SNS moesten nablijven en de volgende strafzin 100 keer opschrijven:  ”ik mag geen betere prijs bieden dan RABO”).

En terwijl de banken proberen te voldoen aan deze marsorde, komt ‘spuit elf’, de gedragstoezichthouder AFM vanuit de burcht aan de Vijzelgracht de banken even vertellen dat zij geen visie op de toekomst hebben. Nee, dank je de koekoek, de banken zijn aan het overleven, AFM. De banken moeten de ambtenaren duidelijk maken hoe zij een bijdrage gaan leveren aan de reële economie. Nou, daar zijn ze hard mee bezig, namelijk door geen hypotheken meer te verstrekken en zo ruimte te maken voor kredieten aan bedrijven (maar effe niet nú, want de spaarders hebben geen zin om geld te geven aan bedrijven zonder een levensvatbaar businessmodel in een economie waar vermolmde vakbonden en een overheid zonder ruggengraat slappe akkoorden met een ex-badkuipenfabrikant sluiten).

By the way, waarom noemt Gerritse van de AFM als voorbeeld van een ‘slecht’ product de certificaathouders van spaanse banken, die ‘dachten te sparen, maar uiteindelijk aandeelhouder bleken te zijn’. Beetje laf om niet de ledencertificaathouders van de SNS te noemen of die ledencertificaten van de RABO. Ook geen ruggengraat dus en dat gaat op de stoel van de ondernemer zitten.

Maar de AFM werd deze week op haar wenken bediend. De Deutsche Bank in Nederland heeft haar toekomstvisie gevonden hoor. Ze gooien 18.000 klanten eruit, geen cent aan te verdienen. En ook de ABN AMRO weet het plotseling. Zij gaat opnieuw met de effectenhandel in de VS beginnen, het vlaggetje is al geplaatst. Ik hoop dat Pharao Zalm de bijbel op zijn bureau heeft liggen. Iets met die tiende plaag. Iedereen die een beetje Bijbelvast is weet namelijk dat de 10-de plaag de dood van de eerstgeborene was. Rust in vrede.

Lees ook:Er zijn Lies, damned Lies, and Nederlandse Vereniging van banken (NVB)
Lees ook:liquiditeitsregels vooral goed voor de banken (BNR column van 14 januari 2013)
Lees ook:ING web care team in actie op Twitter
Lees ook:Het is geen toeval dat beursexploitant Euronext Cryo-Save een notering geeft
Lees ook:de Kredietcrisis uitgelegd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.