polderpensioen=financiele slavernij

Terwijl de werkloosheid in Nederland het  niveau van de jaren tachtig aantikt, proberen de polderbewierokers hun warme pluche zetels te behouden. Het sociaal akkoord zou historisch zijn. Dat klopt: historisch kort. Geen mens die niet gelooft dat die bezuinigen er in augustus toch gaan komen. En de hete aardappel van de hypotheekaftrek wordt weer doorgeschoven. Consumenten weten beter en gaan nog meer sparen (en hypotheken aflossen). Het heet ‘pappen en nahouden’. Dat zien we ook in de pensioenwereld. De Sociaal-Economische raad, het polit-bureau van de poldermensen, wil dat er wéér een andere rekenrente gaat komen en dat die rekenrente vastgesteld gaat worden door een Commissie van Wijze Polderhoogleraren. Doel? Het vermolmde pensioensysteem waar vakbonden de dienst uitmaken, mag niet gemoderniseerd worden. De volstrekt achterhaalde solidariteit tussen generaties moet en zal overeind blijven. Hoe lang accepteren wij nog dat het overgrote deel van ons spaargeld in handen is van personen die daar geen verantwoording over hoeven af te leggen? Het is financiële slavernij.

Maar de polderuitspraak van de week kwam, hoe kan het ook anders, op naam van de superpolderaar Wijffels. Hij is voorzitter van een belangrijke bancaire commissie, die een blauwdruk moet maken van een nieuwe structuur van het Nederlandse bankwezen. We horen niet veel over de voortgang van deze zwaar bemenste commissie, maar deze week zei Wijffels dit; “de grond is zodanig geploegd dat er vruchtbaar gezaaid kan worden”. Pardon, gezaaid? Om in de beeldspraak van Wijffels te spreken, “moet er niet eerst eens flink gerooid gaan worden”. Het probleem van het Nederlandse bankwezen is toch dat de paar banken die nog over zijn, veel te groot zijn in relatie tot de Nederlandse economie?

De RABO is duidelijk. Niets kleinere banken en niets splitsing van banken. En daarmee houden de grootbanken de belastingbetaler in een wurggreep. Want ik kan mij niet voorstellen dat er iemand is die RABO’s Moerland serieus neemt als hij zegt dat 50% van de creditzijde van de balans in crisistijd omgezet zou moeten kunnen worden in aandelenkapitaal om de belastingbetaler te beschermen. 50%? dat is 350 miljard. Het echte eigen vermogen van RABO is nu maar 28 miljard. Dit is het Cyprus-template van Dijsselbloem. Zelfs uw spaargeld is dan niet veilig meer bij RABO.

Dat de banken graag groot willen blijven snap ik wel. Grote banken kunnen door de impliciete subsidie goedkoper lenen dan de kleinere banken, die om mogen vallen omdat zij geen ‘systeembank’ zijn. En de toezichthouders houden ook van groot; het streelt de ego’s. 

De opmerking van Moerland dat hij graag meer concurrentie wil op Nederlandse markt, is ongeloofwaardig. Waarom zou hij dat willen? RABO is geen filantropische instelling. Meer concurrentie moet afgedwongen worden. Creëer een gelijk speelveld en neem toetredingsdrempels weg. En toezichthouders moeten eens uit hun ivoren toren komen en stoppen met kleinere banken te kleineren en te bagatelliseren. Want vertel mij eens Gerritse van de AFM, hebben Triodos, ASN, van Lanschot, BinckBank, Th. Gilissen, Insinger, NIBC, Ten Cate geen visie op de toekomst? Wel eens hun jaarverslagen gelezen? Naast visie hebben de ‘kleintjes’ ook nog eens sterke solvabiliteitsratio’s.

Het is daarom te hopen dat SNS Reaal de Europese Commissie kan overtuigen dat zij als vierde speler in Nederland moet blijven bestaan en dat politici en toezichthouders niet kiezen voor de  eenvoudigste oplossing om SNS onder te brengen bij ABN AMRO. Ik ben bang dat de polder SNS niet gaat helpen. NRC’s columnist Tamminga doet wél een poging. Ik steun hem.

 

 

Lees ook:Niet zaaien, maar rooien (column BNR 29 april)
Lees ook:Ik heb een bancaire doodzonde begaan (column BNR 31 maart 2014)
Lees ook:Wie gaat verzekeraars aanspreken op gedrag (column BNR 7 maart 2014)
Lees ook:laat NVB niet NVGB worden!
Lees ook:Waartoe zijt gij op aarde, de wereld van de banken volgens Wijffels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.