Dood aan het Damrak

Roomskatholieke kerken en beurzen hebben meer gemeen dan interesse in geld en macht ? Beide lijden aan een ernstige mate van verval. Het is een proces waar je altijd met enige plaatsvervangende schaamte naar kijkt. Ik zie lege kerken waarbij de geloofsdienaren tegen beter weten in zich trachten staande te houden door vast te houden aan oude rituelen. Maar het verval is niet stoppen, kerkgebouwen krijgen een ‘alternatieve functie’ zoals dagmarkten of boekwinkels of erger nog, de kerkgebouwen worden overgenomen door andere wel bloeiende geloofsgemeenschappen.

Net zo treurig is het verval bij de traditionele beurzen en dan vooral bij de Amsterdamse beurs. Ik moet dan altijd denken aan de film ‘Death in Venice’, verval in optima forma. Damrak 5-baas Vermaas in de rol van Gustav von Aschenbach, maar hoe hij ook tracht de beurs er jonger te doen uitzien door het beursgebouw te verven en te schminken, het lukt niet. Niets is deerniswekkender dan het beursgong-ritueel. Ooit was het een belangrijke gebeurtenis om de fysieke handel te laten starten, nu vindt het plaats in een nis ergens op de eerste verdieping, terwijl de op oude beursvloer een paar brokers verveeld naar hun scherm kijken. Je kan er een speld horen vallen. Nee, dan doet Wall Street het slimmer. Ook al gaat daar het overgrote deel van de handel buiten de beursvloer om, er wordt daar dagelijks een grote show opgevoerd door druk heen en weer lopende ‘specialisten’ (kijk maar naar CNBC).  Mr Wall Street goes to Broadway. En dus kon NYSE uitgroeien tot een ‘icoon’ op 9/11. Euronext Amsterdam moest het doen met een paar zwervers van de “occupy-beweging”.

Het verval van de traditionele beurzen is geen pech. Haar toezichthoudende taken zijn haar ontnomen en wat overblijft is echt niet meer dan een ICT-platform, vergelijkbaar met Markplaats.  En daar geldt de keiharde wet: alleen volume en lage prijzen telt. Vandaar al die fusies en overnames. De 150 jaar oude NYSE Euronext is recent overgenomen door de 12 jarige onbekende ICE.

De Amsterdamse beurs zakt steeds verder weg in het mondiale beursgeweld. De laatste jaren komen er nauwelijks nieuwe bedrijven bij, de beurs lijkt vooral gebruikt te worden als springplank voor private equity exits. Denk maar aan Douwe Egberts. Met veel aplomp (video met altijd lachende Rutte,handenwrijvende ABN AMRO topman Wijn en natuurlijk good old boy Hessels) binnengehaald om na een half jaar alweer te verdwijnen. En met Alternext, de beurs voor innovatieve bedrijven, is het helemaal huilen met de pet op. Een MKB-beurs? Niemand is geinteresseerd.

En dan wordt Euronext Amsterdam ook nog eens zwaar aangevallen op haar kernbedrijf. Het nieuwe beursbedrijf TOM pakt steeds meer marktaandeel af. Euronext ging niet de concurrentiestrijd aan, maar de oude monopolist koos voor traineren via de rechter. Na een lange strijd kreeg TOM in 2011 op alle punten gelijk. Euronext moet toch wel erg bang zijn, want vorige week probeerde zij opnieuw via de rechter TOM in diskrediet te brengen door aan te voeren dat TOM niet de beste prijs zou bieden aan haar klanten en dat klanten het verschil niet zouden zien tussen TOM en Euronext. Het is bijna pathetisch om te zien dat Euronext gebruik heeft gemaakt van illegale transacties om haar gelijk te halen. Euronext deed transacties met zichzelf en dat is verboden. Het heet een ‘wash trade’ of ‘painting the tape’. Een misdrijf volgens de AFM brochure Manipulatieve Handelspatronen.

Het nieuwe conflict gaat over het gebruik van merknaam AEX-index. En laat nu juist Euronext die merknaam te grabbel gooien. Ik snap er in ieder geval niets van dat in de AEX nu het Franse bedrijf Gemalto (wie?) is opgenomen, enkel en alleen omdat Euronext Amsterdam iets technisch heeft met Euronext Parijs (Mr Market is het er ook niet mee eens). Ik heb een beter idee. Neem het  Amerikaanse bedrijf Allergan op in de AEX. Dat houdt het verval even tegen.

 

 

Lees ook:Beurzenfusies (column BNR 10 juni 2013)
Lees ook:Beurzen volgen luchtvaart: mondiale fusies (en TOM?)
Lees ook:Euronext verkwanselt Amsterdamse Optiebeurs
Lees ook:Euronext weerstond fusie met Deutsche Borse
Lees ook:Ingezonden brief FD van mij (25-2-2011): Beursfusie niet goed voor beleggers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.