The Beauty and the Nerd

Ik heb er nooit naar gekeken, maar mijn kinderen wel en die smullen er van: “The Beauty and the Nerd”. Het idee is dat een intelligente maar niet zo sociaal vaardige man wordt gekoppeld aan een  mooie maar niet zo slimme vrouw en dat die nerd vervolgens de beauty moet verleiden. Leuk format voor RTL, maar ik zapte altijd weg. Tot ik deze week tot mijn verbijstering zag dat het format een ‘real live soap’ versie had gekregen en nog wel in de Tweede Kamer. Mijn interesse was nu wél gewekt. PVDA lijsttrekker Diederik Samsom speelt de rol van de nerd, hij heeft technische natuurkunde gestudeerd en bij Pauw & Witteman zat hij aan tafel als kernfysicus-expert. In 2008 won hij de Nationale IQ-test. En met zijn slecht zittende pakken is hij geknipt voor de rol. De Nederlandse consument speelt voor de beauty. Het is aan Samsom om de Nederlandse consument te verleiden tot het stoppen met sparen en het doen van allerlei consumptieve uitgaven.

Het gaat nog niet echt goed. Samsom deed zijn eerste verleidingspoging in de Volkskrant van 25 juni, maar de beauties, die  nu eenmaal niet zo slim zijn, begrepen het allemaal niet. Zo dachten de beauties dat Samsom een extra belasting wilde gaan heffen op spaargeld, zodat zij het snel zouden gaan uitgeven aan flat screens en auto’s (dit laatste was de nerd ingefluisterd door zijn ‘personal coach’ Mark Rutte). Dat de beauties meteen dachten aan een extra belasting was overigens niet z’n gek idee, want Samsom en zijn PVDA-vrienden hadden in 2012 al eerder met het idee van een ‘spaarvarkentax‘ gespeeld. Zij hadden het toen over ‘dood geld’ dat gerooid moest worden.

De onhandige nerd bedoelde echter dat hij met belastingvoordelen vastzittend vermogen wil vrijspelen. Dat is op zichzelf een interessante gedachte. Dit jaar kregen de levensloopspaarders een belastingvoordeel van 20% als zij het saldo zouden opnemen. Maar gaan de beauties spenderen? En belangrijker, gaat het de Nederlandse economie helpen? Hier maakt de kernfysicus toch een paar fouten en zal zijn concurrent-nerd, de psycholoog, het toch winnen. Mensen gaan pas geld uitgeven als zij enige zekerheid hebben over de toekomstige financiële situatie en die zekerheid mag dan ook zijn dat het allemaal minder zal gaan. Die zekerheid krijgen de beauties niet. Sterker nog, de onzekerheid neemt alleen maar toe: minder pensioen, krimp van de economie, toenemende zorgkosten, hogere huren, lagere hypotheekaftrek. En dan gaan consumenten juist meer sparen, niet minder. En dus stond er 31 maart 2013 379 miljard op de bank, 6 miljard meer dan 31 december 2012.

Jammer is dat de nerd niet helemaal begrijpt dat het ‘fiscaal beklemde vermogen’ niet onder het matras van de beauties ligt weg te rotten. Het geld wordt op spaarrekeningen gezet, zodat de banken hypotheken kunnen verstrekken, het geld van de pensioenfondsen wordt gebruikt voor de aankoop van staatsleningen of geïnvesteerd in het bedrijfsleven. Er moet nu eenmaal rendement gemaakt worden. En ‘stille reserves’ zijn er al helemaal niet meer, dat is door de accountant en toezichthouder verboden.

De nerd moet echt beter zijn best doen. De beauties zijn op de bank in slaap gevallen. Vervelend voor nerd Samsom is ook dat concurrent-nerd Joanna Kellerman, zij werkt bij de Nederlandsche Bank, zijn plannetje heeft gesaboteerd door in de Telegraaf te roepen dat mensen meer moeten sparen!  Ik heb nog wel een goed idee voor Samsom. Schaf de omkeerregel bij de pensioenfondsen per direct af. Dan valt er circa 350 miljard belastinggeld vrij dat direct consumptief ingezet kan worden. Dat zet tenminste zoden aan de dijk. De beauties zullen voor je vallen, Diederik.

Lees ook:de spaarvarkentax
Lees ook:Hoe veilig is Brand New Day eigenlijk?
Lees ook:Gij zult (verplicht) oppotten (BNR column 7 oktober 2013)
Lees ook:RADAR leest niet de brochure van de Opmaathypotheek niet goed
Lees ook:omgekeerd pinnen roept politie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.