DNB schrijft weer haar eigen regels

Net nu ik dacht dat we de bankenbonusdiscussie achter ons hadden gelaten en het aangrijpende verslag van het verblijf in Monaco van ‘mensenmens’ en ex-bankier ex-ABN AMRO MeesPierson personeelsmanager Wawoe en zijn Marokkaanse schoonmaakster alleen nog bij de Slegte te koop is, steekt (1) de Rabobank de lont weer in het kruidvat met het toekennen van 33 miljoen aanblijfbonus voor 53 topmannen (zijn het er zoveel?) en (2) heeft Cees – rondom 10-  Grimbergen besloten ‘het slijk der aarde’ aan te pakken met zijn uitzending van Hollandse Zaken “opstand tegen de veelverdieners”.  Grimbergen: hoe gewone Nederlanders een vuist maken tegen vorstelijke beloningen van topbestuurders en wat kan de gewone Nederlander ondernemen tegen deze ‘graaicultuur’. Ik zou zeggen, hard werken en óók carrière maken, maar daarmee kwam ik niet in de uitzending. En anders, gewoon geen boeken kopen bij Wolters Kluwer of een TV-abonnement bij Ziggo. Maar dan ook niet in die Golf op vakantie hè? In dat soort debatten slaat de hypocrisie van het scherm af.

Grimbergen wordt dus op zijn wenken bediend door Rabobank. Hoewel, waar gaat het nou eigenlijk om? 6 ton bruto per persoon. Dat is veel in relatie tot wat de overige 1547 medewerkers krijgen (namelijk 1 maandsalaris en een E-reader (!)). Maar peanuts in vergelijking met wat vóór 2008 betaald werd bij overnames. Overigens keerde ING dit jaar (!) 6 miljoen bonus uit aan topman Martin bij de beursgang van ING US. En ING is met staatssteun op de been gehouden. Je kan veel van de Rabobank zeggen, maar ze hebben niet hun hand opgehouden bij de belastingbetaler en dus mogen ze wat mij betreft bonussen betalen. Het is aan de Raad van Commissarissen en de Ledenraad van de Rabobank om daar iets van te vinden. Overigens getuigt het van rationeel management om deze aanblijfbonussen te verstrekken. De Japanse koper Orix wil niet met een onthoofd Robeco achterblijven en Rabobank is bang dat de deal niet doorgaat (dat zou een ramp zijn, want de bank heeft de boekwinst erg hard nodig).

Dat vond DNB blijkbaar ook (zie brief). Alleen had DNB een klein probleemtje. Sinds 16 december 2010 moet De Bank ook toezien op de wet “Regeling beheerst beloningsbeleid“. En deze aanblijfbonus is 100% tegen de regels. En wat doe je dan als Centrale bank? Je zegt dat het een bijzonder eenmalig geval is en je gebruikt een heel duur moeilijk frans woord ‘sans prejudice’ (maar spel het dan wel goed, dus zó: sans préjudice). Het betekent ‘zonder voorbeeldwerking’ en daar moest ik wel even hard om lachen. Alsof er elke week z’n grote deal plaatsvindt. Een ik ben overigens benieuwd naar de brief van DNB aan ING inzake de ‘sans préjudice’ 6 mio bonus.

Opnieuw laat DNB zich van haar zwakste kant zien. Natuurlijk door het niet aanvoelen van de tijdsgeest (en dan bedoel ik niet Grimbergen), maar het feit dat voor iedereen regels regels zijn, behalve voor de toezichthouder. Die maakt regels waar de kleintjes zich natuurlijk strikt aan moeten houden, maar waar voor de grootbanken évident uitzonderingen worden gemaakt, nietwaar amice Sybrand (ex-ABN AMRO). Niet voor niets is DNB de grootste pleitbezorger voor ‘principle-based rules’ in plaats van ‘rule-based’. Het geeft DNB alle ruimte voor willekeur en gekonkel.

Zoals gezegd, ik ben niet tegen bonussen, maar ik had een andere oplossing gekozen. De 53 topmensen hadden zich moeten verplichten nog 3 jaar bij Robeco te blijven en dan pas de bonus incasseren. Op deze wijze zou Robeco (en haar nieuwe eigenaar) de voor DNB ó zo belangrijke continuïteit kunnen waarborgen. Nu heeft de bonus het karakter van een vertrekbonus en geeft DNB de indruk dat zij niet geïnteresseerd is hoe het verder met Robeco gaat, als de grootbanken maar kunnen blijven doormodderen. U krijgt de Centrale Bank die u verdient.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook:Krokodillentranen in 2e kamer
Lees ook:Rabobank normale bank? Slecht idee! (column BNR 24 juni)
Lees ook:ING snapt het echt niet
Lees ook:ADV: Xcellent Sparen, 4,7%* én direct opneembaar
Lees ook:Banken eisen opheffing van garantiestelsel spaarders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.