Mooie ingezonden brief (niet van mij) over vermolmde pensioensysteem

Mooie ingezonden brief in Financiele Dagblad van 5 september 2013; had het zelf niet beter kunnen zeggen

 

 

Geschreven door: Sjaak Zonneveld
Afgelopen vrijdag pleitte de heer Korthals Altes in een opinieartikel in deze krant voor het hanteren van het gemiddeld rendement dat een pensioenfonds behaald heeft als basis voor de rekenrente. dit ligt bij veel fondsen hoger dan de nu gehanteerde rekenrente, en in één klap komen hierdoor de verplichtingen lager uit.Zoals iedereen weet, bieden rendementen uit het verleden echter geen garantie voor de toekomst.Van welke kant je het ook belicht, het blijft koffiedik kijken en we zullen pas in de toekomst weten of we ons rijk of arm gerekend hebben met wat voor rekenrente dan ook. dit geeft precies de kern aan van het probleem: door de collectiviteit van ons pensioenstelsel zullen er altijd generaties bevoordeeld en generaties benadeeld worden. Pas achteraf wordt duidelijk wie er tot de gelukkige generatie en wie er tot pechvogels behoorden. Voeg daaraan toe de perverse solidariteit in ons stelsel, zoals het feit dat de lager opgeleide het pensioen van de (gemiddeld langer levende) hoger opgeleide subsidieert, en het is duidelijk dat juist de collectiviteit en solidariteit binnen de tweede pijler ons pensioenstelsel oneerlijk en star maken. de enige eerlijke en duurzame oplossing is dan ook een echte hervorming van het pensioenstelsel, van een collectief naar een individueel stelsel. Naast het feit dat een dergelijk stelsel wel eerlijk is, biedt een individueel stelsel tevens ongekende mogelijkheden onze economie uit het slop te trekken. Individuele pensioenpotjes kunnen aangewend worden om (hypotheek)schulden af te lossen en mensen kunnen meer vrijheid krijgen in de mate waarin ze voor hun pensioen willen sparen en bij wie ze dat willen doen. Niet iedereen heeft later 70% van zijn gemiddelde, dan wel laatstverdiende salaris nodig.

Op deze manier zal er minder gespaard en meer geconsumeerd gaan worden. Niet omdat onze premier daartoe oproept, maar omdat mensen zelf die keuze kunnen maken. Het generatieconflict is daarmee opgelost en discussies over dekkingsgraden en rekenrentes zullen verstommen.

Sterker nog: deze termen verdwijnen zelfs geheel bij een individueel stelsel.

Sjaak Zonneveld is auteur van ‘Het Nieuwe Werken aan je pensioen’.

Pagina 10, 05-09-2013 © Het Financieele Dagblad

Lees ook:Shell prikt pensioendijk door
Lees ook:Donner wil pensioeninformatie verbeteren: een goede zaak
Lees ook:Generationvertrag (column BNR 14 oktober 2013)
Lees ook:Mijn stelling: Nederland is een rijk land: zie ook ingezonden brief in FD van 4 oktober 2010
Lees ook:ingezonden brief FD 17 mei 2013: fiscale beperking pensioen zal leiden tot meer premiestorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.