Crisis in Kredietland (1)

Amerika, het land van de onbegrensde mogelijkheden! en als je het niet zelf kan betalen dan doe je dat toch op afbetaling….

Een beetje Amerikaan heeft meerdere Credit-cards, debitcards, checkcards. Het is dan ook makkelijk om het overzicht aan betalingen over al deze kaarten uit het oog te verliezen, waardoor aan het eind van de maand dan ook vaak het spelletje wordt gespeeld hoe je met behulp van je ene creditcard-tegoed, een andere kaart kan af betalen.

Gaten vullen met gaten, zeg maar. Maar ook: rente-op-rent-op-rente!

En dat gaat best een tijdje goed: totdat je er achter komt (bijvoorbeeld als de zoveelste deurwaarder op de stoep staat) dat je failliet bent.  

Dit gekke pyramide spelletje begint in de VS behoorlijk af te brokkelen, waardoor er de laatste tijd steeds meer personen failliet gaan, Banken hun creditratings bijstellen en hypotheek-portfeuilles moeten verkopen.

Er wordt dan ook al echt gesproken van een crisis op de Amerikaanse kredietmarkt (te meer omdat dit niet een eenmalig fenomeen is, maar volledig in de Amerikaanse cultuur zit ingebakken).

Hoewel het creditcard gebruik in Europa nog niet deze extreme vormen aan heeft genomen (maar er wel steeds meer naar neigt), raakt deze crisis wel al de Europese en Nederlandse beurzen.

Zo vond de ECB het nodig om 95miljard euro extra geld in omloop te brengen op de kapitaalmarkt om tegemoet te komen aan de krapte op de kapitaalmarkt, omdat Europese banken momenteel ook bang zijn om geld uit te lenen…. een nogal opmerkelijke actie, gezien het feit dat dit sinds 11 september 2001 (je weet wel, Terroristen 11 september) niet meer is voorgekomen. …

Lees ook:Obligatiehouders gaan ook meebetalen bij een nieuwe crisis
Lees ook:Nederland hoeft in 2014 minder te lenen
Lees ook:De zelfde steen (column BNR 16 september 2013)
Lees ook:Intrekken die vergunning (30 juni BNR 2014)
Lees ook:harde cijfers over mogelijke garanties onder deposito-garantiesysteem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.