Veel banknieuws op komst deze week

Z24 voorspelt een Hete Bankweek: "Beleggers zetten zich schrap voor een mogelijk grillige week, waarbij de financiële sector met name in de belangstelling staat.

Terwijl in Amerika beleggers de resultaten van drie van 's lands grootste investeringsbanken tegemoet kunnen zien, publiceert De Nederlandsche Bank (DNB) deze week het kwartaalbericht.

Hierin bericht DNB over financieel-economische ontwikkelingen in het eerste kwartaal van dit jaar in Nederland, Europa en de rest van de wereld. Bij de vorige publicatie liet DNB weten dat Nederlandse banken last hebben van "verstoringen op de financiële markten."

Lehman Brothers, dat vorige week een miljardenverlies zei te verwachten, trapt de week af met de publicatie van de tweedekwartaalcijfers. Het is het eerste verlies van de bank ooit. Rivaal Goldman Sachs, de grootste bank op Wall Street, presenteert dinsdag ook de tweedekwartaalresultaten. Branchegenoot Morgan Stanley komt woensdag met zijn tweedekwartaalcijfers.

Donderdag informeert Corporate Express, handelaar in kantoorartikelen, zijn aandeelhouders onder meer over de steun van het bestuur voor het bod van de Amerikaanse branchegenoot Staples. De Amerikanen bieden 9,25 euro per aandeel, ofwel in totaal 3,1 miljard euro voor het Nederlandse bedrijf.

Beleggers houden verder de olieprijs scherp in de gaten. Deze trok zich vorige week weer iets terug, nadat de prijs voor een vat ruwe olie een week eerder de recordhoogte van ruim 139 dollar bereikte.

Op macro-economisch gebied kunnen beleggers onder meer het Europese inflatiecijfer voor mei van Eurostat tegemoet zien. Bovendien publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het Nederlandse werkloosheidscijfer over de maanden maart tot en met mei, en het cijfer over de consumptie van Nederlandse huishoudens in april. In de Verenigde Staten worden de producentenprijzen over mei bekendgemaakt.

In het vizier van beleggers staat ook de inflatie. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken liet recent weten krachtig te willen optreden tegen de hoge inflatie. Dat kan erop duiden dat de Federal Reserve de rente in de VS gaat verhogen om de stijgende prijzen te beteugelen. De rente staat nu op 2 procent. De volgende rentevergadering staat gepland voor later deze maand.

Lees ook:Lijstje: afboekingen op subprime-hypotheken in 2007
Lees ook:Is Rabobank nu wel of niet verantwoord?
Lees ook:kredietcrisis: Freddie Mac collecteert op de beurs
Lees ook:Nederlandse staat koopt heel Fortis Nederland
Lees ook:Fortis speelbal van de beurs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.