Gaat het ‘loyaliteitsdividend’ er dan toch komen?

De commissie Maas, die als voornaamste taak had “aanbevelingen te doen ter verbetering van het functioneren van de Nederlandse bancaire sector en zo handvatten te bieden voor het herstel van het vertrouwen in de banken” heeft in het in april uitgekomen rapport “naar herstel van vertrouwen” voorgesteld te kijken naar een ‘loyaliteitsdividend’. Bij een dergelijk dividend zou het dividend hoger zijn naarmate het langer in de portefeuille heeft gezeten. Een aantrekkelijk idee, naar mijn mening.

Steeds scherper blijkt dat er twee soorten ‘aandeelhouders’ zijn. Partijen die eigenlijk niet geinteresseerd zijn in het lange termijn wel en wee van een onderneming, maar met name op korte termijn geld willen verdienen. Daar is niets mis mee, dat soort partijen zijn onmisbaar om een liquide markt te bewerkstellingen. Aan de andere kant zijn er partijen die bereid zijn een bepaald fonds voor langere termijn in de portefeuille te houden. Dit kunnen zowel particulieren als institutionele beleggers zijn. Ik zou er geen probleem mee hebben als de tweede groep wordt bevoordeeld via een hoger dividend ten nadele van het dividend van de eerste groep.

In de brief van minister Bos van 24 augustus, gericht aan de 2e kamer, waarin de reactie van DNB en AFM op het rapport Maas wordt weergegeven en waarin het ministerie ook een visie neerlegt, wordt aangegeven dat de AFM ook positief adviseert over een ‘loyaliteitsdividend’. De AFM hoopt daarmee te bevorderen het lange termijn aandeelhouderschap. Minister Bos geeft aan dat het huidige recht aanknoppingspunten biedt en dat de minister van Justitie een recente analyse heeft uitgevoerd.

Het lijkt er dus op dat het ‘loyaliteitsdividend’ er aan gaat komen.

Lees ook:Paul Tang (PVDA) diskwalificeert buitenlandse beleggers en serveert de particuliere beleggers af
Lees ook:Ex-bankier Maas (die van de commissie) veegt irritant zijn straatje schoon
Lees ook:Ingetrokken blog: “kop FD over bankbezoek zet ons op verkeerde been”
Lees ook:laat NVB niet NVGB worden!
Lees ook:Ik waardeer mijn obligaties ook graag tegen nominale waarde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.