Wie het laatst lacht….


Door de benoeming van van Rompuy tot president van Europa is Leterme opnieuw benoemd tot MP van Belgie. Opnieuw, want Leterme was ook de MP tijdens de ondergang van Fortis en de spraakmakende verkoop van het oude ABN AMRO en Fortis Bank Nederland aan de Nederlandse overheid. Leterme heeft  in die hectische dagen vele uitspraken gedaan. Zo was hij hij in eerste instantie positief over de verkoop van de Nederlandse activiteiten. Zo zei hij  ‘Het bedrijf heeft nu een rooskleuriger toekomst voor de klanten en de werknemers.’  Door ongelukkige uitspraken van Bos, Leterme zou later zeggen dat het doen van ongelukkige uitspraken verbonden is met Bos: ‘ Dat hangt kennelijk samen met mijnheer Bos”, aldus de Belgische premier.’, werd de sfeer tussen Nederland en Belgie grimmig.

Die ongelukkige uitspraken betroffen het feit dat de Nederlandse overheid ‘de gezonde onderdelen van Fortis’ zou hebben gekocht en dat er haast was met de aankoop omdat er ‘besmettingsgevaar’  zou zijn als de activiteiten verbonden zouden blijven.

Leterme moet gisteren met enig leedvermaak de publikatie van de ABN AMRO cijfers hebben gevolgd. Het Nederlandse deel maakt een verlies van 32 miljoen, veroorzaakt door hoge voorzieningen voor dubieuze debiteuren en een hoog kostenniveau. ABN AMRO doet het aantoonbaar slechter dan de andere banken die geraakt werden door de kredietcrisis en staatssteun hebben ontvangen.

Het is ook niet meer geloofwaardig dat de overheid, en dus de Nederlandse belastingbetaler, winst gaat maken op de investering. En dan is de uitspraak van Bos dat  ‘De Nederlandse Staat heeft een gezond bedrijf tegen een faire prijs verworven waar veel toekomstperspectief in zit.’  een zeer ongelukkige geweest. In mijn blog van 20 november ( http://bank.blog.nl/abn-amro/2009/11/20/de-staat-moet-nog-een-keer-bijstorten-bij-abn-amro-extra-44-miljard) heb ik aangegeven dat Bos blij mag zijn als het verlies beperkt zal blijven tot 10 miljard.

Tsja, en dan die besmettelijke patient Fortis. Na negen maanden in 2009 staat de teller op een winst van 1 miljard (zie mijn blog van 18 november  http://bank.blog.nl/fortis/2009/11/18/fortis-belgie-maakt-na-9-maanden-weer-winst-van-meer-dan-1-miljard).

Lacht het best, ……..

Lees ook:Nog even en de naam Fortis is echt uit Europa verdwenen
Lees ook:FORTIS Belgie maakt na 9 maanden weer winst van meer dan 1 miljard
Lees ook:Ook Minister van Financien weet het nu: ABN AMRO gaat groot verlies opleveren
Lees ook:Nederlandse staat koopt heel Fortis Nederland
Lees ook:overzicht artikelen in Financiele Dagblad plus andere bronnen over kapitaalbuffers van banken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.