Banken hengelen naar uw geld

Begin 2008 zijn Nederlandse huishoudens massaal in deposito’s met een vaste looptijd gestapt.  In januari 2008 stond er 69 miljard uit aan deposito’s met vaste looptijd, 6 maanden later was dit bedrag opgelopen tot ruim 90 miljard, blijkt uit cijfers van DNB.

Dit was rationeel gedrag van consumenten. Op dat moment kon geld worden vastgezet voor 1 of 2 jaar tegen percentages rond de 5% en het deposito-garantiesysteem zorgde voor de noodzakelijke bescherming van de hoofdsom.

Dit jaar zijn de tarieven in sneltreinvaart omlaag gegaan en de statistieken laten zien dat de instroom van nieuw geld in deposito’s is gestokt. De banken weten echter dat veel van de in de eerste helft van 2008 afgesloten deposito’s in deze periode zullen vrijvallen. In juli 2009 was het uitstaand saldo al gedaald tot 76 miljard.

Maar let op: banken timmeren daarom nu hard aan de weg om u te verleiden het vrijvallende geld opnieuw voor langere termijn vast te zetten.Vorige week heeft bijvoorbeeld de Credit Europe bank de tarieven voor lange termijn deposito’s verhoogd (vanaf looptijden met 2 jaar zijn de tarieven 0,25% omhoog gegaan). Ik denk dat andere banken zullen gaan volgen (kijk hiervoor op vergelijkingssites, bijv.deze).

Er is voor de banken een zeer goede reden om geld aan te trekken dat een langere periode vaststaat. De banken kunnen nu nog heel goedkoop geld lenen bij de Europese Centrale Bank. Het ziet er naar uit dat deze mogelijkheid gaat verdwijnen en dus zoeken de banken naar een alternatieve bron van goedkoop geld.

Wat is nu wijsheid voor een spaarder?  Niemand kan in de toekomst kijken en wat de rente gaat doen, is en blijft onzeker. Als u geen risico wenst te lopen en u het geld voor langere tijd niet nodig hebt, dan kunt u ingaan op de aanbiedingen van de banken.

Maar er zijn argumenten om het geld zo liquide mogelijk te houden. Immers, de economische crisis lijkt af te vlakken, de inflatie lijkt iets te versnellen, met andere woorden, de kans is aanwezig dat de rente wat gaat oplopen. En houd altijd in de gaten, dat banken geen filantropische instelling is. Als zij het geld nodig hebben, dan moet u misschien nog even wachten.

Lees ook:Banken zien vloedgolf van vrij te vallen deposito’s op zich afkomen
Lees ook:Variabele rente – McCain of Obama
Lees ook:Gaat het ‘loyaliteitsdividend’ er dan toch komen?
Lees ook:Ik waardeer mijn obligaties ook graag tegen nominale waarde
Lees ook:Buitenlandse banken vrezen plan ‘Bos’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.