BinckBank verliest kort geding van Beleggersbelangen

binckbank_166457hBinckbank laat zich kennen. De grootste broker van Nederland heeft in een kort geding tegen Beleggersbelangen geeist dat het prijsvergelijkende brokeronderzoek in haar huidige vorm niet gepubliceerd zou mogen worden. Dit is niet de eerste keer dat Binckbank de rechtbank opzoekt om te voorkomen dat er prijsvergelijkingen plaatsvinden. In 2008 won Binckbank een kort geding tegen concurrent Lynx (zie hier).

Deze keer heeft Binckbank verloren. De rechtbank heeft vastgesteld dat het duidelijk is dat een andere portefeuille (Beleggersbelangen koos 3 type portefeuilles) zal leiden tot een andere kostenrating.

Ik vind de gang naar de rechter eigenlijk BinckBank onwaardig. Iedereen met een beetje kennis van de markt weet dat tegenover elke prijsvergelijking een andere vergelijking gemaakt kan worden. Elke klant moet de prijsvergelijking maken op basis van de eigen portefeuille en het eigen handelsgedrag.

Toch moeten prijsvergelijkingen gemaakt kunnen worden. Dat weet Binckbank ook en zij heeft er in het verleden ook veelvuldig van gebruik gemaakt. Binckbank heeft het lastig. Zij is niet meer ondubbelzinnig de goedkoopste en bij de uitreiking van de ‘gouden stieren’ ging de prijs voor de Beste Broker naar concurrent Today’s Broker.

Lees ook:Lijstje: Binck bank is de Beste Beleggingsbank
Lees ook:overname trackerspecialist is een goed initiatief van BinckBank
Lees ook:Beleggen in obligaties is zó niet 2013 (BNR column van 21 januari 2013)
Lees ook:KetelBINCKie heeft naast Alex een nieuwe vriend: TOM
Lees ook:Het zat er aan te komen: BinckBank minder goed kwartaal

2 reacties op “BinckBank verliest kort geding van Beleggersbelangen

 1. Harmen van der Schoor

  Beste Peter,

  BinckBank is zeker ook een voorstander van onderzoeken en prijsvergelijkingen. Hier zijn we immers groot mee geworden. Deze moeten wel op een zorgvuldige wijze plaatsvinden. Ons gaat het erom dat beleggers niet op het verkeerde been worden gezet. Daar ging dit kort geding juist over. Kennelijk heeft Beleggers Belangen het vonnis niet helemaal gelezen. Een belangrijke passage uit het vonnis luidt:

  “gelet op de wijze waarop het artikel over het onderzoek over het onderzoek van 2009 is opgesteld”, begrijpt de rechter “de vrees van BinckBank voor een onzorgvuldige weergave van de onderzoeksresultaten”.

  In het vonnis heeft de rechter een aantal richtlijnen gegeven waar Beleggers Belangen zich aan moet houden bij de publicatie. Daar ging het ons om en daar zijn wij blij mee.

  Met vriendelijke groeten,

  Harmen van der Schoor
  BinckBank
  Public Relations

    /   Beantwoorden  / 
 2. Peter Verhaar

  Ik heb inmiddels het vonnis gelezen (door Binckbank aan mij opgestuurd); ik kom niet tot andere conclusies. De rechter geeft aan dat het onderzoek gepubliceerd mag worden, maar dat in het begeleidende artikel duidelijk moet worden dat andere portefeuilles kunnen leiden tot andere kostenrankings. Dat is ook precies wat ik heb aangegeven in mijn reactie.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.